Dziwnie zaczerwienione oko świnki

Problemy z zębami, problemy z jedzeniem, problemy okulistyczne, problemy z uszami, problemy z nosem;

Moderator: Dzima

technikibart

Dziwnie zaczerwienione oko świnki

Post autor: technikibart »

Witam, po kąpieli świnki, zauważyłem taką zaczerwienioną błonę w dolnej części oka, poza tym te oko mróży. Do tego taka delikatna przezroczysta błonka mu się zrobiła na 1/3 oka.
Obrazek link do foty: http://s10.ifotos.pl/img/IMG201702_awwxahn.jpg
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwnie zaczerwienione oko świnki

Post autor: Bulletproof »

Z jakiego powodu kąpiel?
technikibart

A nie dbasz o higienę swoich świnek? Przez weta wskazane dla świnek które odratowałem ze świerzba. Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie, pewno się podrapał i stan zapalny mu się zrobił, poprzedni świnek miał podobnie za szczeniaka więc dałem mu co miałem pod ręką, krople gentamiciny. Ile mogę mu dawkować bo nie pamiętam jak to wyglądało z drugim pacjentem?
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Nie, świnki dbają o higienę same. Świnek się nie kąpie bez zaleceń weterynarza- akurat nie wiem jak jest po świerzbie, nigdy nie miałam do czynienia. Nie podajemy zwierzętom żadnych leków bez zaleceń weterynarza.
technikibart

Witam, nie masz pojęcia. Zalecenie weta więc sorry ale nie pomagasz, wręcz przeciwnie.
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Czym świnka była myta?
Możliwe ze szampon tak jej podrażnił oko
technikibart

Chocolate Monster pisze:Czym świnka była myta?
Możliwe ze szampon tak jej podrażnił oko
Możliwe ale nie aż tak. Wiem do kąd można je moczyć, poza tym to nie pierwsza ich kąpiel. Dzisiaj jak jechałem do weta na cięcie pazurow w transporterze trochę ruchliwe były i jeden drugiemu mógł zadrapać oko. Szampon to nizoral i jak ktoś ma długowłose to nawet wskazana kąpiel.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 5:39 przez technikibart, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Kąpiele nie są wskazane przy żadnej śwince, można jedynie tyłek przemyć ciepłą wodą od czasu do czasu ;) Też mi wygląda na mocne podrażnienie, spróbuj przemyć solą fizjologiczną i zobacz czy będzie poprawa następnego dnia
technikibart

Bulletproof pisze:Kąpiele nie są wskazane przy żadnej śwince, można jedynie tyłek przemyć ciepłą wodą od czasu do czasu ;) Też mi wygląda na mocne podrażnienie, spróbuj przemyć solą fizjologiczną i zobacz czy będzie poprawa następnego dnia
To na jedno wychodzi bo i tak ją zmoczysz, kropelki chyba pomagają bo już nie jest tak zaczerwienione. Zobaczę po pracy, jak nie będzie poprawy to zabiorę do weta, który znając życie przepisze to samo co już posiadam, solą fizjologiczną również płukałem mu te oko. Z drugim prosiakiem miałem podobny temat.
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Nie na jedno, bo nie używasz detergentów i nie niszczysz jej podszerstka na całej długości. Nie kąpiemy świnek ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Twarzoczaszka”