Jeszcze nigdy nie przeciekło, bezzapachowy. W miejscach gdzie świnki siurają mam podkłady higieniczne, które zmieniam codziennie.
Wszystko o klatkach
Moderator: Pulpecja
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Wszystko o klatkach
Ja tak samo, tylko co jakiś czas muszę dokładnie przemyć, bo takie wzorki (?) się tworzą, pewnie od moczu
Jeszcze nigdy nie przeciekło, bezzapachowy. W miejscach gdzie świnki siurają mam podkłady higieniczne, które zmieniam codziennie.
-
Koliak
Kochani, wiecie może jakie są dokładnie wymiary klatki dla 1 prośka (oczywiście nie mówię tu o trzymaniu świnki samotnie ze względu na swoje, nazywając rzeczy po imieniu - samolubstwo, tylko gdy np. świnka jest aspołeczna i może być wydana do adopcji jedynie solo)? Długość min.80 cm, a szerokość? Bo rozumiem, że liczy się pole podstawy jak w przypadku innych gryzoni (np. myszy, chomika)? 3200 cm2? 4000? 4500?
Będę wdzięczna za pomoc

- Lilith88
- Kontakt:
Minimalne wymiary dla jednej świnki to 0,3m2 + 0,2m2 na każdą kolejną świnkę. Nie ma świnek aspołecznych, są tylko świnki źle łączone. Poza tym minimalne wymiary to i tak zawsze za mało, nawet jednej świnki bym nie trzymała w klatce 80cm, bo tam jej będzie ciasno.
- Pandorzaste
- Miejscowość: Kolbudy
- Kontakt:
Też bym wzięła przynajmniej 100cm. Ja dla mojej parki wzięłam 120, żeby miały więcej przestrzeni (w teorii setka wystarcza), a okazało się, że dla moich indywidualistek 120 to wciąż za mało.
- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
no i pamiętajmy, że jak się powrzuca wszystkie zabawki (jamki, hamaki, itp) i karmnik to tego miejsca nagle się robi baaaardzo mało..
Wątek moich Pipulek: 
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy
- Lilith88
- Kontakt:
Dokładnie! Dlatego 80cm to naprawdę nie jest dobry pomysł, ja nie umiem 120cm umeblować tak żebym była zadowolona bo mi brakuje miejscadortezka pisze:no i pamiętajmy, że jak się powrzuca wszystkie zabawki (jamki, hamaki, itp) i karmnik to tego miejsca nagle się robi baaaardzo mało..
-
Koliak
Wiadomo że im większa klatka tym lepsza - nawet 2 metrowa nie zastąpi kilku godzin wybiegu 
- Lilith88
- Kontakt:
Moje świnki mają klatki 120x60 na dwie, 160x60 na trzy i 140x70 na trzy, tak więc naprawdę duże a i tak biegają po domu często cały dzień, jak nie było kota to i całą noc ale i tak bym ich nie zamknęła na mniejszej przestrzeni nawet na godzinę.
- Pandorzaste
- Miejscowość: Kolbudy
- Kontakt:
Moje małe indywidualistki potrzebują stałego wybiegu, który mierzy, bagatela, połowę naszego pokoju. Czyli jakieś 6-7 metrów kwadratowych XD.