pasta odkłaczająca - stosujecie?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

fioletowa

Re: pasta odkłaczająca - stosujecie?

Post autor: fioletowa »

Ja też podaję płatki owsiane, są bardzo chętnie jedzone. :) I pozwalają trzymać świnkową formę. :D
Tola

Post autor: Tola »

joanna ch.. normalnie czyli na sucho, dobre są płatki z Netto, niedrogie to raz, a dwa nie są rozdrobnione i w związku z tym zawierają pełne subst. odżywcze. Ja i moje świnki codziennie jemy na śniadanie..mniam :)
A sobie przygotowuję zalewając garść przegotowaną wodą nieco ponad ich stan, chwilę rozmiękną i zagotowuję na tyle aby puściły klej, i to jest samo zdrowie. Przelewam papę do miski i osobno zagotowuję mleko/ z kartonu to porażka a nie mleko/ pełne 3, 2 żadne tam chude :) i dolewam do płatków w misce, dorzucę garść pokruszonych orzechów włoskich i do smaku posłodzę/ jak kto lubi/ pychota, świniaki pod stołem, trzymam je w kuchni, rządzą miską, a ja na stole :D To już nasz poranny rytuał.
Nikodemcio uważaj bo z ,,torbami" cię puszczą, jak się rozochocą :)
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Ja do tej pory podawałam swoim dziewczynom płatki owsiane, szczególnie swojej najmniejszej i najmłodszej u nas stażem , Mani, bo trzeba ją podtuczyć, a nie wiedziałam, że przy okazji "robię im" dobrze na "odkłaczanie" ;) Super.
swinka123

Post autor: swinka123 »

To bardzo dobry sposób na przeczyszczenie przewodu pokarmowego, ale koniecznie po wypiciu tego świnka musi popić chociaż odrobiną wody, tak jest napisane nawet na ulotce. Czemu? Nie wiem ;)
boe22

Post autor: boe22 »

Długowłose świnie co prawda się u mnie zdarzały, ale problem miałam(i okresowo mam) z Panem rozetkiem, który stanowi maszynkę do ubrań, pościeli itp. i wszystko odkulcza.
Świeży sok z ananasa(strzykawką do ryjka) + siano przez 4 dni(i nic więcej :( ) załatwiły sprawę- nawet mu smakowało!
Kłęby we flaczkach zniknęły. Polecam- lepsze naturalne sposoby, niż apteka(a działa).
Orinoka

Post autor: Orinoka »

:świnka1: mój królik odszedł właśnie przez sierść w żołądku...
Szkoda, że nie wiedziałam o takich preparatach wcześniej ;--:
(chociaż z królikiem do weta pojechałam, dostałam zaszczyki, itp., ale nocy nie przeżył).
KzP

Post autor: KzP »

Od momentu kiedy moja jedna świnia miała ostre problemy z przewodem pokarmowym wywołanymi przez zalegające w żołądku włosie z drybedu, mam zalecenie od dr Sulimy żeby profilaktycznie raz w tygodniu podawać jej "kocią" pastę odkłaczającą (obecnie GimCat). Na razie działa, choć świnka nie jest zbytnio szczęśliwa przy jej podawaniu.
Madeline

Post autor: Madeline »

Dr Jerzy Ziętek produkuje syrop dla królików odkłaczający (więc może i świniom by się badał), a ogólnie na delikatne przeczyszczenie dobra jest ludzka Laktuloza dostępna w aptece.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Ale po co jakieś pasty i syropki?
Kiwi - enzym aktynidyna
Ananas - enzym bromelina
Papaja - enzym papaina
Wszystkie trzy enzymy proteolityczne rozkładają białka i służą właśnie odkłaczaniu :) Z ananasa można podaćświeży sok, kiwi świnki od czasu do czasu zjeść mogą. Tylko papai jeszcze nie próbowałem ;)
Madeline

Post autor: Madeline »

W tym czymś właśnie o czym pisałam ananas też jest ;) wiem już dlaczego :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”