Piernik bezjajeczny przegrał heroiczną walkę (*)

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Telaya

Piernik bezjajeczny przegrał heroiczną walkę (*)

Post autor: Telaya »

- imię świnki - Piernik
- wiek świnki - ok 5 miesięcy (na czerwiec 2015)
- płeć świnki - samiec - kastrat
Obrazek
- adopcyjny nr świnki - 2028
- miejscowość, w której przebywa zwierzę, oraz u kogo - Bydgoszcz, Telaya
Obrazek
Obrazek
- historie świnki, przebyte choroby - świnka została odebrana z ogrodu zoologicznego przez osobę prywatną i trafiła pod opiekę SPŚM. Chłopak siedział razem z królikami i najprawdopodobniej przez jednego z nich został ugryziony w okolicach moszny i z boku ciała. Rana nie chciała się goić, zrobił się ropień na mosznie - ostatecznie z powodu wskazań medycznych Piernik został wykastrowany. W moim DT trafił do klatki z Kopernikiem i Norisem, ale po kilku dniach został sam - chłopcy pojechali do swojego DS. U Piernika nastąpił spadek formy, zaczął mniej jeść. W sobotę, 4.07 nastąpiło znaczne pogorszenie, trafił do weterynarza (nasza wspaniała Pani Doktor niestety na wyjeździe). Wstępnie zdiagnozowano u niego zapalenie mięśni. Od niedzieli zaczął terapię antybiotykiem, dostał steryd i witaminy podskórnie 2 razy dziennie. Do tego oczywiście probiotyk i przeszliśmy na karmę ratunkową. Dostał szczudlaste tylnie nogi, miał duże problemy z chodzeniem i koordynacją ruchową. We wtorek wieczorem 7.07 do objawów dołączyło przechylanie główki, zaburzenia równowagi, kręcenie się w okół własnej osi. Po ciężkiej nocy, pełnej przemyśleń pojawiło się przypuszczenie, że Prosiaczek choruje na Encephalitoon cuniculi. To choroba pasożytnicza odkrólicza. 8.07 - w ciągu dnia Piernik całkiem nieźle jadł, poruszał się po klatce, ale tracił równowagę.W pewnej chwili przewrócił się, zaczął bez przerwy drapać się po głowie i strasznie się prężyć. Nic już nie dało się zrobić. Piernik odszedł po południu :sadness: :candle:
- informacje dot. diety - cała zielenina, warzywa, zioła, siano węgrowskie, CN
- stan adopcji - biega za TM
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę - PW lub martyna.rafinska@o2.pl
- informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - Joanka

Piernik był bardzo towarzyski, lubił kolankowanie, uwielbiał wprost towarzystwo innych świnek, dogadywał się z nimi bardzo dobrze. Był wdzięcznym towarzyszem wieczorów przy laptopie i zostanie na długo w naszej pamięci.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2015, 18:37 przez Telaya, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Re: Piernik bezjajeczny szuka domu!

Post autor: Cynthia »

Ale cudo :love:
Telaya

No ba! Do mnie to same cudeńka trafiają! :D Na zdjęciu z ogórkiem wygląda jakby udawał chomika :lol: ,ale gwarantuje, że to 100% Proś!
Rafal

Post autor: Rafal »

Absolutnie obłędny Pierniczek! :love:
martinez0909

Post autor: martinez0909 »

Cześć :P Mam w domu 2-miesięczną samiczkę. Wzięłam ją razem z drugą świnką- rodzeństwo, jednak okazało się, że zamiast siostrą, druga świnka była bratem. Musieliśmy ja oddać do właścicielki. U nas została tylko samiczka. Szukam dla niej towarzysza. Jeśli byłaby taka możliwość, chętnie przygarnęłabym Piernika :love: Nie wiem też jak wygląda sprawa z transportem, jestem z Warszawy.
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

@ Telaya świnki Ci się rozchodzą, jak świeże pierniczki :laugh:
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Michaela, Rocky i Balboa
Telaya

Oj Joanka, na razie to stan cały czas ten sam - zobaczymy jak to będzie ;)
Telaya

martinez0909 pisze:Cześć :P Mam w domu 2-miesięczną samiczkę. Wzięłam ją razem z drugą świnką- rodzeństwo, jednak okazało się, że zamiast siostrą, druga świnka była bratem. Musieliśmy ja oddać do właścicielki. U nas została tylko samiczka. Szukam dla niej towarzysza. Jeśli byłaby taka możliwość, chętnie przygarnęłabym Piernika :love: Nie wiem też jak wygląda sprawa z transportem, jestem z Warszawy.
Napisałam wiadomość prywatną :)
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Trzymamy trzymamy. Nie ma to jak piernik, jak wiadomo :D
gilgotek1

Post autor: gilgotek1 »

Cześć :-) Czy Piernik nadal szuka domku??!! Bardzo proszę o kontakt, pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”