Gdzie najlepiej postawić klatkę?

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Re: Gdzie najlepiej postawić klatkę?

Postautor: kimera » 08 sie 2016, 10:48

Świnki w nocy nie są bardzo hałaśliwe. Dostosowują się doskonale do trybu życia ludzi, i kiedy w domu jest cicho i ciemno, one też śpią, albo ograniczają aktywność. Za to potrafią usłyszeć nawet z drugiego końca mieszkania, że poruszyłaś się na łóżku i możesz wstać i zająć się nimi. Szelest i już słyszysz kwik :). To samo przy otwieraniu lodówki, szeleszczeniu plastikowej torebki albo stuku noża do krojenia warzyw. Świnki w ten sposób przypominają, żeby się nimi zająć, to znaczy dać coś smacznego do jedzenia. Życie ze świnkami nie jest trudne, to są kontaktowe, miłe stworzenia, które prawie nie wyrządzają szkód w domu. Właściwie wcale, w porównaniu z królikami, innymi gryzoniami, a nawet psami i kotami.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny

Miejscowość: Łódź

Postautor: Bulletproof » 08 sie 2016, 11:48

To prawda, ale jeśli ktos lubi ( jak ja :D ) nastawiać sobie rano 150486408540 budzików zanim faktycznie wstanie, a świnki budzą się przy pierwszym i domagają się jedzenia, to trzymanie ich u siebie zaczyna być udręka.. ;)
Awatar użytkownika
Bulletproof

Miejscowość: Gdańsk

Postautor: neo2016 » 09 sie 2016, 7:59

Myślę, że to wszystko, dzięki za pomoc.
neo2016

Miejscowość: Poznań

Postautor: Anita8 » 02 sty 2017, 22:23

Ja od zawsze trzymam świnki w kuchni. Najlepsze miejsce, stale dostępne dla każdego domownika i łatwe dokarmianie.
Anita8

Miejscowość: Kołobrzeg

Postautor: PannaAnna93 » 12 sie 2017, 16:22

Wow, co ja tu czytam :shock: :o To można jednak mieć klatkę pod oknem i grzejnikiem? Ja przed wprowadzką prośków naczytałam się, że taka lokalizacja to zło i hańba :nono: i że co najmniej siedmiu jeźdzów apokalipsy przybędzie, jeśli postawię klatkę w takim miejscu.
Jeśli jednak Wasze prośki tak żyją i prosperują to trochę mi ta informacja ułatwia życie przyznam szczerze ;) Mogę rozważać wybudowanie czegoś w stylu Midwest Habitat czy Cavia Creative w tym miejscu, co w obecnym miejscu klatki wydaje się niezbyt możliwe a wydaje się bardzo wygodnym i fajnym rozwiązaniem.
Teraz świnki mieszkają pod ławą, akurat tam się idealnie wcisnęła klatka, kiedy wprowadziłam się do obecnego mieszkania. Chociaż na początku właśnie miejsce pod oknem kusiło i wydawało się najlepsze :)
Awatar użytkownika
PannaAnna93

Miejscowość: Warszawa

Postautor: cieplak » 26 paź 2017, 13:30

Z mężem niedługo przeprowadzamy się do swojego mieszkania. Jest spore ale wiadomym jest aby świnki mieszkały w pomieszczeniu gdzie my najwięcej czasu spędzamy. Aktualnie mieszkamy na 22m2 pokoju, więc widzą nas cały czas. Po przeprowadzce takim miejscem będzie salon połączony z kuchnią. Z salonu mamy wyjście na taras (podwójne drzwi). Zastanawiamy się jak zorganizować im miejsce aby nie zrobić im krzywdy. Czy to byłoby duże nadużycie jakby klatka stała przy nieotwieranym skrzydle drzwi czy tylko pod oknem?
Winston [*] :świnka2: William [*] :świnka1: Shaun :świnka2: Toby :świnka1: - największe brojasy świata
Awatar użytkownika
cieplak

Miejscowość: Wrocław

Postautor: Gegoru » 07 lut 2019, 9:54

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie - w miejscu, gdzie w ciągu dnia jest najwięcej ludzi albo tam, gdzie najczęściej ktoś przebywa, jeśli to możliwe, z jak największym spektrum widzenia, aby świnka mogła w wolnym czasie poobserwować trochę świata ;) Ważne, aby się o nią (klatkę) nie potknąć i żeby mieć do niej i do naszych podopiecznych łatwy dostęp. My mamy nasza świnkę w dużym pokoju, na podłodze pod oknem, blisko jednego kąta w pokoju. Oczywiście jest codziennie wypuszczana, aby mogła sobie wesoło i radośnie pohasać ;)
Awatar użytkownika
Gegoru

Miejscowość: Kraków

Postautor: kimera » 07 lut 2019, 11:40

Jeśli świnki mają możliwość zmiany miejsca pobytu, gdyby im się coś nie podobało, to nie ma większego znaczenia, gdzie klatka stoi. Ważne, żeby świnki nie były narażone na przeciągi lub zbyt wysoką temperaturę bez możliwości ucieczki z takiego miejsca.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny

Miejscowość: Łódź

Postautor: chomiczówka » 21 kwie 2023, 12:54

guitargirl pisze:Bardzo często spotykam się właśnie z takim problemem - gdzie postawić w mieszkaniu klatkę? Wiele się mówi o tym, że klatka nie powinna stać na podłodze, bo przeciągi. Nie powinna stać w zaciemnionym odosobnionym miejscu, żeby świnki nie zdziczały. Nie powinna stać przy oknie i drzwiach, bo przeciągi, więc gdzie najlepiej ją umiejscowić? Problem tkwi w tym, że nie zawsze możemy o tym zadecydować. Gdy kupujemy dla świnek olbrzymią klatkę to przecież nie kupimy dla niej olbrzymiego biurka. Najczęściej stawiana jest na podłodze. Jeżeli już zdecydujemy się na takie rozwiązanie to ważne, żeby pod klatką położyć jakąś grubą deskę albo jakiś kocyk, żeby zminimalizować przeciągi. Trzeba też pamiętać, żeby w drugą stronę nie przesadzić. Gdy zdecydujemy się na trzymanie świnek w kuchni to, za każdym razem gotując, miejmy na uwadze również dobro naszych pupilów. Najlepszym miejscem jest często przez nas odwiedzany pokój, w którym klatka stałabym na biurku - na wysokości naszej głowy i z daleka od okien i drzwi. Ale te idealistyczne rozwiązanie jest tak trudne to wyobrażenia, że zostaje nam tylko mieć nadzieję, że wszystkie nasze starania co do lokalizacji klatki nie będzie szkodliwe dla naszych świnek.

Moja świnka stoi na podłodze, ale z dala od drzwi i okna, nie zbyt wiele mam miejsca w mieszkaniu, ale tam jest myślę im wygodnie

Miejscowość: Wadowice

Poprzednia

Wróć do Świnkowe mieszkanie