ratunku świnia zjadła róże

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
voc

ratunku świnia zjadła róże

Post autor: voc »

Witajcie, mój świń :świnka1: Alvin zjadł przez przypadek postawioną na ziemi miniaturową różyczkę. Zeżarł całą do ziemi łącznię z łodygami i jakby nie było małymi kolcami, i teraz mam pytanie czy to mu nie zaszkodzi? To taka miniaturka ogrodnicza.
Ps. pytania nr 2 czy mi jeszcze różyczka z korzonków odrośnie? :evil:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: ratunku świnia zjadła róże

Post autor: Jack Daniel's »

Nie odrośnie, stożka wzrostu nie ma. (I dobrze, bo świnka nie zje więcej). A prosiak do obserwacji, bo sam przypadku jeszcze nie czytałem opisanego, co się stało, gdy świnka skonsumowała różę.
Podpis usunięty przez administratora.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Płatki róży są jadalne... Ale nie wiem, co z resztą.
my-joy

Post autor: my-joy »

Sadzę, że sama roślina to mu nie zaszkodziła. Nie słyszałam o żadnych trujących związkach w róży. Problem tylko w tym czy dobrze zmielił te wszystkie małe kolce?
voc

będe obserwować gada, jak na razie wyciąga dziób po żarcie i biega za mną po pokoju więc czuje się dobrze (od zjedzenia minęła jakaś godzina)
lubię

Post autor: lubię »

Nie powinno mu zaszkodzić, róże są "bezpieczne", chyba, że była pryskana jakimś nabłyszczaczem w kwiaciarni. Kolce też raczej przeżuł, spokojnie ;)
Natomiast z tym odrastaniem to może być różnie - nie wiem jak miniaturki, ale normalne róże ogrodowe na zimę się ścina prawie przy ziemi, właśnie żeby ładnie kwitły w przyszłym roku i krzak nie dziczał, więc kto wie :) Musisz poczytać na forach ogrodniczych.
voc

różyczka była u mnie juz długo i większość listków wyrosła juz u mnie wiec nie było na nich żadnych świnst
my-joy

Post autor: my-joy »

Skoro tak to chyba możesz spac spokojnie. A na przyszłość nauczka żeby przeglądać teren po którym spaceruje prosiak ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”