Kubuś<3[*] Elmuś<3[*]Filipek[*]Gucio[*]Hipcio[*] moje Słoneczka

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Kubuś <3 [*] Elmuś <3 i Filipek <3 moje Słoneczka

Post autor: martuś »

Cały czas trzymamy :fingerscrossed: Jak sytuacja?
Obrazek
Awatar użytkownika
Beth
Miejscowość: Rybnik
Kontakt:

Post autor: Beth »

Dzisiaj Elmuś ma kolejne badania krwi, więc tak naprawdę będziemy mieć pewność na czym stoimy. Jak tylko coś będę widzieć to napiszę.
Aktualizacja WPA
Obrazek
Awatar użytkownika
Beth
Kontakt:

Elmuś niestety nadal choruje, ale zacznijmy od początku bo póki co podrzucałam szczątkowe informacje. Zaczęło się od tego, że rano posprzątałam klatkę i wszystko było ok. Po południu chciałam wziąć chłopaków na wybieg i okazało się, że Elmuś ma spuchnięte całe podwozie. Oczywiście prosiak w transporter i w te pędy do weta. Rany nigdzie żadnej widać nie było więc zrobiliśmy usg na, którym oprócz brzydkiego moczu w pęcherzu nic nie wyszło. Elmo dostał więc antybiotyki i maść, obstawiając, że to coś z układem moczowym, pocieszające było tylko to, iż nie pokazało kamieni. Przy takiej opuchliźnie, jaka się pojawiła obawialiśmy się czy będzie sam sikał, ale na szczęście nie było z tym problemów.
Niestety objawy nie ustępowały, choć Elmek poza spuchniętym podwoziem nie pokazywał by coś mu było. Normalnie jadł, bobczył i nie był osowiały. Padła decyzja o kolejnym usg, prześwietleniu i badaniu krwi.
Prześwietlenie nic nie wykazało. Na usg pojawiły się dwie sprawy. Po pierwsze maluch ma dwie cysty na lewej nerce a po drugie w napletku pojawiła się jakaś zmiana rozrostowa. Krew poszła na dodatkowe badania do Krakowa a my kontynuowaliśmy terapię antybiotykami i maścią. Badani krwi wyszło źle. Elmuś miał bardzo przekroczoną ilość leukocytów i hematokryt na granicy anemii. W związku z brakiem zmian w okolicach napletka, czyli nadal opuchnięty po mimo terapii padło podejrzenie białaczki.
Umówiliśmy się na biopsję i dwa dni przed nią z napletka podczas smarowania eksplodowała fontanna ropy. Obie z panią doktor ucieszyłyśmy się bo stan zapalny mógłby sugerować tak wysoką ilość leukocytów. Stanęło, więc na kontrolnym badaniu krwi za kilka dni. I niestety wyniki nie są zbyt dobre. Leukocyty co prawda zjechały ale nie tyle ile powinny i niestety hematokryt też jedzie w dół. Przy czym Elmik nie zachowuje się wcale jakby coś mu było, ba nawet stójkę do koperku zrobi. Mamy dwa typy tego co mu jest : SIRS lub białaczka.
Do końca tego tygodnia stosujemy sterydy i znowu robimy badanie krwi. Dobrze by było by hematokryt jeśli się nie podniósł to przynajmniej zatrzymał na obecnym poziomie.
Tak więc wszystkie kciuki i pozytywne emocje naszemu małemu Ziemniaczkowi się przydadzą. :fingerscrossed:

Z tego wszystkiego nie pokazałam Wam małych mikołajów ale myślę, że pora nadal odpowiednia by się nimi pochwalić :love:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak się poskładało, że przed Świętami pojawiło się u nas w mieszkaniu dwóch małych gości.
Poznajcie Freda i Barneya :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Aktualizacja WPA
Obrazek
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Piękni Mikołaje :love:
Bardzo dużo kciuków dla Elmiaczka :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Elmuś :fingerscrossed: :buzki:
Mikołaje cudowne :love:
A co to za nowi chłopcy? Na stałe u Was czy gościnnie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Beth
Kontakt:

Chłopcy szukają swojego domku. Po Świętach pojawi się ich wątek adopcyjny. Póki co obserwujemy się ale już zapowiadają się, że przyszły DS będzie miał z nimi wesoło.

Jutro kolejne badanie krwi Elmusia :fingerscrossed:
Aktualizacja WPA
Obrazek
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Elmo :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Beth