Od niedawna zmagam się z problemem cukrzycy u swojej świnki. Zauważyłam, że nie ma tu tematu poświęconego temu schorzeniu, więc zakładam. Jeśli ktoś ma świnkę z cukrzycą niech się wypowie jakie były objawy, które go zaniepokoiły i skłoniły do zrobienia badań, jakie leki dostaje świnka jeśli jakieś dostaje, czy jest na diecie etc. Pytałam poszukując informacji różnych użytkowników forum - stąd wiem, że jest multum świnek z podobnym problemem. Myślę, że warto poruszyć go tutaj, aby właściciele "nowo zdiagnozowanych" świńskich cukrzyków mieli łatwiej przy szukaniu potrzebnych informacji
Zacznę od swojego przypadku - zero objawów, cukrzyca wyszła w zwykłym badaniu kontrolnym krwi. Początkowo cukier we krwi na poziomie 560, po kilku dniach 370, po zastosowaniu diety w ostatnich badaniach cukier 243 a nawet 96. Cukru w moczu na szczęście brak.
Prosię jest na lekach: doppelherz aktiv dla diabetyków plus tabletki z morwy białej, obowiązkowo dieta: siano, granulat i jedynie nieliczne warzywa np ogórek, sałata.
Na razie sama się uczę "obcowania" ze świnką z cukrzycą więc niestety nic mądrego na ten temat nie napiszę. Mam nadzieję, że wypowie się w temacie ktoś "mądrzejszy"