Stara świnka a młoda.

ODPOWIEDZ
kaska89

Stara świnka a młoda.

Post autor: kaska89 »

Witam wszystkich,

mam pytanie - czy moja świnka , zakupiona 4 lata temu samiczka, po tak długim okresie bycia samej w klatce mogłaby mieć młodą towarzyszkę? Z racji tego że nie ma mnie w domu dość długo (praca) myślałam o zakupie nowej. Pytałam się w sklepie zoologicznym, jedni mówią że nie jest już to możliwe, drudzy że trzeba jej dac zabawkę dla kota i zobaczyć jak zareaguje. Czy świnka po tak długim przebywaniu bez innych świniaków nie zdziczała towarzysko?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Stara świnka a młoda.

Post autor: Lilith88 »

W sklepach zoologicznych rzadko się zdarza, że się naprawdę znają na zwierzakach a Tobie dane rady są idiotyczne. Zabawkę dla kota? Niby co to ma sprawdzić? Zawsze jest szansa, że się świnki dogadają a zależy to tylko od ich charakteru, dopóki nie spróbujesz nie będziesz wiedziała. Młoda świneczka to dobry pomysł, bo zwierzęta prędzej akceptują "dzieciaki" niż dorosłe osobniki. Zamiast zakupu świnki polecam adopcję, świnka będzie na pewno zdrowa, bez pasożytów (co jest podwójnie ważne, bo masz już świnkę w domu która mogłaby się zarazić) i w razie nie dogadania się świnek masz możliwość zwrócenia jej do domu tymczasowego lub po prostu umówienia się z DT wybranej świnki na próbne łączenie.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Z mojego doświadczenia wynika, że świnki po tak długim braku kontaktu z innymi prosiakami jak najbardziej się dogadują z innymi prosiakami. Tylko na początku zwykle są nieco zdziwione/przestraszone, ale to mija. Towarzystwo dla Twojego prosiaka to świetny pomysł - koniecznie z adopcji :)
kaska89

Post autor: kaska89 »

Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie - szukając świnki do adopcji musiałbym poszukać świnki raczej w moim obszarze zamieszkania i raczej młodej ?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Absolutnie nie :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”