Mole książkowe

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Katarzyna Helena

Re: Mole książkowe

Post autor: Katarzyna Helena »

Polecam wszystkim, którzy lubią czytać o historii(w wielorakim znaczeniu tego słowa) książkę "Czarna ziemia. Holokaust jako ostrzeżenie", której autorem jest Timothy Snyder, wybitny znawca tego tematu.
Napiszę krótko:jestem po lekturze tej książki, jestem pod ogromnym wrażeniem jej treści, polecam, zwłaszcza że jak twierdzi jej autor:"źle odrobiliśmy lekcję ze zrozumienia Holokaustu, nie widząc realnego zagrożenia, przed którym stoimy dzisiaj".

{ps} po przeczytaniu niektórych rozdziałów, czy samych akapitów miałam "gęsią skórkę na skórze", to taki jakby thriller, tyle że realistyczny.
Inne książki tego autora też wywołują u mnie takie emocje, dreszcze niepokoju, a do stracholudków nie należę.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Nooo, szlachty było w Polsce staropolskiej w granicach 5-10 procent ludności ale kto się bardziej rozmnożył pod zaborami to nie wiem :102:
paprykarz

Post autor: paprykarz »

Mysz pisze:Czytanie, to moja namiętność.Uwielbiam Cusslera,Cobena, Läckberg...można by długo wymieniać. ;)
Ale moją miłością jest Agatha Christie i jej wspaniała panna Marple i nie zawodny Herkules Poirot...potrafię czytać jej książki po kilka razy. :love:
Mysz przybij piątkę. Też uwielbiam książki Agathy Christie. Mój Małż się śmieje, że Poirot to normalnie wymarzony facet dla mnie :rotfl: (chyba szybciej bym go ubiła). Obowiązkowa lektura w drodze do pracy i do domu. Aż sobie prenumeratę zamówiłam i powiększam stale kolekcję.

W ogóle uwielbiam czytać, chociaż wzrok mi ostro szwankuje. Moja mama się śmieje, że to od czytania po nocy książek pod kołdrą przy latarce. Pierwsza przeczytana książka "Kurczątko i zboże":) w wieku 5 lat - niezapomniana.
Poza tym czytam co mi wpadnie w ręce. Kryminały i horrory lubię najbardziej, najmniej fantastykę. Ale Małż mnie namawia na Wiedźmina. Nie wiem czy dam radę.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Też mam Poirotów naręcza, mimo że w sumie te książki nie mają sensu bo rozwiązanie jest zazwyczaj na zasadzie deus ex machina, bez żadnych przesłanek :102:
A Szerloki wszystkie przeczytane i ulubione od lat dziecinnych...
Olek

Post autor: Olek »

Polecam wszystkim książkę "Pan Tygrys Dziczeje"

Kozackie przesłanie.
mysza1_83

Post autor: mysza1_83 »

Katarzyna Helena pisze:Polecam wszystkim, którzy lubią czytać o historii(w wielorakim znaczeniu tego słowa) książkę "Czarna ziemia. Holokaust jako ostrzeżenie", której autorem jest Timothy Snyder, wybitny znawca tego tematu.
Napiszę krótko:jestem po lekturze tej książki, jestem pod ogromnym wrażeniem jej treści, polecam, zwłaszcza że jak twierdzi jej autor:"źle odrobiliśmy lekcję ze zrozumienia Holokaustu, nie widząc realnego zagrożenia, przed którym stoimy dzisiaj".

{ps} po przeczytaniu niektórych rozdziałów, czy samych akapitów miałam "gęsią skórkę na skórze", to taki jakby thriller, tyle że realistyczny.
Inne książki tego autora też wywołują u mnie takie emocje, dreszcze niepokoju, a do stracholudków nie należę.
Jestem właśnie na etapie czytania książek o tej tematyce. Przeczytam polecany tytuł, bo jeszcze w ręku nie miałam. A z podobnej beczki polecam Stefana Wasilewskiego -,, Droga przez piekło,,
mysza1_83

Post autor: mysza1_83 »

Swoją drogą zanim zaczęłam czytać książki o wojnie i Holokauście,zielonego pojęcia nie miałam, że powstało ich ponad 12 tysięcy... To był dla mnie szok i niedowierzanie...
Fuffa

Co czytacie? :)

Post autor: Fuffa »

Szukam inspiracji czytelniczych :) Najlepiej dobry thriller/książka fantasy :) Mam dużo czasu i chętnie się za coś wezmę :)

Pochwalcie się, co czytacie :D
Awatar użytkownika
natalia.k
Miejscowość: G.Śląsk
Kontakt:

Re: Co czytacie? :)

Post autor: natalia.k »

"(...)nie ma na Ziemi sytuacji bez wyjścia
kiedy Bóg drzwi zamyka...to otwiera okno"
ks.Twardowski
Fuffa

Re: Co czytacie? :)