Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

a4ry

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: a4ry »

Pierwszy post :), a więc witam Wszystkich serdecznie!!!

Pomimo niedużego doświadczenia ze świnkami zdążyłem się z tematu podłoża z doktoryzować. Szczególnie z dobrania podłoża ekonomicznego.

Pierwszym podłożem był żwirek Pinio, niestety przy zasypie klatki 120 cm i zakupie żwirku w zoologu kosztował majątek (około 150 PLN miesięcznie przy jedno tygodniowej wymianie :shock: ). Wypróbowałem również Jaśkowe wiórki, fantastyczne tyle, że ciągnęły się za jedną ze świnek i zaczęły po 3 dniach nieprzyjemnie pachnieć (mam możliwość wymiany podłoża tylko raz w tygodniu), w zamyśle był drybed ale po przemyśleniu zrezygnowałem.

Szukając w internecie natknąłem się na pelet ze słomy, sprzedawany jako ściółka dla kurcząt. Zamówiłem na próbę worek 25 kg Pellet Lectum za 31 PLN z transportem- akurat ten bo miał ładny opis i papierowy worek :). Można kupić odrobinę taniej ale nie jakoś znacząco.
Sam pelet ma swoje zalety i wady.
Zalety: tani, delikatniejszy od pinio
Wady: ciemny, mniej estetyczny kolor, specyficzny zapach, nie tak przyjemny jak drzewny, głośny gdy świnki szaleją
Sprawdził się nieźle, a więc zamówiłem 50 kg, mina kuriera bezcenna :D. Koszt 47 PLN za 50 kg, razem z transportem.

Szukając dalej natknąłem się na wióry firmy Dremus, przeznaczone do zasypu boksów dla koni.
Koszt zakupu 55,50PLN z transportem za worek 22kg wymiary 80x40x40. Wióry są sprasowane i pomimo, jak łatwo policzyć, 120l, zasyp wg producenta to 500l. Specyfikacje każdy sobie może przeczytać, ale co ważniejsze, wióry są kompletnie inne niż te w zoologu. Nie jest to odpad, a produkt, są grubsze, nawet znacznie.
Zalety: tanie, przyjemny zapach, nie czepiają się jak standardowe wiórki, estetyczny wygląd, z racji grubszej frakcji nie mieszają się z peletem.
Wady: w wiórach trafiają się grubsze, ostrzejsze kawałki drewna, trzeba przy zasypie je wyciągać (na szczęście jest tego bardzo niewiele)

Samych wiórów nie zasypywałem bo uważam, że jednak pelet jest mistrzem chłonięcia, a wiec na spód trochę peletu na wierzch wióry.
Dla mnie mistrzowskie i bardzo tanie połączenie. Koszt myślę około 20-30 PLN miesięcznie dla klatki 120cm. Przy jeszcze małych świnkach (dwie po około 600g) wymiana raz w tygodniu w zupełności pozwala zachować pełna higienę.

Wszystkie zakupy przez allegro.
Wadą mojego rozwiązania, dla niektórych, może być jeszcze to, że trzeba gdzieś to trzymać.
mysza

Post autor: mysza »

Jeżeli chodzi o pellet to ja kupiłam w Leroy Merlin 20 kg za niecałe 30zł.
Fakt jest drobniejszy i przy siusikach zmienia się w pyłek ale na szczęście świnki ani nie kichają ani nic.
Na to mata łazienkowa, którą zmieniam raz w tygodniu a co drugi dzień zasiusiane miejsca:)
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Czy ktoś z Was używał tej ściółki: http://hipcio.sklep.pl/produkt/jrs-lignocel-25kg ? Jak tak to co o niej sądzicie?
Awatar użytkownika
Milkaa
Miejscowość: ok. Nowego Sącza
Kontakt:

Post autor: Milkaa »

Ja używam trociny, a na to pellet. Właśnie zamierzam przetestować matę łazienkową.
Chocolate Monster pisze:Czy ktoś z Was używał tej ściółki: http://hipcio.sklep.pl/produkt/jrs-lignocel-25kg ? Jak tak to co o niej sądzicie?
Nie miałam nigdy takiej ściółki, ale wygląda ciekawie ;)
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Milkaa pisze:Ja używam trociny, a na to pellet. Właśnie zamierzam przetestować matę łazienkową.
Chocolate Monster pisze:Czy ktoś z Was używał tej ściółki: http://hipcio.sklep.pl/produkt/jrs-lignocel-25kg ? Jak tak to co o niej sądzicie?
Nie miałam nigdy takiej ściółki, ale wygląda ciekawie ;)
Polecam maty,nigdy nie miałam lepszego podłoża (oprócz podkładów,ale szybko przeciekają i czasem można je znaleść w zabójczych cenach)
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Milkaa pisze:Ja używam trociny, a na to pellet. Właśnie zamierzam przetestować matę łazienkową.
Co :lol: Trociny a no to pelet? Przecież to bez sensu. Jak już to odwrotnie. Troty szybko nasiąkają, a pelet jest zbyt twardy żeby świnia po nim chodziła. Bardzo łatwo o otarcia, zakażenia i pododermatitis.
Awatar użytkownika
Milkaa
Miejscowość: ok. Nowego Sącza
Kontakt:

Post autor: Milkaa »

Do mojej świnki, trociny na wierzch się nie nadają, ponieważ jest długowłosa i trociny wplątują jej się we włosy. Dobrze wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie, że na takim pelecie świnka może sobie skrzywdzić łapki, więc dlatego chcę przetestować matę łazienkową.
Awatar użytkownika
swissi
Miejscowość: Toruń
Kontakt:

Post autor: swissi »

a co myślicie o tych trocinach http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pod ... ipsi/31193
i w ogóle o wydajności takich 24kg ?
Kraska (ze mną od 06.02.2016) :love: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
MELCIA [*] 21.12.2015 EMIL [*] 19.04.2012 ZWINKA [*] 28.05.2019 [/size]
swinkamorskaComPL

Post autor: swinkamorskaComPL »

Ja nie jestem fanką trocin - u nas koszmarnie się wysypywały z klatki. Zakochałam się w oryginalnych VetBedach - bez porównania. Jednak jeżeli chodzi o wydajność to taka mega paka trotów starczyć powinna na długo - oby tylko były odpylone.
Asia86

Post autor: Asia86 »

Ja uzywam pellets + drybed i polecam.
Probowalam pellets + mata lazienkowa i... nigdy wiecej. Smierdzi po kilku dniach :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”