Ja octem leję, jak czasami jakiś szorstki osad w narożniku się zrobi to schodzi bez szorowania.
Na opakowaniu CB nic nie widzę, napisane tylko, że włókna roślinne, ulega biodegradacji, więc to coś co zbryla pewnie też jest eko.
Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
O, dzięki Lubię, nie wiedziałam tego apropo Benka. I w sumie dobry plan z tymi olejkami piernikowymi
A jakie proporcje dajesz do tego psikacza? Muszę wypróbować w weekend jak będę sprzątać dziewczynkom!

A jakie proporcje dajesz do tego psikacza? Muszę wypróbować w weekend jak będę sprzątać dziewczynkom!
To zależy jaki zapach chcesz uzyskać, ale ogólnie im mniej, tym lepiej. Kwasek cytrynowy ma swój zapach taniej oranżadki, którego nie cierpię bardziej niż zapachu octu. Jak dodasz olejków w podobnym klimacie zapachowym, to spokojnie 2-3 krople powinny wystarczyć. Jak chcesz uzyskać trochę inny, ale jeszcze raczej świeży zapach (np. zielona herbata, hyzop itp.) to może być potrzebne z 1-2 krople więcej. Zapachy totalnie odmienne, typu pierniki, kawa itp. mogą wymagać większej ilości, ale tego nie sprawdzałam (chociaż wanilia może się ładnie zgrać
).
E: to też zależy od olejku. Generalnie mówimy o naturalnych i kompozycjach z naturalnych, ale one też potrafią się bardzo od siebie różnić mocą (pewnie zależy to nie tylko od producenta, ale i sprzedawcy). Turbodoładowanych syntetycznych pachnideł mój nos nie trawi pod żadną postacią.

E: to też zależy od olejku. Generalnie mówimy o naturalnych i kompozycjach z naturalnych, ale one też potrafią się bardzo od siebie różnić mocą (pewnie zależy to nie tylko od producenta, ale i sprzedawcy). Turbodoładowanych syntetycznych pachnideł mój nos nie trawi pod żadną postacią.
Jeny! To długo. Dużo krócej mam maty pod papugami, ale w sumie ptasie odchody do wybitnie konserwujących sprzęty nie należą ;pBulletproof pisze: Ogólnie mam je 2,5 roku i obecnie mam koło 7 mat, wywaliłam ze 3 i 2 mam jeszcze nie przycięte, w rulonach.
a jakby pod matę dodać do żwirku trochę sody żeby niwelowała przykry zapach
soda z octem dobrze się sprawdza przy czyszczeniu i dezyfekacji kuwety

-
- Miejscowość: Górny Śląsk
- Kontakt:
a ja chciałam dopytać o co innego:
mam 4 świnki - klatka 160cm. Mam już dość dry bedów: tego prania, sprzątania.
Chcę przejść na ściółkę końską, już mam obraną z polecenia mojej hodowli.
Pytanie kieruję do osób, które używają ściółki, trocin: na ile Wam starczają takie trociny ( w jakich worach kupujecie)?jak często przy trocinach sprzątacie świniom, jaką grubość wsypujecie do klatki? czy na same dno klatki a pod trociny coś jeszcze dajecie?
dziękuję D.
mam 4 świnki - klatka 160cm. Mam już dość dry bedów: tego prania, sprzątania.
Chcę przejść na ściółkę końską, już mam obraną z polecenia mojej hodowli.
Pytanie kieruję do osób, które używają ściółki, trocin: na ile Wam starczają takie trociny ( w jakich worach kupujecie)?jak często przy trocinach sprzątacie świniom, jaką grubość wsypujecie do klatki? czy na same dno klatki a pod trociny coś jeszcze dajecie?
dziękuję D.
- Marikaaa
- Miejscowość: Piaseczno/W-wa
- Kontakt:
Trociny w klatce 120cm wymieniam raz w tygodniu przy 2 świnkach, dodam, że w o połowę mniejszej trzeba było wywalać troty co 3 dni (przy 1 i 2 świnkach tak samo). Teoretycznie im większa klatka tym rzadziej trzeba wymieniać całość. Może przy 160 starczyłoby na 10 dni?oliwka pisze:mam 4 świnki - klatka 160cm. Mam już dość dry bedów: tego prania, sprzątania.

Teraz: Florek od 22.07.2015 + Zdzisio od 22.10.2018
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805
Dawniej: Czarnulka, Mała, Naleśnik, Nicek, Orzeszek, Wicherek
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805

Dawniej: Czarnulka, Mała, Naleśnik, Nicek, Orzeszek, Wicherek
Przy jednej śwince sprzątam trociny co ok. 4 dni. Sypię tylko trociny, bez niczego pod spodem. Opakowanie 20kg trocin wystarcza mi na kilka miesięcy, nawet nie wiem ile 

Mam dwa prosiaki. Na dno klatki sypie trociny, na wierzch sianko...duzo sianka
Codziennie wyciagam wszystkie bobki i miejsca gdzie jest mokro, dosypuje świeżych trocin, dokladam sianka. Raz w tygodniu wszystko wywalam i myje klatke. Zużywam okolo 3-4 paczki trocin + 2-3 paczek sianka tygodniowo. Teraz wydaje mi sie, ze to duzo

Codziennie wyciagam wszystkie bobki i miejsca gdzie jest mokro, dosypuje świeżych trocin, dokladam sianka. Raz w tygodniu wszystko wywalam i myje klatke. Zużywam okolo 3-4 paczki trocin + 2-3 paczek sianka tygodniowo. Teraz wydaje mi sie, ze to duzo

Strasznie dużo
poza tym siano powinno być w pasniku a nie na trocinach. I nie wyobrażam sobie wybierania bobków :p chyba nie ma takiej potrzeby.