czy świnki sikają gdzie popadnie?

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

mamani

czy świnki sikają gdzie popadnie?

Post autor: mamani »

Zastanawiam się nad adopcją/kupnem świnki morskiej- moja córka bardzo o niej marzy jednak martwi mnie problem czystości tych zwierzaków. Czy faktycznie jest tak, że trzymając świnkę na rękach ta może obsikiwać właściciela? Jak sobie z tym radzicie? Albo świnka sikająca pod siebie w domku.... potem zabawa z takim zasikańcem jest chyba mało przyjemna :) ? pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: czy świnki sikają gdzie popadnie?

Post autor: Bulletproof »

Ja proponuję najpierw poczytać stronę SPŚM na temat świnek, bo widać że pani początkująca tutaj jest :lol:
Po 1. to świnka NIE MOŻE być sama, albo 2 (lub więcej ;) ), albo wcale.

Czy sikają? To jednak gryzoń, ale ma jakiś tam móżdżek :) Nie sikają pod siebie, pięknie podnoszą kuperki, zazwyczaj wybierają kilka miejsc w klatce i robią tylko tam. Są przypadki, że ludziom udało się nauczyć siusiania do klatkowej kuwety, ale to jednak rzadkość.
Co za różnica czy siusia w domku, czy poza? Podłoże takie same.. :think:
Czy jest to jakiś problem? Zważając na to, że jest nas całkiem spora społeczność miłośników tych zwierzątek, wnioskuję, że jakoś z tym sobie radzimy 8-)

Radzę sobie poszperać po forum, jakie klatki, jakie podłoża, akcesoria, wychowanie itd.

Tylko pamiętajmy, że to ogromna odpowiedzialność i świnka nie może być tylko córki, w jej wychowanie i utrzymanie zdrowia angażują się wszyscy domownicy, prosiaczki żyją nawet do 8 lat, więc to nie takie hop-siup jak mogło by się wydawać.

Edit.
Co do sikania na rękach, to się raczej nie zdarza, chyba że świnka się bardzo tej osoby boi, lub już nie mogła wytrzymać. Gdy kolankuję moje dziewczynki, to dają mi zawsze znać jak pora do klatki.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2016, 13:16 przez Bulletproof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

To prawda, że świnki morskie załatwiają się, gdzie popadnie, ale naprawdę nie jest to bardzo uciążliwe. Ich mocz i odchody są prawie bez zapachu. Siedząc na kolanach z reguły dają znać, że chcą siusiu, ale lepiej podkładać kocyk, ręcznik albo podkład higieniczny.
mamani

Sporo o nich czytałam, jednak informacje w tym temacie są dość rozbieżne. Wiem, że powinny być dwie i jeśli się zdecydujemy będą we dwie. Co za różnica gdzie sikają? Ogromna dla mnie...jeśli prosiak będzie załatwiał się w jakieś miejsce w kuwecie - obstawiam (może naiwnie), że nie utytła się moczem tak, jak sikając pod siebie podczas spania. Jeśli poza klatka choćby delikatnie sugerował o swoich potrzebach byłoby cudownie... Zasikane świnki plus zasikana córka to jednak chyba za dużo szczęścia :)
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Ale świnki zdrowe i niedługowłose raczej nie bywają zasikane, mimo że sikają w klatce. Żadna moja świnka nie była nigdy "zasikana". A córka to ile ma lat?
Obrazek
mamani

córka lat 7, uprzedzając pytania- tak zdaję sobie sprawę, że będę sprzątać, dbać i nadzorować :) Zwierzaka oprócz do kochania potrzebujemy terapeutycznie- dziecko przewlekle choruje... Nawet są naukowe opracowania, że świnki dość dobrze w tej roli się sprawdzają. Krótkowłose też bardziej się nam podobają ale to oczywiście rzecz gustu. Ma znaczenie (oprócz pielęgnacji) czy wybierzemy dziewczyny czy chłopaków czy raczej cechy osobnicze decydują o charakterze ? Chciałybyśmy trafić na kogoś kto się lubi przytulać i głaskać :)
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Zdecydowanie są to cechy osobnicze ale polecam świnkę starszą i oswojoną już jeśli chcecie mieć pewność, że będzie to pieszczoch, bo inaczej nikt wam tego nie zagwarantuje. Co do sikania pod siebie to zdrowa świnka nigdy nie jest zasikana a na właściciela którego kocha też nie sika a daje znać że trzeba odłożyć na siusiu. Mam 6 samców i żaden mnie nigdy nie obsikał ot tak, zdarza się tylko jak zignoruje sygnały ale muszę też przyznać że z obsikaniem innych nie mają oporów, na męża czy kogoś obcego sikną i już.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Świnki morskie są nieocenione w terapii, istnieje nawet termin kawioterapia.
Chęć do przytulania jest całkowicie cechą osobniczą. Jedyne, co wyraźnie różni zachowania samców i samic jest skłonność do akceptowania towarzystwa innych świnek. Samice z reguły łatwiej przyjmują koleżanki i dobrze się czują w dużej grupie. Samczyki chętnie się przyjaźnią, ale nie ma czegoś takiego, jak stado samców :). Samce potrzebują też więcej przestrzeni, żeby mieć swój kąt tylko dla siebie.
Kika

Post autor: Kika »

Ja chciałam zapytać, czy mocz samca może mieć bardziej intensywny zapach, od moczu samiczki ? Co ile dni należy sprzątać w klatce ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”