Jak na moje powinnaś rozdzielić samca od samicy juz teraz, żeby nie doszło do ponownego pokrycia. Ciąże strasznie obciążają organizm świnek.korni89 pisze:W pierwszej chwili byłam załamana ciążą, bo wet powiedział, że mam dwóch chłopaków - a tutaj parka... No, ale teraz nie mogę się już doczekać młodych, czy urodzą się zdrowe, czy nic im nie będzie.
Ale pytanie - kiedy najwcześniej można rozpoznać płeć? Czy od razu po urodzeniu da się to jakoś stwierdzić, czy jednak czekać te 2-3 tygodnie?
Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?
Moderator: Dzima
-
- Moderator globalny
- Miejscowość: okolice Torunia
- Kontakt:
Re: Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Lotka, Hana, Michaella, Donatella, Donatello, Rocky i Balboa
DT: Nikita i Augustyna, Lotka, Hana, Michaella, Donatella, Donatello, Rocky i Balboa
Jak tylko się dowiedziałam o sytuacji moich świniaków oddzieliłam je, bo nie było 100%-towej pewności ciąży, a chciałam poczekać z adopcją, aby zobaczyć, czy jest czy nie. Teraz widzę po niej, że jest ciężarna, nie chciałam się godzić na usg, bo ona bardzo się boi, za dużo przeszła od samego początku, jak u nas jest, co opisałam w historii świniaków moich, ale teraz widać po niej, że maluchy w niej rosną.Joanka pisze: Jak na moje powinnaś rozdzielić samca od samicy juz teraz, żeby nie doszło do ponownego pokrycia. Ciąże strasznie obciążają organizm świnek.
Nie chciałam ciąży i kolejnej nie chce. Nie mogę się doczekać maluszków, bo małe zwierzaki są słodkie, cudowne, ale już wiem, że mam się spodziewać, specjalnie ich nie łączyłam, a nawet chciałam uniknąć ciąży poprzez rozłączenie ich od razu. Teraz oczekuję na to, co się urodzi i ile.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Korni zrób tak jak JD napisał. Wrzuć zdjęcia a my się postaramy pomóc. Płeć można rozpoznać u malucha od razu po narodzeniu ale czasem jest to trudne, szczególnie ze zdjęcia, więc jak się nie uda to po tygodniu już powinno dać się określić bez wątpliwości. Rozdzielić trzeba po 3-4 tygodniach nie wcześniej a kiedy dokładnie będziesz musiała sama zaobserwować po zachowaniu maluchów, czy są samodzielne i jak się zachowują samce względem samic, niektóre szybciej zaczynają "podrywać" mamy i siostry i wtedy należy rozdzielić ale tak jak napisałam wyżej nie szybciej jak po 3 tyg. życia.
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
3 tygodnie, to jedna granica. Drugą jest osiągnięcie masy 300 gram
Od razu dodam, że maluchy warto ważyć codziennie, ale o tej samej porze doby. Pierwszą dobę zwykle notuje się spadek masy, potem jazda ciągła w górę. Zdrowy przyrost (wg moich doświadczeń i obserwacji), to 6-10 gram na dobę.

Wiem, że maluchy muszą być przy mamie jakoś 27 dni, czyli ze 4 tygodnie, co do wagi, to tak, też czytałam, że najlepiej ważyć codziennie i nie przerażać się, jakby waga spadła w pierwszej dobie życia, bo to normalne (chyba u ludzi też tak jest?).
Przez to wszystko, co spotkało moje świniaki Splinter bardzo się boi. Jak biorę ją na ręce, delikatnie, bo teraz taki ma stan, to gryzie. Tzn. zawsze podgryzała, ale ostatnio ugryzła tak mocno, że trochę bolało, a dzisiaj mam ślad naruszonego naskórka. Nie dość, że mam je dopiero niespełna 3 miesiące, to jeszcze tyle przeszły, zwłaszcza Ona, więc oswajanie w łeb praktycznie wzięło, mam nadzieję, że z czasem się to poprawi.
Przez to wszystko, co spotkało moje świniaki Splinter bardzo się boi. Jak biorę ją na ręce, delikatnie, bo teraz taki ma stan, to gryzie. Tzn. zawsze podgryzała, ale ostatnio ugryzła tak mocno, że trochę bolało, a dzisiaj mam ślad naruszonego naskórka. Nie dość, że mam je dopiero niespełna 3 miesiące, to jeszcze tyle przeszły, zwłaszcza Ona, więc oswajanie w łeb praktycznie wzięło, mam nadzieję, że z czasem się to poprawi.
Cześć!
Jakiś czas temu miałam problem z rozpoznaniem płci u moich świnek. Tzn. wydawało mi się, że to dwie dziewczyny, ale "wydawało się" to za mało. Mój wet też nie był zbyt pomocny. I wtedy znalazłam filmik, który pozwolił mi szybko i łatwo sprawdzić płeć, może Wam też pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=pFTeb1kI07k
Ps. Na szczęście to baby
Jakiś czas temu miałam problem z rozpoznaniem płci u moich świnek. Tzn. wydawało mi się, że to dwie dziewczyny, ale "wydawało się" to za mało. Mój wet też nie był zbyt pomocny. I wtedy znalazłam filmik, który pozwolił mi szybko i łatwo sprawdzić płeć, może Wam też pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=pFTeb1kI07k
Ps. Na szczęście to baby

- gren
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
100% samiczka 

Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT