Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
lubię

Re: Suchy pokarm

Post autor: lubię »

Crispy Pellets teoretycznie jest całkiem niezłą karmą, ale nie spotkałam jeszcze świnki, która by to jadła. Jak ostatnio kupiłam opakowanie zbiorcze dla moich i tymczasów, to mi w proteście wszystkie świnie na drastyczną dietę przeszły :idontknow: Pozostało zmielić karmę i używać jako bazy do ratunkowej - u mnie zejdzie, ale co Ty zrobisz z taką ilością karmy strzykawkowej, to nie wiem ;)
Vitakraft na kolana nie powala składem, ale przynajmniej jest jedzony.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

To prawda. Pellets kupowałam wyłącznie w tym celu, dobrze się miele bo jest jednorodna. Jakoś się dzieliłam z potrzebującymi.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
tysiaa

Post autor: tysiaa »

Ok, więc pellets odpuszczę, bo to bez sensu. Zastanawiam się nad Cavia Nature, Greenwoodsem, Vitakraftem i Beaphar Super premium. Która z tych karm będzie się najlepiej sprawdzała pod względem jadalnosci i składu? Czy są w stanie zastąpić Cavia Complete?
Moreni

Post autor: Moreni »

Ja swoim podaję Cavię Nature, jak dotąd jest ich ulubioną karmą. Sensowny jest jeszcze JR farm grainless i Bephar Nature, ale ten ostatni jest bardzo twardy i moje świnki nie chciały go jeść (ale one są dziwne, bo Crispy Pellet im smakuje). Greenwoodsa jeszcze nie testowałam.
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

Przestawiłam swoje dziewczyny na Brit i CC. Jestem szczęśliwa, bo CN marnowały bardzo duzo, wysypywałam z misek prawie połowę. Teraz miski opróznione do końca. Jak czytałam też CC ma zdecydowanie lepszy skład niż CN :)
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
cappuccino

Post autor: cappuccino »

Moi ładnie jedli Beaphar Nature, no i jest dość tani. Ale przez to, że z CC zaczęłam mieszać, to zaczęli wybierać i już nic nie smakowało. Przestawiłam na Brita, z początku nie smakował, ale teraz jedzą do ostatniego okrucha. Więc już jestem w stanie przeboleć tą cenę, skoro jedzą tak ładnie i akurat jest ta paczka 1,5 kg, które starcza idealnie na dwa miesiące. No i w sumie, to wychodzi wtedy 18 zł za karmę na miesiąc, dla dwóch. Więc w sumie nie aż tak drogo.
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Iza »

Jakie karmy mają wysoką ścieralność i są lubiane przez świnki? Obecnie jedziemy na samym trovecie, ale chciałabym trochę im urozmaicić.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Ponoć Bunny Basic, idąc tym tropem JR Farm Grainless Complete i Beaphar Nature też, bo to ten sam typ granulatu ale czy są lubiane to bym polemizowała, moi chłopcy pojedzą jak zostaną zmuszeni.
lubię

Post autor: lubię »

No nie wiem, czy Beaphar Nature też, jakiś taki miękki mi się wydawał. Prosiaki jedzą go różnie, jedne uwielbiają, inne czekają na coś jadalnego, ale żadna nie miała szczególnej trudności z pochłonięciem tych pelletów. Greenwoods dobrze ściera (nie wiem, czy jak Trovet, ale to duże i twarde granule, słychać, jak świnie sobie z nimi radzą), większości smakował, ale Chleb dłuugo polemizował z zawartością miski :idontknow:
Moreni

Post autor: Moreni »

lubię pisze:No nie wiem, czy Beaphar Nature też, jakiś taki miękki mi się wydawał.
A mnie właśnie wydał się bardzo twardy - trudno mi go było rozgnieść w moździerzu. Dla porównania JR Farm Grainless i Bunny Busic bez problemu łamię w palcach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”