Suchy pokarm
Moderator: pastuszek
- Chryzantem
- Miejscowość: Katowice
- Kontakt:
Re: Suchy pokarm
u mnie ani Andzia, Zosia, Stefka czy tez Klara nie chcialy ruszyc Brita, Bunny i CC :/
Może i to smakołyk,ale co o nim myślicie: Versele Laga Snack Nature dla gryzoni Veggies
Skład:
Warzywa (55%), zboża, owoce, produkty pochodzenia roślinnego, zioła, minerały, FOS (fruktooligosacharydy).
Analiza:
Cynk 8 mg
Jod 0,24 mg
Mangan 9 mg
Miedź 1 mg
Selen 0,03 mg
Witamina A 1325 j.m.
Witamina D3 188 j.m.
Witamina E 8 mg
Żelazo 10 mg
Opis:
Uzupełniający pokarm dla królików i małych ssaków. Nature Snack Veggies to mieszanka przysmaków pełna warzyw (w tym pasternaku, buraków, marchwi, groszku, topinambur i innych) odpowiednia dla królików oraz roślinożernych gryzoni. Mieszanka wspiera zdrową kondycję, witalność oraz jest przede wszystkim bardzo smakowita.
Kiedyś przypadkowo kupiłam,bo myślałam,że to co innego i jeszcze nie zdążyłam o to zapytać.Według Was dobre dla świnek czy lepiej wyrzucić?
Skład:
Warzywa (55%), zboża, owoce, produkty pochodzenia roślinnego, zioła, minerały, FOS (fruktooligosacharydy).
Analiza:
Cynk 8 mg
Jod 0,24 mg
Mangan 9 mg
Miedź 1 mg
Selen 0,03 mg
Witamina A 1325 j.m.
Witamina D3 188 j.m.
Witamina E 8 mg
Żelazo 10 mg
Opis:
Uzupełniający pokarm dla królików i małych ssaków. Nature Snack Veggies to mieszanka przysmaków pełna warzyw (w tym pasternaku, buraków, marchwi, groszku, topinambur i innych) odpowiednia dla królików oraz roślinożernych gryzoni. Mieszanka wspiera zdrową kondycję, witalność oraz jest przede wszystkim bardzo smakowita.
Kiedyś przypadkowo kupiłam,bo myślałam,że to co innego i jeszcze nie zdążyłam o to zapytać.Według Was dobre dla świnek czy lepiej wyrzucić?
Mam jeszcze jedno pytanie prócz tego:
Czy te gryzaki z Herbal Petsu można dawać czy nie?Bo słyszałam od jednej osoby,że są pieczone a od innej zaś,że są całkowicie bezpieczne.Chocolate Monster pisze:Może i to smakołyk,ale co o nim myślicie: Versele Laga Snack Nature dla gryzoni Veggies
Skład:
Analiza:
Cynk 8 mg
Jod 0,24 mg
Mangan 9 mg
Miedź 1 mg
Selen 0,03 mg
Witamina A 1325 j.m.
Witamina D3 188 j.m.
Witamina E 8 mg
Żelazo 10 mg
Opis:
Mam pytanie : przez pomyłkę zamówiłam pokarm z zooplusa :3 kg Greenwoods karma dla gryzoni. chciałam aby był dla świnek ale tam było jakoś zawile napisane no i okazało się, ze przyszło dla królika miniaturki skład analityczny jest taki:
Białko surowe 12.6 %
Tłuszcz surowy 2.6 %
Włókno surowe 18.0 %
Popiół surowy 7.0 %
Wapń 0.7 %
Fosfor 0.5 %
czy Ktoś z Was się na tym zna, czy mogę podawać to moim świnkom ?? tego jest aż trzy kg!! Proszę!! pomóżcie- wiem moja wina, ale co z tym zrobić? ma Ktoś pomysł??
Białko surowe 12.6 %
Tłuszcz surowy 2.6 %
Włókno surowe 18.0 %
Popiół surowy 7.0 %
Wapń 0.7 %
Fosfor 0.5 %
czy Ktoś z Was się na tym zna, czy mogę podawać to moim świnkom ?? tego jest aż trzy kg!! Proszę!! pomóżcie- wiem moja wina, ale co z tym zrobić? ma Ktoś pomysł??
JA myślę,że możesz go mieszać z normalną świnkową karmą,ale to MOJA opinia
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Dominika45 myślę że ta karma dla świnki jest też ok. Skład ma w miarę. Sprawdź czy nie ma ziaren zbóż- najwyżej wybierz je. Choć ja nie uznaję granulatów
Co do gryzaków bym nie dawała osobiście. Świnka powinna jeść moim zdaniem jak najmniej przetworzone jedzenie, świeże lub suszone. Granulaty dla mnie osobiście odpadają chyba że jr farm grainless itp, które nie mają w swoim składzie nic prócz suszonych ziół i warzyw.
Wszelkie "smakołyki" powinny być naturalne: kawalątek owoca świeżego lub suszonego, jakieś świeże zioło- moim zdaniem

