Opowieści Świńskiej Treści -Pąszunio kombinuje

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ANYA

Re: Bunia i Majka - wiecznie głodne świniaki

Post autor: ANYA »

Maja1983 pisze:Widzę że zabawa w sianie udana :love: ja Lusi daje sianko do kulki :)
Maja to wyjmij jej to sianko z kulki I wrzuc do klatki duzo sianka a zobaczysz jaka bedzie radocha.
Zaffiro

Post autor: Zaffiro »

No wkrótce na pewno zrobię jej siankowy basen :D
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

:102: A jak im szybko sierść odrasta, już im się porobiły wicherki w futrze, niedługo Majka znów będzie emo z grzywką :D

ANYA, to to ja wiem że na stałe tak nie może być, do tej pory zawsze miały siano tylko w paśniku. Zamierzam kupić 2 paki po 25 kilo trocin tylko że potrzebuję parę dni żeby się po nie wybrać. Będzie tarzanie i u świń i u chomików :)

A w ogóle to ruda Bunia nie jest wg was za chuda? Bo Majka ma znacznie grubszy brzuchol i zastanawiam się skąd ta różnica - stało się to widoczne właśnie po fryzjerze. I to nie jest tak że jedna drugiej nie dopuszcza do michy bo to akurat Bunia jest dominująca.
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

No, nie odpowie mi nikt? :[
ANYA

A wazylas moze Bunie? Obie Twoje dziewczyny wygladaja mi na male, ale ja porownuje ich do moich wielkoludow.
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

Nie ważyłam ich nigdy, nie mam odpowiedniej wagi - zwyczajna za mało dokładna a na malutką kuchenną nie wiem jak je wsadzić, chyba nie da rady :D
Właśnie duże są, chłopak mówił że jego dawna świnka była tak jak 2/3 ich.
Też samce pewnie są z zasady większe. Miałaś samiczki?
ANYA

Nigdy nie mialam samiczek bo jakiekolwiek mam zwierze to zawsze musi byc to chlopak :D
Ale samiczki powinny wazyc conajmniej z 1kg. Kup mala wage kuczenna I poloz miske na wage a swinke do miski :like:
Dobrze jest wazyc swinki od czasu do czasu bo jak swinka spade z wagi to jest pierwszy niepokojacy znak, ze cos jest nie tak. A wiadomo swinka Ci nie powie, ze cos jest nie tak.
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

No, uff, powiedzmy że się udało. Ważyłam je w foremce na ciasto :D Nie wiem jak bardzo ten wynik jest wiarygodny bo strasznie się wyrywały oczywiście i wyskakiwały po sekundzie. Plus waga malutka, świnie duże, pewnie stanięcie po jednej stronie wagi a nie pośrodku zakłamuje wynik.

Wyszło mi mniej więcej tyle: Majka czarna 1100 Bunia ruda 850 tylko!
Dziwne, a tydzień temu czy tam więcej kiedy byłyśmy na strzyżeniu, wet powiedział żebym świnie odchudzała, racjonowała im karmę, nawet mi pokazywała fałdkę na brzuchu Majki. Przyznam się że się nie zastosowałam do zaleceń ale może to i dobrze?
ANYA

Moim zdaniem Majka ma wage idealna. Ale Bunia? Troche podejrzana ta jej niska waga.
Na Twoim miejscu nie odchudalabym swinek bo jak zachoruja i schudna to nie bedzie tragedii z za niska waga. Sprawdz jeszcze raz Bunie. A moze wetka powiedziala, ze Majka ma nadwage bo sie nie zna i porownala ja do Buni? Swinka musi miec troszke tluszczyku, bo skora i kosci nie ladnie wygladaja. Pozatym kiedys bylam tak chuda, ze mnie kosci uwieraly jak sie kladlam spac wiec sama widzisz :D oczywiscie teraz juz nie jestem chuda :sadness:
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

No sama nie wiem. Wetka niby specjalizująca się w gryzoniach. A do tego przecież widziała je świeżo bez futra.
Dopiero po ogoleniu okazało się o ile Bunia jest chudsza od Majki - przedtem sterczące kudły rozetkowe sprawiały wrażenie że przeciwnie, jest od Majki dużo większa.
Poczytałam sobie o wadze świń i co prawda norm żadnych nie ma tam podanych bo wszystko zależy od danego osobnika. Majka brzuchem nie ciąga po podłodze ani nie "leje się" w dotyku wg mnie więc nie będę odchudzać. Te dziady zresztą i tak jakoś mało tego suchego pokarmu jedzą, mają zmieszane vitakraft longhair, jakieś stare VL Muesli, zioła Herbalpetsów, zioła certechu zdaje się , VL Nature i JR granulki z wit c. Dziś było wszystko wyjedzone oprócz tych granulek JR i jakichś ziaren białego grochu czy czegoś takiego. Nie brałam ich już na przetrzymanie tylko dosypałam nową porcję, chyba się do tego JR nie przekonają...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”