Jest to jednak produkt niewskazany. Każdemu, kto nie lubi eksperymentować, radzę sałatę podawać bardzo rzadko.oliwka pisze:ja podaję sałatę rzymską na przemian z masłową. Daję po 2-4 listków dziennie. Świnie mają się dobrzeWera pisze:Ja mam pytanie o sałatę,słyszałam że trzeba ją świnką podawać z umiarem.
Proszę o szybką odpowiedź,ponieważ w sobotę robię zakupy ogrodnicze.
A co ze świeżą zieleniną zimą?
Moderator: pastuszek
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Re: A co ze świeżą zieleniną zimą?
Osobiście podaję sałatę bez tych 'łodyg' w środku, bo to one zawierają najwięcej toksycznych substancji a i powodują wzdęcia. 2 listki dziennie na świnkę to wystarczająca opcja.
A tak w ogóle muszę się pochwalić Zafascynowana plantacją MEMOrySTICKer rozpoczęłam wczoraj własną Posadziłam owies, szpinak (odmiana zimowa), sałatę masłową, cykorię i botwinkę Jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie i czy w ogóle wyjdzie! Nie mogę się doczekać, aż sprezentuję prosiaczkom takie pyszności
A tak w ogóle muszę się pochwalić Zafascynowana plantacją MEMOrySTICKer rozpoczęłam wczoraj własną Posadziłam owies, szpinak (odmiana zimowa), sałatę masłową, cykorię i botwinkę Jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie i czy w ogóle wyjdzie! Nie mogę się doczekać, aż sprezentuję prosiaczkom takie pyszności
Właśnie ja też pozbywam się tych łodyg ze środka. One są gorzkie w smaku .
Mam jeszcze jedno pytanko,może ktoś wie jaka będzie najlepsza
ziemia dla warzywek,bo nie mam zielonego pojęcia .?
ziemia dla warzywek,bo nie mam zielonego pojęcia .?
Mi pan ogrodnik polecił uniwersalną do roślin odkażaną
Do osób, które zwracały się z pytaniami dotyczącymi MEMOrySTICKer'owego ogródka: dziś wieczorem się postaram, ale wszystko w łapkach Memkowego zdrowia. Zaziębił się chłopak i powoli zaczynam szaleć...
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi... Miałam w planach napisanie znacznie więcej, ale u mnie kolejna wojna, do tego załatwiłam chłopaków (najprawdopodobniej)... i wyszło jak zwykle...
Pietruszka i marchewka: z warzywniaka, markety należy omijać z daleka. Im bardziej swojskie, tym lepiej. Najlepiej sprawdzają się średniopękate, ale też nie powinny być zbyt długie. Ciąć należy w odległości 2/3 od...no właśnie, nie pamiętam od którego końca, więc tnę na oko, +/- w połowie. Jak się zbiorę i dopytam znajomą, to uaktualnię. Niektóre sie nie przyjmują i zaczynają gnić. Inne dopiero po x czasie. Wtedy wymieniam.
Jeśli chodzi o owies, to ukorzeniacz wypełniam ziemią, obficie posypuję ziarnami i zakrywam je cienką warstwą ziemi. Na koniec obficie podlewam. W trakcie kiełkowania wybieram te ziarna, gdzie pojawia się pleśń.
Zarówno warzywa, jak i owies oraz trawę zaraz po posianiu / zasadzeniu podlewam często i obficie (~raz dziennie). Potem już rzadziej (aczkolwiek w przypadku owsa, który po +/- 4 dniach jest gotowy do podania, trudno mówić o jakimś "później"). Po pożarciu przez dwa wieprze całość wyrzucam i powtórka z rozrywki.
Pietruszka i marchewka: z warzywniaka, markety należy omijać z daleka. Im bardziej swojskie, tym lepiej. Najlepiej sprawdzają się średniopękate, ale też nie powinny być zbyt długie. Ciąć należy w odległości 2/3 od...no właśnie, nie pamiętam od którego końca, więc tnę na oko, +/- w połowie. Jak się zbiorę i dopytam znajomą, to uaktualnię. Niektóre sie nie przyjmują i zaczynają gnić. Inne dopiero po x czasie. Wtedy wymieniam.
Jeśli chodzi o owies, to ukorzeniacz wypełniam ziemią, obficie posypuję ziarnami i zakrywam je cienką warstwą ziemi. Na koniec obficie podlewam. W trakcie kiełkowania wybieram te ziarna, gdzie pojawia się pleśń.
Zarówno warzywa, jak i owies oraz trawę zaraz po posianiu / zasadzeniu podlewam często i obficie (~raz dziennie). Potem już rzadziej (aczkolwiek w przypadku owsa, który po +/- 4 dniach jest gotowy do podania, trudno mówić o jakimś "później"). Po pożarciu przez dwa wieprze całość wyrzucam i powtórka z rozrywki.