Łysienie

Grzybice, świerzb, wszoły, łupież, inne problemy;

Moderator: Dzima

Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Łysienie

Post autor: Iza »

Mam przypadek łysiejącej świnki. Jest to samica, ok 1 roku. Skóra sprawdzona, nie ma pasożytów, ani grzyba. VetoSkin nie poskutkował. Szykujemy się na badania tarczycy, ale szukam innych możliwych przyczyn. Świnka się nie drapie, na skórze nie ma ran. USG i badanie palpacyjne nie wykazało cyst na jajnikach. Widoczne jedynie przerzedzenia futra i miejscowe łysienie.

przerzedzenia na karku:
Obrazek

gołe miejsca przy nodze:
Obrazek

brzuch to tragedia... :
Obrazek
Dawenna

Re: Łysienie

Post autor: Dawenna »

Ostatnio prosiak (samczyk) zrobił mi podobnie. Sierść z grzbietu się sypała, ale najgorsze i tak było własnie podbrzusze i nóżki tylne. W badaniach zeskrobiny nic nie wyszło. Czysta, ładna świnia.
Pomógł właściwie chyba czas i witaminy. I raz jeszcze wykąpałam prosię w manusanie.
W końcu zaczął zarastać.
Awatar użytkownika
Iza
Kontakt:

Dzięki, czyli jest szansa, że to jednak nie tarczyca... mała jest prana w nizoralu, manusan w takim razie też przekażę do kąpieli.
Awatar użytkownika
Mysz
Miejscowość: Mrągowo
Kontakt:

Post autor: Mysz »

Moja Tina ma podobne objawy,cysty wykluczone,bo ona po sterylce,ale ma ok. 3 cm guza w jamie brzusznej.Ma być operowana,ale czekamy na jedną potrzebną rzecz do wziewki.
koni

Post autor: koni »

Identycznie wygląda brzuch mojego Witka. Myślałam, że to grzyb, ale łysienie jest takie samo po obu stronach brzucha, symetryczne. Pani Toborek podejrzewa chorobę tarczycy ( ze względu na wielkość Witka-niedoczynność tarczycy). Świnek miał pobrana krew do badania, jutro będą wyniki.
ANYA

Post autor: ANYA »

Moj Angelo mial piekny idealnie lysy placek na zadku. Ze zeskobin tez nic nie wyszlo. Wet mi dal do smarowania Chlorhexidine i wloski ladnie odrosly. To bylo z rok temu chyba i wlosy mu ponowinie nie wypadly. Podejrzewalismy stress to to byl czas kiedy laczylam go z inna swinka z ktora sie nie dogadal.
koni

Iza, a czy ta świnka była narażona na dłuższy stres, zanim zobaczyłaś łysinę? Zmiana miejsca pobytu, częste wizyty u weterynarza itd.
U mojego Witka w badaniach wyszedł początek niedoczynności tarczycy. Tylko, że ja zauważyłam to łysienie po 6-dniowym rozstaniu ze świnkami. Witek był wtedy w hoteliku. To płochliwa świnka i nawet najlepsze warunki mogły go mocno stresować.
Zastanawiam się czy stres może powodować objawy tarczycowe...
Awatar użytkownika
Iza
Kontakt:

Świnka nie zmieniała miejsca zamieszkania, cały czas była ze swoją towarzyszką, nie chorowała...
koni

hm...zdecyduje się opiekunka świnki na badania hormonalne? Bardzo jestem ciekawa jak do samego łysienia podejdzie inny weterynarz. I jakie ustali normy.
W sieci praktycznie nie ma informacji o niedoczynności tarczycy u świnek morskich :|
Prosiakowo
Miejscowość: Puck
Kontakt:

Post autor: Prosiakowo »

Zygzakowi też wyłysiał brzuszek i łapki. Tylne całkiem, przednie trochę. Teraz dokarmiam go Herbi care plus i pojawia się meszek. Zygzak cierpi na mocznicę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy skórne”