Co do gryzaków bym nie dawała osobiście. Świnka powinna jeść moim zdaniem jak najmniej przetworzone jedzenie, świeże lub suszone. Granulaty dla mnie osobiście odpadają chyba że jr farm grainless itp, które nie mają w swoim składzie nic prócz suszonych ziół i warzyw.
Wszelkie "smakołyki" powinny być naturalne: kawalątek owoca świeżego lub suszonego, jakieś świeże zioło- moim zdaniem

Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Dziękuje za odpowiedzi.
Sama nie wiem co mnie podkusiło
i jestem zła na siebie, ale cóż trzeba wypić to co się nawarzyło samemu.... a Wam dziękuję za rady.. Nasze świnki jedzą (SIANKO- tymotkę od P.Roberta) warzywa i owoce, dostają suszone zioła itd.. a granulat dostawały jak to pisała "Lubię" kiedyś w swoi poście jak landrynki ale coś mnie podkusiło- chyba to, ze tam było napisane, że jest max wit. c, bo swoim podaje cebion w kroplach tak jak zalecił hodowca i czerwona paprykę, a to byłoby wygodniejsze, ale jak widać dodałam sobie jeszcze tylko pracy..bo nie tylko nadal trzeba suplementować wit. c to jeszcze myśleć co zrobić z taką ilością!! głupia ja i tyle... 
Sama nie wiem co mnie podkusiło

Ale suplementacja wit C wcale nie jest konieczna przy dobrej i zrównoważonej diecie. Tym bardziej, ze podajesz paprykę... Nadmiarem można zwierzakowi rozwalić nerki z tego co wiem
Ja przez dłuższy czas nie podawalam karmy w ogóle, jednak przy wybrednym Dropsiku i jego niskowapniowej diecie trudno było zapewnić im wszystko, Dropsowi troche zęby poszarzały... Wiec dostają Bunny Basic (nie bardzo im smakuje chyba) i znacznie bardziej podchodzący Meadow z Rosewood'a, do tego duuużo ziół i jest ok

Ja przez dłuższy czas nie podawalam karmy w ogóle, jednak przy wybrednym Dropsiku i jego niskowapniowej diecie trudno było zapewnić im wszystko, Dropsowi troche zęby poszarzały... Wiec dostają Bunny Basic (nie bardzo im smakuje chyba) i znacznie bardziej podchodzący Meadow z Rosewood'a, do tego duuużo ziół i jest ok

