Warzywa i owoce - ile i jak podawać?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

natalia_k

Warzywa i owoce - ile i jak podawać?

Post autor: natalia_k »

Mam pytanie odnośnie podawania warzyw i owoców. Czy jednorazowo powinno się podawać jeden rodzaj warzywa lub owocu, dajmy na to rano ogórek a wieczorem np. marchewka? Czy można dawać w mniejszej ilości, ale kilka od razu? Może głupie pytanie, ale wolę się upewnić :)
Ann

Re: warzywa i owoce

Post autor: Ann »

Można mieszać i robić "sałatki" świnkom :D
Z wyjątkiem ogórka - lepiej nie podawać go z warzywami bogatymi w witaminę C jak np. papryka albo natka pietruszki, ponieważ ogórek zawiera enzym, który utlenia (?) całą witaminę C z tych produktów i w efekcie mimo dobrych chęci nie dostarczymy prosiaczkom tak cennej dla nich witaminy ;)
natalia_k

Post autor: natalia_k »

Dziękuję bardzo :) W takim razie idę robić sałateczkę :)
kasiek7

Post autor: kasiek7 »

Czy prosiaki mogą jeść obierki z kukurydzy (te zielone liście) ? Ostatnio mój sąsiad, który przez kilka dni się opiekował moimi prosiakami i któremu bardzo ufa jeśli chodzi o opiekę nad zwierzętami dał im własnie te zielone liście z kukurydzy. O dziwo bardzo były ucieszone i wcinały ze smakiem. Macie jakieś informacje na ten temat?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Tzw. łupiny z kolb kukurydzy są wielkim przysmakiem świnek morskich i służą im. Podobnie bardzo im smakują włosy kukurydziane, czyli znamiona.
kasiek7

Post autor: kasiek7 »

tak, przysmakiem faktycznie są wielkim :) ale teraz jestem spokojna i od dzisiaj jem kukurydzy więcej !! :lol:
Asia909

Post autor: Asia909 »

Moje uwielbiaja te liscie z kukurydzy a same ziarna nawet nie tkna... Eh.
Agmeszka

Post autor: Agmeszka »

Ann pisze:Można mieszać i robić "sałatki" świnkom :D
Z wyjątkiem ogórka - lepiej nie podawać go z warzywami bogatymi w witaminę C jak np. papryka albo natka pietruszki, ponieważ ogórek zawiera enzym, który utlenia (?) całą witaminę C z tych produktów i w efekcie mimo dobrych chęci nie dostarczymy prosiaczkom tak cennej dla nich witaminy ;)
Dobrze, ze doczytalam ta informacje bo czesto robilam salatki z ogorkiem Mankowi i Przemkowi.
Wera

Warzywa i owoce

Post autor: Wera »

Jak wiemy świniaki uwielbiają warzywa.Tak się zastanawiam jakie i w jakiej formie. :think:
Słyszałam,że prośki mogą jeść kalafiora i brokuły,ale nie wiem czy surowego. :think:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”