Zimowe zdrowe i odżywcze żywienie.

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
pyszczek

Zimowe zdrowe i odżywcze żywienie.

Post autor: pyszczek »

A więc tak jak w temacie, co proponujecie dla świnek w okresie Jesień,Zima.
Te okresy są bardzo chłodne a także przygnębiające...
Pytanie jakie menu dla świnek robić by nie chorowały, były aktywne a przede wszystkim tłuściutkie i radosne ! :love:
Proszę o wypowiedzi gdyż temat jest akurat na taką porę jaka jest teraz... :roll: :świnka1: :świnka2:
fioletowa

Re: Zimowe zdrowe i odżywcze żywienie.

Post autor: fioletowa »

Moje świnki uwielbiają zimą różnorodne suszki i większą ilość siana. Oprócz tego podaję to co zazwyczaj, czyli warzywa i owoce.
Więcej schodzi też suchej karmy. ;)
pyszczek

Post autor: pyszczek »

Z tą karmą to ja już zauważyłem że więcej idzie :D
lubię

Post autor: lubię »

Osobiście unikam stricte letniej zieleniny - sałat (z wyjątkiem cykorii), pietruszki, kopru itp. Tak samo pomidorów, truskawek i wszystkich tych, których 1. nie da się wyhodować w niskiej temperaturze i małym nasłonecznieniu, 2. nie da się przetransportować w formie w miarę dojrzałej z krajów, gdzie temperatura i słońce pozwalają na rośnięcie. Wszystko to, w odpowiednich warunkach przechowuje się przez zimę, bądź jest łatwe w transporcie jest ok - czyli warzywa korzeniowe, jabłka, cytrusy (w niewielkich ilościach), cykoria (ale szparagi już nie), kalarepa, kapusta włoska lub brukselka (też z umiarem), jarmuż. Banany nie są ok nie tylko z powodu cukrów, ale też dlatego, że rosną unurzane w środkach ochronnych, zbierane są w formie zielonej i dojrzewają w dojrzewalniach, czyli magazynie z dużą ilością etylenu (tak samo pomidory, papryka, truskawki czy "niezimujące" odmiany jabłek i inne, nietypowe dla zimy owoce). Niby nic strasznego, ale wartość odżywcza znacznie niższa, niż być powinna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”