Troche sobie poczytalam ten watek i zauwazylam ze ostatnio wszyscy maja jakiegosc bzika na ten bezkarmowy chów. Uwazam ze wiekszasc ludzi nie ma zwyczajnie czasu zeby bawic sie we wlasnoreczne komponowanie karm, poza tym do tego potrzebna jest te duza wiedza a przy jednej dwóch czy trzech prosiakach to sie zwyczajnie nie opaca. Karma dobrze dobrana wcale nie jest zla. Poza tym jeli kto pyta was o wzglednie dobra ale przedewszystkim tania karme wszyscy polecaja bearphear, brit czy cc/cn? Ludzie, prosze suchajmy innych, nie kady jest milionerem. Przeciez to jedne z najdrazszych na rynku. Tania a napewno lepsza od witapolów jest np. vl crispy ( ale jakos nikt nawet o tym slowem ie wspomial).
Moje swinie przeszy juz przez wiele karm. Za czasów studenckich niskobudzetowa crispy- prosiaki wcianaly pelet,czasem zostawialy ziarna. O dziwo Cavia pro totalnie gardziy mimo ze to ponoç to samo tylko wieksze. CC- jedna paczka,naprawde sie wtedy wykosztowalam a jadly tylko na glodzie. CN- jedzona wybiórczo- to co niepasowao zostawao w misce. JR Rarm, Burgess- a fuuu tam jest chyba mieta na co moje wieprze demonstracyjnie bobcza. Granulat dla koni niepracujacych ( zawiera gównie siano i ziola, troche zboza, siemienia)- chyba najsmaczniejsze w calym zestawieniu- Pracuje w stajni i jak przemyce czasem po kieszeniach to prosiaki sa wniebowziete. Narazie od pól roku jestem na Sevective i chyba najlepiej wychodzi bo, mimo ze sie na karme nie zucaja, to zawsze jest zjadana do konca.
Mimo ze zadna wczesniejsza karma nie byla idealna to i tak duzo ulatwia. nie zawsze przeciez jest swieza zieleninka w domu zwlaszcza jak sie nie mieszka z wielka familia. Trawka- tak, ale przecie nie przez caly rok, ziola- na kupnie mozna zbankrutowac. Ziarna- kurde.... jesli w nie duzych ilociach to czemu nie, moje swinie biegaja, skacza, nie sa grube choc maja super apetyt i nie wyeliminuje smacznej, dobrej jakosciowo karmy tylko dlatego ze zawiera maly procent ziarna. Nie badzmy tak regorystyczni i umilmy zycie sobie i naszym pupilom.
Moje swinie przeszy juz przez wiele karm. Za czasów studenckich niskobudzetowa crispy- prosiaki wcianaly pelet,czasem zostawialy ziarna. O dziwo Cavia pro totalnie gardziy mimo ze to ponoç to samo tylko wieksze. CC- jedna paczka,naprawde sie wtedy wykosztowalam a jadly tylko na glodzie. CN- jedzona wybiórczo- to co niepasowao zostawao w misce. JR Rarm, Burgess- a fuuu tam jest chyba mieta na co moje wieprze demonstracyjnie bobcza. Granulat dla koni niepracujacych ( zawiera gównie siano i ziola, troche zboza, siemienia)- chyba najsmaczniejsze w calym zestawieniu- Pracuje w stajni i jak przemyce czasem po kieszeniach to prosiaki sa wniebowziete. Narazie od pól roku jestem na Sevective i chyba najlepiej wychodzi bo, mimo ze sie na karme nie zucaja, to zawsze jest zjadana do konca.
Mimo ze zadna wczesniejsza karma nie byla idealna to i tak duzo ulatwia. nie zawsze przeciez jest swieza zieleninka w domu zwlaszcza jak sie nie mieszka z wielka familia. Trawka- tak, ale przecie nie przez caly rok, ziola- na kupnie mozna zbankrutowac. Ziarna- kurde.... jesli w nie duzych ilociach to czemu nie, moje swinie biegaja, skacza, nie sa grube choc maja super apetyt i nie wyeliminuje smacznej, dobrej jakosciowo karmy tylko dlatego ze zawiera maly procent ziarna. Nie badzmy tak regorystyczni i umilmy zycie sobie i naszym pupilom.