Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?
Moderator: pastuszek
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości
Ja kapustę podaję normalnie. Bardzo odżywcza i zdrowa. Trzeba tylko obserwować, czy któreś świnki po niej nie wzdyma Wszystkie nowe rzeczy próbuje się w małych ilościach
- Emi
- Miejscowość: Radom / Poznań
- Kontakt:
Ja mam pytanie czy świnki mogą jeść suszoną trawę żubrową tzw Turówkę Wonną ??
Za Tęczowym Mostem
Noldusia 01.06.2012 - 14.09.2017
Fragola 17.09.2012 - 26.05.2016
Noldusia 01.06.2012 - 14.09.2017
Fragola 17.09.2012 - 26.05.2016
-
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Czy świnki mogą jeść jemiołę? Moje bardzo intrygował zapach jemioły którą miałem w domu na święta, ale bałem się im ją dawać. Wiadomo, lepiej być zbyt ostrożnym niż zrobić głupotę. Czy ktoś ma wiarygodne dane wskazujące, czy można ją podawać świnkom, a jeśli nie, to dlaczego?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Jemioła jest silnie działającym surowcem zielarskim (pędy i liście), stosowanym ostrożnie ze względu na potencjalnie toksyczne działanie wiskuminy, glikoproteiny lektynowej występującej w jemiole.
Niektóre ptaki są przystosowane do jedzenia jagód jemioły, która im nie szkodzi, jednak na ssaki wiskumina działa drażniąco na przewód pokarmowy.
https://www.vetopedia.pl/article802-1-J ... biala.html
Niektóre ptaki są przystosowane do jedzenia jagód jemioły, która im nie szkodzi, jednak na ssaki wiskumina działa drażniąco na przewód pokarmowy.
https://www.vetopedia.pl/article802-1-J ... biala.html
Np. jemiołuszki, które trawią tak szybko, że bez problemu rozpoznasz, kto ci samochód ufajdał - po widocznych jagodach jemioły U świnek to jednak idzie sporo wolniej, więc większa szansa, że im zaszkodzi.
A co w końcu z cytrusami?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Jak to co? Zawarty w cytrusach d-limonen podrażnia śluzówkę w pyszczku. Testowane na świnkach.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
większość nawet nie tknie, ale są takie, które przepadają - Sroka taka była, a teraz pomarańcze uwielbia Dorcia. Czasami więc dostaje, zjada i patrzy, czy nie ma więcej Ale to jedna na sześć aktualnie u mnie w domu. Pomarańcze sa też w składzie diety ratewatchers.Chocolate Monster pisze:A co w końcu z cytrusami?
W Tierschutzverein (takie niemieckie SPŚM ), z którego trafiły do mnie moje dwie pannice, polecono mi ostatnio bardzo fajne zestawienie, co świnka może, a czego nie może.
Jak ktoś zna niemiecki to może skorzystać: http://www.meerschweinchen-in-not.de/fi ... mation.pdf
A jeśli SPŚM byłoby zainteresowane taką zgrabną listą w języku polskim to mogę się skontaktować z osobami, które ją stworzyły i poprosić o zgodę na przetłumaczenie. I oczywiście tłumaczeniem też bym się w takim wypadku zajęła
Jak ktoś zna niemiecki to może skorzystać: http://www.meerschweinchen-in-not.de/fi ... mation.pdf
A jeśli SPŚM byłoby zainteresowane taką zgrabną listą w języku polskim to mogę się skontaktować z osobami, które ją stworzyły i poprosić o zgodę na przetłumaczenie. I oczywiście tłumaczeniem też bym się w takim wypadku zajęła
Mam pytanie dotyczące liofilizowanych owoców.Co to jest?Czy świnki mogą to jeść?