Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?

Kamienie w nerkach, osad w pęcherzu, zapalenie pęcherza, kastracje i sterylizacje;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Offca

Re: Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?

Post autor: Offca »

Lilith88 pisze:jak się pomaca po brzuszku zaraz nad narządami to u samczyka czuć taki wałeczek.
Pomacane. Wcześniej nam też się wydawało że 1 i 3 to chłopak, a 2 to dziewczyna. Wasze opinie to potwierdzają i test macania też. Na wszelki wypadek pojedziemy do weterynarza za jakiś tydzień żeby być pewnym na 100%. Nie chcemy kolejnego nieplanowanego pokolenia świnek ;)
Ale chyba możemy już wybierać imiona :lol:
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Możecie :) ja jestem 100% pewna ;) oczywiście jak weterynarz potwierdzi to jeszcze lepiej tylko idzie do dobrego, bo weterynarze też potrafią źle określić. Pamiętaj też żeby chłopaczków rozdzielić około 21 dnia życia, chyba że są drobni, powinni mieć minimum 250 gram w momencie odebrania od matki, jeśli będzie niższa waga to można zostawić ich z mamą i siostrą max do 4 tyg. byle nie dłużej, bo ryzykujecie kolejnymi młodymi wtedy.
Awatar użytkownika
Meg
Moderator globalny
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Post autor: Meg »

10dniowa świnia.
Początkowo ewidentnie samiczka, ale teraz takie "cuś" nam się pojawiło... co powiecie?

Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Chyba wygląda na chłopaka :think:
Obrazek
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Moim zdaniem to nadal samiczka. Ten "dzyndzelek" czasem bywa mocniej zaznaczony u samic. Najlepiej sprawdzić, naciskając lekko brzuszek. W tym przypadku nic nie wyciśniesz.
Awatar użytkownika
Meg
Moderator globalny
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Post autor: Meg »

Właśnie próbowałam, jak to ładnie ujęłaś :P , wyciskać... i nic tam nie ma. Jąderek też nie wyczuwam, ale na tym etapie mogą być jeszcze nie wymacywalne. Zgłupiałam :(
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Też mimo wszystko uważam, że to samica. Dzyndzel jest za mały na penisa :P wyciskać czasem się nic nie chce, ja przynajmniej nie umiem ale jak pomacasz podbrzusze to czuć "wałeczek" u samca ;)
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Też bym była za samicą. U mnie Rifcia jak była malutka to mi identycznego psikusa z mini dzyndzelkiem zrobiła :102:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
lubię

Post autor: lubię »

Wygląda jak samica. Ja nie próbuję nic wyciskać, ale delikatnie uciskam nad dzyndzelkiem - u dorosłych samców bez problemu wyczuwa się wtedy dosłownie wałek, u maluchów kość jest jeszcze malutka, ale i tak wyczuwalna, może tylko bardziej przypomina żyłę lub ścięgno w dotyku, ale jest, a u samic brak jakichkolwiek "żył" w tym miejscu ;)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Baba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ moczowo-płciowy”