Pielęgnacja sierści naszych futrzaków czyli mycie i czesanie
Re: Pielęgnacja sierści naszych futrzaków czyli mycie i czes
Wiem, że im bardziej z tym walczę, tym gorzej... Ale ja chcę to porządnie zmyć i przyciąć te kudły na zadku, tak jak pisze PFF.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Metoda PFF jest bardzo dobra. Z tym, że uzupełnię: najpierw przytnij, potem zmywaj... będzie łatwiej, a następnym razem przycinaj póki krótkie.
Dobra, czyli przyciąć jak się da, rozmoczyć, zmyć i jeszcze raz przyciąć, tak? W takim razie jutro jeszcze spróbuję... Dziękuje 

Kołtuny
Witam. Ostatnio Momusiowi zrobiły się na zadzie kołtuny i nie wiem jak je usunąć. Tak tak temu Momusiowi ze starego forum , żyje i wiedzie mu się dobrze
Jeżeli nie w tym temacie co trzeba to przenieście. Próbowałem rozczesać ale skacze jak na konkursie rodeo
A o obcięciu kołtunów nie ma mowy bo jak już widzi nożyczki to wydaje takie dźwięki jakich u niego jeszcze nie słyszałem
i do tego jeszcze to szamotanie się . Nie wiem o co chodzi , może to uraz ze sklepu zoologicznego w którym był :C A nie chcę go stresować ... Może spróbuje z natłuszczaniem.... czego użyć i jak to dobrze zrobić ???Za wszelkie odpowiedzi i wskazówki bardzo dziękuje .
A i jeszcze jedno : Nie odpisywałem bo miałem problem z internetem
Nie obrażajcie mi się 

A i jeszcze jedno : Nie odpisywałem bo miałem problem z internetem

- Skiti
- Miejscowość: Grudziądz
- Kontakt:
Re: Kołtuny :C
Rozczesywanie kołtunów jest na pewno gorsze niż obcięcie, bo ciągnięcie zrolowanej sierści boli. Kołtun trzeba obciąć - innej rady nie ma. Jeśli boisz się sam, poproś kogoś o trzymanie prosiaka, albo idź do salonu, gdzie strzygą zwierzęta. Na przyszłość, czesz długowłosą świnkę codziennie, alby uniknąć kłopotu. Ja swoją podcinam na pupce raz na miesiąc i mam problem z głowy.
Właśnie czesze go codziennie tylko że on jak np. ma gruszkę czy co innego co jest lepiące to prawie zawsze wpakuje w to tyłek
i do tego jeszcze dochodzi fakt że on się na tyłku ,, że tak powiem przełaja czy ma łojotok
i to też przeszkadza bo wyczesze go przed pójściem do szkoły a jak wrócę to już ma kołtuny 

wyciąć kołtuny i zadek regularnie podcinać, przyzwyczai się do podcinania 
mojemu rośnie welon i jak sięga już podłogi to podcinam, i nie mam problemu z kołtunami

mojemu rośnie welon i jak sięga już podłogi to podcinam, i nie mam problemu z kołtunami

- Skiti
- Miejscowość: Grudziądz
- Kontakt:
Samce mają to do siebie, że wydzielają taki klej. Podetnij kłaki i będzie 100x lepiej.
Cześć!
Chciałabym dowiedzieć się wszystkiego na temat pielęgnacji włosów świnek.
Choć sama mam prosiaki rasy Teddy (a zatem świnki krótkowłose), interesują mnie również opinie właścicieli świnek długowłosych.
W tym temacie znajduje się już większość odpowiedzi na moje pytania, aczkolwiek przyznam, że chętnie otzrymam je tutaj jeszcze raz z uwzględnieniem długości włosa waszych maluchów - dużo łatwiej będzie mi w ten sposób otrzymać informacje, które są dla mnie niezbędne do uzupełnienia artykułów w sklepie internetowym
A zatem pytanie do właścicieli WSZYSTKICH ŚWINEK:
1. Jakich szamponów/odżywek używacie do pielęgnacji sierści swoich maluchów? (firma+skuteczność)
2. Czy są produkty, które się nie sprawdziły? Jakie to produkty?
3. Jakich szczotek/grzebieni używacie? Czy mogę prosić o załączenie zdjęć?
Z góry bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Chciałabym dowiedzieć się wszystkiego na temat pielęgnacji włosów świnek.
Choć sama mam prosiaki rasy Teddy (a zatem świnki krótkowłose), interesują mnie również opinie właścicieli świnek długowłosych.
W tym temacie znajduje się już większość odpowiedzi na moje pytania, aczkolwiek przyznam, że chętnie otzrymam je tutaj jeszcze raz z uwzględnieniem długości włosa waszych maluchów - dużo łatwiej będzie mi w ten sposób otrzymać informacje, które są dla mnie niezbędne do uzupełnienia artykułów w sklepie internetowym

A zatem pytanie do właścicieli WSZYSTKICH ŚWINEK:
1. Jakich szamponów/odżywek używacie do pielęgnacji sierści swoich maluchów? (firma+skuteczność)
2. Czy są produkty, które się nie sprawdziły? Jakie to produkty?
3. Jakich szczotek/grzebieni używacie? Czy mogę prosić o załączenie zdjęć?
Z góry bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Jeżeli ktoś ma obawy co do obcinania kołtunów to najlepiej udać się do salonu
moja Lusia też jest świnka długowłosą i dwa razy w roku jeździ na obcinanie i kąpiel