Dzień dobry - mam pytanie.
Mam dwóch samców - 5 latka i około trzymiesięcznego chłopca. Dzisiaj po wypuszczeniu ich na wybieg zauważyłam, że siuśki któregoś z nich (nie wiem którego) miały rdzawobrązowy kolor. Przy czym apetyt obydwu dopisuje i podczas siedzenia na wybiegu i jeden i drugi popcornowali, byli równie weseli i aktywni jak normalnie. Czy powinnam od razu lecieć do weta czy poczekać i poobserwować?
Brązowy mocz
Moderator: Dzima
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Brązowy mocz
Rozumiem, że mocz w takim kolorze zauważyłaś dopiero w kałuży na podłodze? To normalne, że po pewnym czasie zmienia kolor. Świeży mocz jest bezbarwny albo lekko żółty, może być nieco mętny. Z czasem się utlenia i robi pomarańczowy, wręcz brązowy. Nie ma w tym nic złego.
Niepokoić powinien świeży mocz różowy lub jaskrawoczerwony, z krwią.
Niepokoić powinien świeży mocz różowy lub jaskrawoczerwony, z krwią.
Tak, po dłuższym czasie jak zajrzałam do ich ulubionej dziury pod grzejnikiem. Nie, zdecydowanie był brązowy, lekko wpadający w pomarańcz. Po prostu zawsze ich mocz był żółty lub ewentualnie białawy, dlatego trochę spanikowałam. Dziękuję za odpowiedz
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Uzupełniając kimerę - utleniają się zawarte w moczu porfiryny.
- flodele
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
A co powiecie na taki kolor? Odstaje od innych plam po moczu w klatce. Nie wiem czy to normalne, ze ta tak akurat wygląda, czy zacząć się martwić. Mam dwóch 4-miesięcznych panów od półtora tygodnia, zachowują się 100% normalnie, nieosowiale, ale dziwnie mi to wygląda :/
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Mogły zjeść cos co zabarwiło mocz. Czy on na świeżo ma taki kolor? Bo jak po czasie to jest normalne, że ciemnieje.
- flodele
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
właśnie nie jestem pewna, że tak normalnie wygląda, bo obok dla kontrastu widziałam obok zwykłe żółte lub ciemniejsze żółto-pomarańczowe, ale nie różowo-czerwone. i np. ta plama ze zdjęcia była świeża, a potencjalnie barwiącą rzecz (czerwoną paprykę) dostali poprzedniego ranka. dlatego mam wątpliwości...
poza tym co barwi mocz poza buraczkami i opcjonalnie czerwoną papryką, bo nie obserwowałam powiązań między jedzeniem a kolorem moczu u swoich poprzednich panów? poprzednicy nie mieli też żadnych kłopotów moczowo-płciowych, więc w tym temacie jestem mocno zielona :/
poza tym co barwi mocz poza buraczkami i opcjonalnie czerwoną papryką, bo nie obserwowałam powiązań między jedzeniem a kolorem moczu u swoich poprzednich panów? poprzednicy nie mieli też żadnych kłopotów moczowo-płciowych, więc w tym temacie jestem mocno zielona :/