Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Jak miałam matę to zmieniałam co 6-7 dni. Na dry bedzie nawet do 10 dni daje radę przy 2 świnkach.
Generalne sprzątanie i pranie maty odbywa się u mnie co 7 dni, w niedziele. Boby wybieram codziennie/co 2 dni. Jest w miarę okej, chociaż już tego 5/6 dnia, jak się podejdzie do klatki to zapach nie jest idealny ( Ale w pokoju nie śmierdzi. To najważniejsze) 

Ja mam trociny na wierzch i tam gdzie moje panny sikają żwirek. Mata się nie sprawdziła - zawsze musiała być podciągnięta i świnki siedziały pod nią
dodatkowo Molly ją gryzła. Mam taką antypoślizgową na pięterku i na szczęście ta jej nie podpasowała. Zmieniam trociny co 3-4 dni. Pięterko wycieram 1-2 dziennie. Zależy ile mi nabrudzą 

Słuchajcie czy ktoś z was ma taki układ: trociny dół, dry bed góra? Widziałam w ankiecie, że niewiele osób. Czy to się nie sprawdza? Pytam, bo mam możliwość taniego zakupu trocin. Wyszłoby mi dużo taniej, niż ze żwirkiem, ale zastanawiam się jak często trzeba wymieniać spód i czy te mokre troty bardzo się nie przyklejają do dry beda?
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Arya takie troty po prostu śmierdzą pod matą.
Jeśli kupujesz zwykły pellet to pomyśl o zmianie na żwirek drewniany zbrylający Cat's Best Eco Plus (tym bardziej, że czekasz na kotka a dla kotka też jest genialny i polecany). Żwirek jest droższy niż pellet ale dużo bardziej wydajny i mi paczka 40l starcza na 2 klatki 120 + 1 klatkę 80 + kocią kuwetę na 2 miesiące z kawałkiem. Polecam zakupić tutaj http://apetete.pl/dla-kota/zwirki/cats- ... s-40l.html bardzo tanio jest (taniej niż w zooplusie) a i suchą karmę dla kotka mają bardzo tanio. Zapłacisz 68 zł i masz spokój na 3 a może nawet 4 miesiące biorąc pod uwagę, że mi na 2 starcza. Dodam, że zwykłego pelletu zużywałam 75l na miesiąc tylko na dwie klatki, więc jest ogromna różnica.
Jeśli kupujesz zwykły pellet to pomyśl o zmianie na żwirek drewniany zbrylający Cat's Best Eco Plus (tym bardziej, że czekasz na kotka a dla kotka też jest genialny i polecany). Żwirek jest droższy niż pellet ale dużo bardziej wydajny i mi paczka 40l starcza na 2 klatki 120 + 1 klatkę 80 + kocią kuwetę na 2 miesiące z kawałkiem. Polecam zakupić tutaj http://apetete.pl/dla-kota/zwirki/cats- ... s-40l.html bardzo tanio jest (taniej niż w zooplusie) a i suchą karmę dla kotka mają bardzo tanio. Zapłacisz 68 zł i masz spokój na 3 a może nawet 4 miesiące biorąc pod uwagę, że mi na 2 starcza. Dodam, że zwykłego pelletu zużywałam 75l na miesiąc tylko na dwie klatki, więc jest ogromna różnica.
Dzięki Lilith, też kupujemy też żwirek Cat's Bets Eko Plus.
Lepiej się sprząta, nic się nie marnuje i starcza na bardzo długo. Bo nawet jak robi się generalne sprzątanie z myciem dołu klatki, to i tak 3/4 żwirku można przespać i użyć po raz drugi.
Lepiej się sprząta, nic się nie marnuje i starcza na bardzo długo. Bo nawet jak robi się generalne sprzątanie z myciem dołu klatki, to i tak 3/4 żwirku można przespać i użyć po raz drugi.
Mam ten żwirek dla kota, ale jakoś nie jestem go pewna co do świnek. Jak się zbryla to codzinnie bym musiała to zbrylone wymieniać? Teraz w sumie nie wymienam codziennie zasikanego zwirku tylko co 2-3 dni i raz na 10 dni generalnie sprzątam. No i czy oni go nie zjedzą?
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Spokojnie można go co 2-3 dni wybierać, ja tak właśnie robię. Jeśli go zjedzą to nic się nie stanie, on jest 100% drewniany więc nie zaszkodzi a zbryla się po wyschnięciu czyli nie zbryli się w przewodzie pokarmowym, do tego nawet jeśli to nie to samo co inne żwirki zbrylające, sylikonowe itp. On nie zbryla się na kamień tylko rozkrusza przy delikatnym naciśnięciu. Nie ma szans żeby zaszkodził śwince.
Oki, dzięki to spróbuję przy następnym sprzątaniu 

Czy taka mata w linku poniżej pod którą dać pellet byłaby dobrym rozwiązaniem? Byłem w sklepie i wydaje się być solidna, ale jak z praniem i wchłanianiem smrodu to nie wiem? Ktoś coś?
http://www.leroymerlin.pl/dywany-i-wykl ... .html#opis
http://www.leroymerlin.pl/dywany-i-wykl ... .html#opis