Witajcie,
moja świnka jest przeziębiona - tak stwierdził pan dr Szydłowski z Med Vetu w Krk (podobno zna się na świnkach) u którego byłyśmy w czwartek. Powiedział ze ma jakiegoś wirusa i że tego się nie leczy, żeby jej dawać przez 2 tyg wit c, nie kazał przychodzić do kontroli ani nic... martwi mnie jednak że bardzo szybko oddycha - tudzież tak szybko jej bije serce - ogólnie zawsze bije jej szybko tak ze widać jak się rusza (to też już sprawdzałam i taka jej natura) ale teraz wydaje mi się jakby to było mocniejsze.. bardzo się martwie, na szczęście je w miare normalnie jest po prostu osowiała, mało aktywna i trochę chrumka przy oddechu.. myślicie, że jej przejdzie? ile to może trwać?
bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy iść z nią jeszcze raz czy co mam robić?
Przyspieszony oddech - przeziębienie
Moderator: Dzima
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Re: Przyspieszony oddech - przeziębienie
Świnka ma niepokojące objawy. Najlepiej udaj się do kogoś innego na konsultację i pełną diagnostykę łącznie z rtg (zobaczycie jak wyglądają płuca i serce).
najgorzej ze dziś sobota... osłuchał ją porządnie niby, zawsze jej bije tak szybciej
- martuś
- Kontakt:
Ale w sobotę i niedzielę duże kliniki też są czynne. Nie radziłabym czekać bo u świnek bardzo szybko może dojść do zapalenia płuc z którego nie uda się jej wyciągnąć... To serce też jest niepokojące...
Misia możesz podjechać do kliniki "Vetika"-ul.Lipska 49, tel: 511-195-708 albo zadzwoń do Szydłowskich i powiedz że ze świnką jest gorzej to napewno cię przyjmą nawet po godzinach. Ja byłam u nich ze świnką dwa tygodnie temu na zastrzyku i to w niedzielę choć klinika była nieczynna.
Dziewczyny,
niezbyt dobre wiadomości, byłyśmy w Vetice, niestety Pysia ma jednostronne zapalenie płuc okropnie się zmartwiłam, najbardziej przykro mi, że dr Szydłowski nawet nie zmierzył jej temperatury, trochę chyba zlekceważył to przeziębienie, nie zrobił prześwietlenia. Próbuje być dobre myśli, dostała dużo leków no i oczywiście antybiotyk, trzymajcie za nią kciuki. Ona jest raczej taka rezolutna i zawadiacka - mam nadzieję ze i z tym sobie poradzi
niezbyt dobre wiadomości, byłyśmy w Vetice, niestety Pysia ma jednostronne zapalenie płuc okropnie się zmartwiłam, najbardziej przykro mi, że dr Szydłowski nawet nie zmierzył jej temperatury, trochę chyba zlekceważył to przeziębienie, nie zrobił prześwietlenia. Próbuje być dobre myśli, dostała dużo leków no i oczywiście antybiotyk, trzymajcie za nią kciuki. Ona jest raczej taka rezolutna i zawadiacka - mam nadzieję ze i z tym sobie poradzi
- martuś
- Kontakt:
Najważniejsze, że wiecie co jej jest i wdrożyliście odpowiednie leczenie. Trzymamy kciuki
Najgorzej że trudno mi jej podać leki strzykawka bo się strasznie wyrywa, macie jakieś sposoby na to?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Wymieszaj lek z czymś smacznym, choćby karmą ratunkową lub zmielonym granulatem z ziołami. Może być też sok wyciśnięty z marchewki albo jabłka, może herbata miętowa...
- martuś
- Kontakt:
Chyba najwygodniej posadzić świnkę na kolanach, lewą ręką lekko unieść przód przytulając plecy świnki do swojego brzucha, delikatnie przytrzymując głowę a prawą ręką wsadzamy strzykawkę do pysia.
Mniej więcej tak to wygląda. Tu akurat daję Nali tabletkę ale ze strzykawką można zrobić tak samo
https://www.youtube.com/watch?v=es6ueDwgPhw
Mniej więcej tak to wygląda. Tu akurat daję Nali tabletkę ale ze strzykawką można zrobić tak samo
https://www.youtube.com/watch?v=es6ueDwgPhw