Problem ze skórą

Grzybice, świerzb, wszoły, łupież, inne problemy;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Kamila i Roni

Problem ze skórą

Post autor: Kamila i Roni »

Witam!
Dzisiaj wykąpałam mojego świnka, a dokładniej na zadzie, ponieważ miał on tam sklejone odchody już od dawna tylko nie wiedziałam co to dokładnie jest, ale gdy się przyjrzałam to postanowiłam go umyć. Teraz skóra jest czerwona, lekko twarda i bez włosów. Powoli wpadam w panikę, bo boję się, że może to być grzybica. Na wszelki wypadek posmarowałam mu to miejsce maścią witaminową. Jeśli Wiecie coś na ten temat, albo macie jakiś pomysł to piszcie proszę będę bardzo wdzięczna. Aha i jeszcze dopowiem, że nic go to nie boli ani nie swędzi (na szczęście).
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Re: Problem ze skórą

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Czerwona skóra, bez łuszczenia, pęcherzy czy innych zmian, może sugerować odparzenie skóry. Skoro pupa była zaklejona to powietrze miało gorszy dopływ do skóry i zrobiło się odparzenie. Przynajmniej tak sądzę po opisie - łatwiej byłoby ocenić gdybyś wstawiła zdjęcie.
Bardzo niepokojące jest to co piszesz o kupkach. Zdrowe kupki nie przyklejają się do pupy.
Obrazek
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Może to nie były odchody, tylko brud na tzw, gruczole tłuszczowym na zadzie? Czy ta gruda była tłusta i na grzbiecie bardziej niż w okolicy odbytu?
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Nie pomyślałam, że można to pomylić z gruczołem :idontknow: Może masz rację. Na pewno fotka by wiele wyjaśniła :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy skórne”