Strona 8 z 9
Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 02 cze 2014, 16:36
autor: lubię
A ja z ostatniego wypadu w teren przywiozłam dwie wielkie torby pełne: bylicy, krwawnika, babki lancetowatej, koniczyny i chmielu. Suszyło się to dość długo (szczególnie bylica), ale w efekcie mam spory wór mieszanki czyściutkich suszek
Gdzieś mam też worek liści arcydzięgla, suszony z myślą o świńskich i dziecięcych problemach z brzuchem, ale... nie wiem, gdzie

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 27 lip 2014, 22:38
autor: Majka745
Mam pytanie, bo kusi mnie, żeby spróbować wysuszyć marchewkę, albo pietruszkę lub inne warzywa, a może i owoce, w końcu, w niektórych karmach są suszone jabłka, suszył ktoś kiedyś owoce, czy warzywa?
Wiem, że teraz nie są tak nawożone i mają lepsze właściwości odżywcze, poza tym młode warzywa mają więcej witamin. Zioła jutro zacznę suszyć, a we wtorek idę na targ i nie wiem, czy więcej kupić marchewki i pietruszki, bo jak mam suszyć, to musi być więcej.
A jakby ktoś miał jakieś rady dotyczące suszenia, to też proszę pisać. Suszę pierwszy raz, jestem w tym nowa i nie za bardzo się znam. Świnki i ja będziemy wdzięczni za wszystkie rady, porady i odpowiedzi.

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 27 sie 2014, 19:27
autor: malheureux
Hej mam pytanie. Czy mogę ususzyć swoim świnkom liście buraka i liście rzodkiewki na zimę?
Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 27 sie 2014, 20:30
autor: Dropsio
Jak najbardziej, o ile świnka lubi

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 28 sie 2014, 11:36
autor: Majka745
malheureux pisze:Hej mam pytanie. Czy mogę ususzyć swoim świnkom liście buraka i liście rzodkiewki na zimę?
Ja ostatnio suszyłam liscie rzodkiewki i samą rzodkiewkę też.

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 29 sie 2014, 12:26
autor: malheureux
A jeśli chodzi o rumianek, to mogę suszyć same kwiatki czy te ich listki i łodygi też?
Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 29 sie 2014, 18:39
autor: Aguś79
Byłam dzisiaj na działce po maliny i nazbierałam przy okazji liście do suszenia a właściwie łodygi z liśćmi

I tu mam pytanie czy nie jest za puźno na suszenie?Przeczytałam gdzieś że liście malin suszy sie wiosną zanim zakwitną,czy przekwiknięte mają swoje właściwości?
Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 29 sie 2014, 20:35
autor: Majka745
Ich właściwości na pewno są słabsze, ale to tak jak z marchewką czy pietruszką, najlepsze są te z pierwszego zbioru - mają najwięcej witamin i nawet obierać ich nie trzeba. Co do rumianku można suszyć w całości, tylkoże z łodygami dłużej schnie.
Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 02 wrz 2014, 18:45
autor: nitusiek
A ja mam pytanie jakie mieszanki suszu robicie czyli jakie suszone warzywa, zioła łączycie razem. Ja póki co mam tylko zasuszone liscie malin i mięte, która zapachem trochę przypomina mi melisę i sama nie wiem co to jest bo dostalam od teściów z działki, kwitło to na fioletowo.
Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła
: 02 wrz 2014, 20:40
autor: Dropsio
Mięty są różne

U nas na przykład jest krzaczek cytrynowo-imbirowej i pstrej, a kiedyś mieliśmy też jabłkową, pomarańczową i pieprzową, a teraz... A teraz te trzy rodzaje owszem, rosną też osobno, ale w większości tka jakby się "pokrzyżowały" (rosły tuż obok siebie) i mamy takie "nie wiadomo co"

Może u Was też cos takiego sie porobiło? (nie wiem, czy to możliwe - JD, wiesz coś na temat krzyżowania się mięty?

)