A co ze świeżą zieleniną zimą?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Dropsio

Re: A co ze świeżą zieleniną zimą?

Post autor: Dropsio »

Latem to ja tylko wypuszczam na ogródek i pilnuję, żeby świń sobie krzywdy nie zrobił... Pobiegnie na grządkę, chapnie ogóra, potem wsunie jabłko jak jakies spadnie, zje pół krzaczka mięty i zagryzie trawą, a bobki normalne. :)
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

Dropsio pisze:
LidkaK pisze:A ja mam pytanie może nie odnośnie zieleniny zimą ale podawania pomidorów i ogórków zimą. Z tego co przeczytałam na forum to dużo osób podaje te warzywa nawet zimą. Poza sezonem te warzywa są bardzo pryskane. W sezonie pewnie też ale jednak mniej. Ja sama nie jem ich zimą, bo po nich wątroba staje mi dęba :? Czy takie spryskane pomidory i ogórki nie szkodzą świnkom?
Ja nie daję, bo to sama chemia. Ja raz kupiłam, to po przekrojeniu zaczęły... pienić :? Dla tego dreszczy dostaje jak ktoś pisze, że daje świnkom głównie obierki z ogórków :?
Mnie wet stanowczo odradził ogórków,pomidorów.Teraz w nich to sama chemia,nawet kup i sama spróbuj pomidora czy ogórka jaki ma smak.To nic dziwnego,że prosiaczki mają miękkie bobki.A nawet niektóre uczulenie jak np. moja świnka.
Bunia
Kontakt:

Bunia pisze:
Dropsio pisze:
LidkaK pisze:A ja mam pytanie może nie odnośnie zieleniny zimą ale podawania pomidorów i ogórków zimą. Z tego co przeczytałam na forum to dużo osób podaje te warzywa nawet zimą. Poza sezonem te warzywa są bardzo pryskane. W sezonie pewnie też ale jednak mniej. Ja sama nie jem ich zimą, bo po nich wątroba staje mi dęba :? Czy takie spryskane pomidory i ogórki nie szkodzą świnkom?
Ja nie daję, bo to sama chemia. Ja raz kupiłam, to po przekrojeniu zaczęły... pienić :? Dla tego dreszczy dostaje jak ktoś pisze, że daje świnkom głównie obierki z ogórków :?
Mnie wet stanowczo odradził ogórków,pomidorów.Teraz w nich to sama chemia,nawet kup i sama spróbuj pomidora czy ogórka jaki ma smak.To nic dziwnego,że prosiaczki mają miękkie bobki.A nawet niektóre uczulenie jak np. moja świnka.
Wiadomo co niezdrowe to lepiej smakuje,ale nie kosztem zdrowia świniaczków.
MEMOrySTICKer

Post autor: MEMOrySTICKer »

Obrazek
(c) Ewa M. Kwiatek

Obrazek
(c) Ewa M. Kwiatek

Obrazek
(c) Ewa M. Kwiatek

Komentarz zbędny :lol:
Rossali

Post autor: Rossali »

Ja dwa dni temu posiałam tymotkę w podobnej wielkości pojemniku i już się nie mogę poczekać kiedy wzejdzie :D ... pewnie z dwa tygodnie to potrwa. Mam też nasiona koniczyny, ale ziemia mi się skończyła, muszę jutro zakupić i posiać.
Awatar użytkownika
Pulpecja
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: Pulpecja »

Właściwie już wiosna, więc polecam spacery do lasu. Od soboty przynoszę świniakom trawę. Uzbieranie jej trochę czasu zabiera, bo ździebełka króciutkie i pochowane wśród suchych zeszłorocznych, ale radość świnek rekompensuje "trud zbierania".
Dzisiaj ze spaceru z psami przyniosłam gałązki jabłoni (całą zimę tak robię, bo moje świństwo obgryza tylko świeże, po trzech dniach już nie uważają ich za jadalne :evil: ) i jedną gałązkę brzozy (tego zimą wcale nie ruszają, więc wzięłam tak na wszelki wypadek). I o dziwo moi panowie zabrali się właśnie za brzozę! :shock: I do tego jedli całe gałązki, te cienkie! Odgryzali i wsuwali jak źdźbło siana. Widok niesamowity :D .
Przyniosłam też trochę gwiazdnicy i okazało się, że na przednówku i gwiazdnica jest jadalna :szczerbaty: . A latem nawet zębem nie zahaczą. A tyle mi tego rośnie w ogrodzie... :glowawmur: .
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Tak, cienkie gałązki brzozowe prosiaki wsuwają jak paluszki :D Wczoraj wysiałam majeranek i sałatę rzymską, będzie latem co jeść, a na jesień pakować do doniczek na parapetach :szczerbaty:
MEMOrySTICKer

Post autor: MEMOrySTICKer »

Pulpecja pisze:Właściwie już wiosna, więc polecam spacery do lasu.
Niektórzy nie mogą :( i jeszcze trochę nie będą mogli...
Bunia
Kontakt:

Dropsio pisze:Tak, cienkie gałązki brzozowe prosiaki wsuwają jak paluszki :D Wczoraj wysiałam majeranek i sałatę rzymską, będzie latem co jeść, a na jesień pakować do doniczek na parapetach :szczerbaty:
Ale majeranku to się chyba świnkom nie daje?! :think:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Czemu nie? Świnki mogą jeść prawie wszystkie zioła przyprawowe, poza czosnkiem i cebulą, oraz silnie działającymi ziołami leczniczymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”