Kupiłam trawę do wysiewu Vitapolu, o taką:
http://animalia.pl/produkt,3452,vitapol ... siewu.html
Po otworzeniu okazało się że to nie żadne nasiona trawy tylko kurna jęczmień, ale nie o tym, nie o tym.
Ziarna są wymieszane z czymś dziwnym co ma utrzymywać chyba wilgotność/zastępować ziemię. Nazywa się vermikulit. Czy ktoś wie co to za dziadostwo i czy można na czymś takim wysiewać bezpiecznie tą "trawę" do żarcia? Może kotom to nie szkodzi a świniom tak?
Kocia trawka Vitapolu
Moderator: pastuszek
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Kocia trawka Vitapolu
Nasiona trawy dla kotów są rzadkością, zwykle sprzedawane są właśnie ziarna jęczmienia. Nie warto kupować tej łyżeczki za ileśtam złotych w sklepie, skoro na każdym targu kupisz dużo więcej za ułamek tej ceny. Chyba, że ci zależy na foremce i podłożu.
Wermikulit to całkiem obojętne podłoże ogrodnicze, nikomu nie zaszkodzi.
Wermikulit to całkiem obojętne podłoże ogrodnicze, nikomu nie zaszkodzi.
Wszystkie kocie trawki są na tym. No ale mniejsza.
Możesz przykryć wszystko zwykłą ziemią i tyle. Nie przelej tylko, bo zacznie pleśnieć.
Możesz przykryć wszystko zwykłą ziemią i tyle. Nie przelej tylko, bo zacznie pleśnieć.
- joanna ch
- Kontakt:
Uff, dzięki za info
Wiem że jęczmień to sobie mogę wziąć skądinąd, choćby z chomiczej karmy powybierać, ale myślałam że to będą nasiona trawy i dlatego... :/
Wiem że jęczmień to sobie mogę wziąć skądinąd, choćby z chomiczej karmy powybierać, ale myślałam że to będą nasiona trawy i dlatego... :/
Ale jakiej trawy? Rozumiem, że nie będącej zbożem, ale coś jeszcze? Taką mieszankę "zwykłych" traw, to kupisz w każdym ogrodniczym, castoramie, obi itp. Będzie w niej kostrzewa czerwona, życica trwała i na ogół coś tam jeszcze, w różnych proporcjach, chyba są też takie z tymotką. Na opakowaniach będziesz miała tylko nazwy typu "sportowa", "do miejsc cienistych" itd. ale zawsze gdzieś z boku lub u góry jest skład gatunkowy. Ceny są bardzo różne, ale na parapecie w doniczce wszystko wyjdzie.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Problem w tym, że możesz kupić tylko duże opakowanie, np. kilogram. To ilość na obsianie sporego trawnika, nie doniczki na parapet .
Najmniejsze chyba 0,5 kg, ale czy to problem dla posiadacza świnek? Może na całą zimę wystarczy, ale głowy nie dam...
- joanna ch
- Kontakt:
Ups... nie znam się na trawach i nie wiem jaka dla świń najlepsza
Btw ten jęczmień bardzo ładnie wschodzi, pierwsze trawki już rozdane świnom i chomikom, świnie mało mi palców nie zeżarły
Kupiłam też sobie pszenicy na wagę na kolejny rzut, mam nadzieję że też tak ładnie wzejdzie.
Btw ten jęczmień bardzo ładnie wschodzi, pierwsze trawki już rozdane świnom i chomikom, świnie mało mi palców nie zeżarły
Kupiłam też sobie pszenicy na wagę na kolejny rzut, mam nadzieję że też tak ładnie wzejdzie.
- joanna ch
- Kontakt:
Nie było, bo to takie stoisko na ryneczku, co było to wzięłam Jeszcze się z gołębiami podzieliłam