Ja mam przerąbane w pracy za stosunek do zwierząt,moja p.kierownik uważa mnie za dziwaczke i nie znosi zwierząt.Powiedziała ,że mam iść do psychiatry i sie leczyć.Wciąż nie mam umowy od 01.01.2014 za to,że mieszałam się w zwierzaki dzieciaków z palcówki,gdzie pracuje.kimera pisze:A może da się zabrać maleństwo do pracy? Współpracownicy często uważają, że takie zwierzątka są urocze. Świnka musiałaby parę godzin posiedzieć w transporterze, ale obie byłybyście spokojniejsze.
Niejedząca/ mało jedząca świnka
Moderator: Dzima
Re: Świnka nie chce jeść :(
Odpisałam,dziękuję...
Dzisiaj Maruda zjadła 4 listki cykorii i 2 gałązki koperku, niewiele siana...w końcu cokolwiek...
Dzisiaj Maruda zjadła 4 listki cykorii i 2 gałązki koperku, niewiele siana...w końcu cokolwiek...
Można sie naprawde załamać...
Wczoraj zjadła 1 mniszek lekarski, tyle co nic siana, 4 gałązki koperku, 1 listek sałaty rzymskiej...dzisiaj tylko 3 gałązki koperku,niewiele siana...Weterynarze w Zabrzu przestudiowali wszystkie możliwe strony nawet zagraniczne...Jedynie,czego nie sprawdzali,to to czy nie ma cyst na jajnikach i w sobote będą sprawdzać.
dzisiaj wcisnęłam jej troche gerberka z brokułami i marchewką z jabłkiem,kończy mi sie rodicare...Ona chyba nie jest umierająca,bo po wypuszczeniu biega i ma siłe jeszcze mnie gryźć i kraty
Wczoraj zjadła 1 mniszek lekarski, tyle co nic siana, 4 gałązki koperku, 1 listek sałaty rzymskiej...dzisiaj tylko 3 gałązki koperku,niewiele siana...Weterynarze w Zabrzu przestudiowali wszystkie możliwe strony nawet zagraniczne...Jedynie,czego nie sprawdzali,to to czy nie ma cyst na jajnikach i w sobote będą sprawdzać.
dzisiaj wcisnęłam jej troche gerberka z brokułami i marchewką z jabłkiem,kończy mi sie rodicare...Ona chyba nie jest umierająca,bo po wypuszczeniu biega i ma siłe jeszcze mnie gryźć i kraty
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
A próbowałaś podawać jej pestki dyni? Moje świnki przepadają za nimi, szczególnie jeśli są w łupinkach. Swieżą dynię deż lubią. A może posiej świeżą trawę?
Spróbuj podać kostki z lucerny (są tuczące) albo płatki grochu...
a wazysz ja?
to jest takie optymalne jesli chodzi o niejedzenie.
Bo przeciez gdy jestes w pracy to nie wiesz czy jadla czy nie.
Powinno sie wazyc swinke zawsze o tej samej porze (obojetnie czy to bedzie 12 w nocy czy 6 nad ranem), wazne by bylo to zdecydowanie albo po jedzeniu albo przed.
Jak swinka spada z wagi - tzn ze nie je.
Roczne swinki waza od 800 do 1200 g.
dla swinki wazacej normalnie okolo 800g, waga ponizej 600 jest juz bardzo grozna.
dla swinki wazacej normalnie 1200 - waga ponizej 800 jest niebezpieczna.
ps.
Rano swinka biega, wieczorem juz nie, nastepnego dnia rano juz jej nie ma.
U swinek to szybko przychodzi jak jest zle, bo one ukrywaja choroby i widac ze sa chore dopiero wtedy gdy w zasadzie sa juz nikle szanse na wyleczenie.
Powinno sie wazyc swinke zawsze o tej samej porze (obojetnie czy to bedzie 12 w nocy czy 6 nad ranem), wazne by bylo to zdecydowanie albo po jedzeniu albo przed.
dla swinki wazacej normalnie okolo 800g, waga ponizej 600 jest juz bardzo grozna.
ps.
U swinek to szybko przychodzi jak jest zle, bo one ukrywaja choroby i widac ze sa chore dopiero wtedy gdy w zasadzie sa juz nikle szanse na wyleczenie.
Z dynią nie próbowałam, kupie jej dzisiaj pestki.Renika pisze:A próbowałaś podawać jej pestki dyni? Moje świnki przepadają za nimi, szczególnie jeśli są w łupinkach. Swieżą dynię deż lubią. A może posiej świeżą trawę?
Świeżej dyni nie widziałam ostatnio w sklepie.
A jak z tą trawą?
Kostki z trawy i lucerny ma-nie rusza
fenek pisze:a wazysz ja?
ps.
Moja waga nie waży jej...Ja jej wszystko wyliczam,dlatego wiem kiedy je,a kiedy nie.Wydaje mi sie,że nie spadła z wagi,ja jej wciskam jedzenie i nie popuszczam z gerberkami i rodicerem.
Wzięłam ją dzisiaj na lecznice na Godule,za konsultacje wzięli mi 30 zł i to za nic...
Świnka jak mnie widzi,to już drze sie i ucieka...kojarze jej sie tylko z karmieniem...To chyba niemożliwe,że ona po prostu ma dosyć mnie i dlatego nie je?może to stres...
Wiecie co mnie najbardziej zastanawia....Ona koperek świeży zjada, nać pietruszki też, teraz 1/4 selera naciowego też zjadła, sałate rzymską też., teraz dałam jej liść kalarepy..Co z nią jest? czemu nic innego? to tak jakby wszystko,co wzdyma? Szukałam naci marchewki,ale nic z tego,nigdzie nie ma.Ktoś ma pomysł co jeszcze moge spróbować?
dzisiaj wet powiedział,że można spróbować dać jej sterydy,wiem że to kiepski pomysł,wiem jak działają, tylko że one zawsze przywracają apetyt i organizm ma szanse zregenerować sie...
jak to już nie cysty na jajniku,to nie wiem...
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
Jest w sprzedaży trawka dla gryzoni z Vitapolu (http://www.ceneo.pl/11283819), ostatnio jak ją posiałam do doniczki ze świeżą ziemią to urosła w 5 dni! Może być też jakaś trawka dla kota, świnki ją uwielbiają. Jest też taka mieszanka płatków Vitapol http://www.keko.pl/vitapol-mix-patkow-d ... olika.html, może ją polubi. Dynię dostaniesz w sklepie ze zdrową żywnością (można kupić połówkę lub ćwiartkę jak jest duża). Ja robię moim świnkom własną mieszankę: suszony burak, brokuł, marchew i pietruszka + karma VL cavia complete. A podawałaś jabłko, ogórka lub czerwoną paprykę?
Napisz tu, może coś poradzą (odnośnie tych sterydów):http://www.ogonek.waw.pl/zadaj_pytanie.html
Napisz tu, może coś poradzą (odnośnie tych sterydów):http://www.ogonek.waw.pl/zadaj_pytanie.html
Re: Niejedząca/ mało jedząca świnka
Świnka zaczęła jeść,co prawda jeszcze nie tak,jak kiedyś,ale jest znacząco lepiej...
Przynajmniej po licznych badaniach wiem,że jest zdrowa.szkoda tylko,że mam taki dług za leczenie.
najprawdopodobniej wszystko przez przedawkowany antybiotyk i stres.
Przynajmniej po licznych badaniach wiem,że jest zdrowa.szkoda tylko,że mam taki dług za leczenie.
najprawdopodobniej wszystko przez przedawkowany antybiotyk i stres.