Warzywa i owoce - ile i jak podawać?
Moderator: pastuszek
Warzywa i owoce - ile i jak podawać?
Mam pytanie odnośnie podawania warzyw i owoców. Czy jednorazowo powinno się podawać jeden rodzaj warzywa lub owocu, dajmy na to rano ogórek a wieczorem np. marchewka? Czy można dawać w mniejszej ilości, ale kilka od razu? Może głupie pytanie, ale wolę się upewnić
Re: warzywa i owoce
Można mieszać i robić "sałatki" świnkom
Z wyjątkiem ogórka - lepiej nie podawać go z warzywami bogatymi w witaminę C jak np. papryka albo natka pietruszki, ponieważ ogórek zawiera enzym, który utlenia (?) całą witaminę C z tych produktów i w efekcie mimo dobrych chęci nie dostarczymy prosiaczkom tak cennej dla nich witaminy
Z wyjątkiem ogórka - lepiej nie podawać go z warzywami bogatymi w witaminę C jak np. papryka albo natka pietruszki, ponieważ ogórek zawiera enzym, który utlenia (?) całą witaminę C z tych produktów i w efekcie mimo dobrych chęci nie dostarczymy prosiaczkom tak cennej dla nich witaminy
Czy prosiaki mogą jeść obierki z kukurydzy (te zielone liście) ? Ostatnio mój sąsiad, który przez kilka dni się opiekował moimi prosiakami i któremu bardzo ufa jeśli chodzi o opiekę nad zwierzętami dał im własnie te zielone liście z kukurydzy. O dziwo bardzo były ucieszone i wcinały ze smakiem. Macie jakieś informacje na ten temat?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Tzw. łupiny z kolb kukurydzy są wielkim przysmakiem świnek morskich i służą im. Podobnie bardzo im smakują włosy kukurydziane, czyli znamiona.
tak, przysmakiem faktycznie są wielkim ale teraz jestem spokojna i od dzisiaj jem kukurydzy więcej !!
Moje uwielbiaja te liscie z kukurydzy a same ziarna nawet nie tkna... Eh.
Dobrze, ze doczytalam ta informacje bo czesto robilam salatki z ogorkiem Mankowi i Przemkowi.Ann pisze:Można mieszać i robić "sałatki" świnkom
Warzywa i owoce
Jak wiemy świniaki uwielbiają warzywa.Tak się zastanawiam jakie i w jakiej formie.
Słyszałam,że prośki mogą jeść kalafiora i brokuły,ale nie wiem czy surowego.
Słyszałam,że prośki mogą jeść kalafiora i brokuły,ale nie wiem czy surowego.