Niestety nic podobnego dla świnek nie znalazłam, a szkoda, bo by się przydał taki spis ze zdjęciami. Ale skoro szkodzą królikom to znaczy, że jakieś tam toksyny mają, a z dwojga złego lepiej nie podać śwince czegoś co nie szkodzi niż podać coś, co szkodzić może. Zawsze to już jakiś ogląd sytuacji
Zdecydowana większość tych roślin jest także trująca dla człowieka, więc jest jasne, że nie wolno pozwalać, aby jadły je zwierzęta. Dużo ludzi jednak nie wie, które rośliny domowe mogłyby także im zaszkodzić (choć powinni, bo dzieci są równie narażone, co zwierzęta).
Nie wiem, czemu na liście pojawił się krwawnik. Jest nieszkodliwy, przynajmniej w rozsądnych ilościach.
Jagody i kwiaty czarnego bzu są jadalne, w każdym razie dla ludzi.
W naturze świnki same wiedzą, co jest trujące, ale u tych domowych, które mają jedzenie pod nosem ten instynkt zanika. A niektóre rośliny są trujące w większych ilościach
A ja zauwazylam ze moje swinir na dzialce jedza tylko wybrane gatunki traw jakby wiedzialy co moga a co nie I rzeczywiscie to co nie jedza jest trujace (sprawdzilam to dopiero nie dawno). Instynkt nie zanikl