Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Ja go miałam. Całkiem dobrej jakości, ale odkąd kupuję żwirek na allegro to każdy z tych sklepowych wydaje mi się drogi, a różnicy w jakości nie ma.
Chciałabym prosić o opinię osoby, które testowały lub dalej stosują do wykładania kuwety same kocyki czy cienkie polary typu fleece. Jak to się sprawdza na większej powierzchni (duże kuwety polipropylenowe), czy wytrzymuje w suchości ok. 2, 3 dni, no i jak z zapachem?
Naoglądałam się filmików o klatkach z kratek c&c
i tam prawie nikt nie używa jako warstwa chłonąca granulatów, tylko same cienkie polary. Są dwie możliwości - nie znają się i nie wiedzą, że coś takiego jest
albo tak dobrze sprawdza się sam fleece.
A jeśli sam polar, to na logikę musiałby być albo podwójny, albo czymś podszyty? Ale też nie może być zbyt sztywny, bo co z praniem? Wszelkie podkłady typu senni, to podobne koszty jak nasze żwirki.
Naoglądałam się filmików o klatkach z kratek c&c

A jeśli sam polar, to na logikę musiałby być albo podwójny, albo czymś podszyty? Ale też nie może być zbyt sztywny, bo co z praniem? Wszelkie podkłady typu senni, to podobne koszty jak nasze żwirki.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Oni kładą pod spód grubą warstwę chłonną, np. Starych ręczników, albo specjalnie uszyte materacyki z włókniną. Sam kocyk nie ma szans w zetknięciu z świnką morską
.

Albo kładą na spód takie szare "szmaty". Widziałam kiedyś coś takiego w auchanie, takie szmaty do mycia np podłogi, one są grubsze. Ale jakoś ostatnio nie mogę na nie trafić. Można też kupić gąbkę tapicerską i dać pod koce, ale wtedy trzeba mieć więcej na zmianę. Popróbuj różne opcje, u mnie najlepiej sprawdzają się właśnie stare ręczniki 

Może dwie warstwy polaru a w srodku gąbka tapicerska jako wypełnienie. Ale czy gabka nadaje się do wielokrotnego i częstego prania?
Będę musiała rzeczywiscie wypróbować różne rozwiązania. Chciałabym znaleźć alternatywę do pelletu, bo przy duzej kuwecie nie wyrobie sie ze zwirkiem.
Będę musiała rzeczywiscie wypróbować różne rozwiązania. Chciałabym znaleźć alternatywę do pelletu, bo przy duzej kuwecie nie wyrobie sie ze zwirkiem.
Spróbuj poszukać też koców i ręczników w sklepach z używanymi rzeczami. Będziesz mogła dać sobie to pod tą gąbkę a na wierzch jakieś fajniejsze koce
Ja mam tunele i legowiska z takich gąbek, kiedyś kupiłam od elki z forum i są często prane, a nic z nimi się nie dzieje.
Ja właśnie teraz też szukam takich gąbek bo nie mam nigdzie żadnego takiego zakładu gdzie by można było odkupić. Jedyne miejsce gdzie znalazłam w całkiem niezłej cenie to allegro.

Ja właśnie teraz też szukam takich gąbek bo nie mam nigdzie żadnego takiego zakładu gdzie by można było odkupić. Jedyne miejsce gdzie znalazłam w całkiem niezłej cenie to allegro.

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Mnie się wydaje, że gąbka na podłoże nie byłaby dobra - pod naciskiem oddawałaby wilgoć. Poza tym, gąbka jednak się niszczy w praniu. Oczywiście nie od razu, ale po roku albo dwóch zaczyna się łamać.
Tez mam mebelki od elki i faktycznie gąbka jest cała a prane były wiadomo ile razy. Mam jeszcze gąbkę z materacyka na kolana tylko ze ona ma ok 2 cm grubośc i jest sztywna. Musiałaby być cieńsza żeby nie było problemu z praniem. Tak sobie myślę że cieńsza gąbka wszyta w dwie warstwy polaru mogłaby dać radę, nawet jeśliby wytrzymała rok to może by mi się to sprawdziło. Musze popatrzeć na grubości gąbek i jak to cenowo by wyszło.
A może poprostu ociepline do środka? Tak jak dziewczyny szyją takie grube mniejsze materacyki, tylko w wersji wiekszej i szczuplejszej.
A może poprostu ociepline do środka? Tak jak dziewczyny szyją takie grube mniejsze materacyki, tylko w wersji wiekszej i szczuplejszej.
W sumie to racja, pod taki materac czy to z gąbki, czy z ociepliny musiałoby być coś jeszcze. Chyba że się ma świnki które sikają tylko i wyłącznie do kuwety.
- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
ale ogólnie takie rozwiązanie to przy małej ilości świnek chyba.. bo ja przy 5 codziennie 2 razy dziennie wymieniam seni.. czasami mam wrażenie, że sobie basen próbują urządzić.. jakby były polary na podłożu to sobie tego nie wyobrażam. 

Wątek moich Pipulek: 
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy