Jak przekonać knura do spokojnego siedzenia przy nas?

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
geohound
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Jak przekonać knura do spokojnego siedzenia przy nas?

Post autor: geohound »

Witam,

Prosta sprawa - knurek wychodzi do nas na kanapę już sam, ale też można go jako tako wyjąć, jednak siedząc obok nas czy na kolanach łazi, wariuje, kręci się - da się go jakoś przekonać do spokojnego leżenia/siedzenia? Macie jakieś sposoby?
lubię

Re: Jak przekonać knura do spokojnego siedzenia przy nas?

Post autor: lubię »

Poczekać, aż się zestarzeje :)
Prosiaki mają różne usposobienia, ale generalnie młodsze są bardziej ruchliwe, ciekawskie i energiczne. To naturalne i na ogół mija z wiekiem, ale jaki to będzie wiek - zależy od usposobienia. Miałam panny, które w wieku 4 lat nadal chętniej zwiedzały niż leżały na kolanach, ale bywają i takie, które już jako młodziaki lubią sobie pokolankować i z wiekiem ta tendencja narasta. Na razie daj mu czas i możliwość łażenia wokół, skoro ma taką chęć.
Awatar użytkownika
diefenbaker
Miejscowość: Piaseczno
Kontakt:

Re: Jak przekonać knura do spokojnego siedzenia przy nas?

Post autor: diefenbaker »

Też myślę, że duży wpływ ma charakter i wiek, noi przyzwyczajenie. Jedynym możliwym znanym mi sposobem jest zainteresowanie go czymś. A wiadomo czym świnka jest najbardziej zainteresowana, jedzeniem :) Najlepiej coś co może sobie powoli skubać np. sianko lub trawę, póki je leży spokojnie ;) Można też spróbować nakryć lekko kocykiem, żeby się poczuł bezpiecznie, czasem to pomaga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”