Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Assia_B

Re: Suchy pokarm

Post autor: Assia_B »

Wyżej napisałam już, że lepiej będzie to opakowanie 2,5 kg... Po prostu wcześniej pomyślałam, że to większe opakowanie jest bardziej ekonomiczne, ale faktycznie pewnie wywietrzeje, więc kupię 2,5 :) Karma to Cavia Nature i faktycznie ma 750 g a nie 700.

Co do Crispy Muesli to Pieszczoch też ją jadł, ale zostawiał granulat, a teraz z CN wyjada wszystko ze smakiem :)
aviczka

Post autor: aviczka »

Assia_B pisze:Wyżej napisałam już, że lepiej będzie to opakowanie 2,5 kg... Po prostu wcześniej pomyślałam, że to większe opakowanie jest bardziej ekonomiczne, ale faktycznie pewnie wywietrzeje, więc kupię 2,5 :) Karma to Cavia Nature i faktycznie ma 750 g a nie 700.

Co do Crispy Muesli to Pieszczoch też ją jadł, ale zostawiał granulat, a teraz z CN wyjada wszystko ze smakiem :)
Ja moje świniaczki karmię Cavią Complete. Od jakiegoś czasu kupuję worki 8 kg. Robaków jeszcze nigdy w karmie nie miałam. Jeżeli chodzi o wietrzenie to trzymam zawinięte w oryginalnym opakowaniu, a część odsypuję sobie do plastikowego, zamykanego pojemnika.
Ale moich 2 panów zjada te 8kg w ok. 5 mies. więc dla jednej świnki 10kg to faktycznie zdecydowanie za długo będzie stało.
Hahnoto

Post autor: Hahnoto »

Moje dziewczyny też za pelletem nie przepadają. Myślałam na początku, że im zasmakowało, bo kilka razy miseczka była wyczyszczona do pusta.
Dobrze, że przy zamawianiu przez przypadek kliknęłam Cavia Muesli, a nie Pellets tak jak chciałam 8-)
Za to CC i CN wcinają, aż miło, chooociaż na tą drugą bardziej się rzucają :)
Niedługo będę robić zamówienie dla psów na zooplusie to mam zamiar spróbować Greendwoods i JR Farm uczta dla świnek, zobaczymy jak te im podejdą :)
ponyola99

Post autor: ponyola99 »

Ostatnio karmię moje świnki Cavia Crispy Muesli. Jadły to chętnie (tak jak zwykłe Cavia Crispy) ale ostatnio ciągle zostawiają granulat. Daję im mniej 2 razy dziennie, tak żeby zapełnić dno miseczki cienką warstwą. Mam wrażenie, że tez dość mało ważą - obie po ok 780 g. Czy i czym je utuczyć? Co jakiś czas (mniej więcej 1 na dwa dni) dostaja coś z warzyw/owoców, i prawie codziennie świeżą trawę.

I mój drugi problem (może mały off topic) ciągle gryzą klatkę, jakby czegoś chciały, mimo ze mają wszystko (karmę, siano, wodę, kiedy zaczynają gryźć to im trochę daję). Nie wiem co robić...
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Crispy Muesli to strasznie słaba karma, zawiera bardzo dużo ziaren. Absolutnie nie polecam jej do stosowania jako karmę podstawową - ja ją daję jako dodatek świnkom, które mają problemy z przybraniem na wadze, ale podkreślam, że jest to dodatek.

780g to może być normalna waga dla świnki młodej, lub bardzo drobnej budowy. Ważne, żeby nie było czuć kości.

Pomyśl nad zmianą karmy, warzywa/owoce raz na dwa dni to zdecydowanie za mało, moje warzywa dostają dwa razy dziennie a owoce sporadycznie, bo są grube ;) Wprowadź więcej warzyw korzeniowych, one są tuczące, z owocami bym nie szalała. Lucerna jest świetna na tuczenie, zawiera dużo białka - o tej porze warto poszukać świeżej, możesz też spróbować z granulatem z lucerny.

Gryzą klatkę bo się nudzą lub chcą wyjść.
elivevaa

Post autor: elivevaa »

Jako karmę podstawową daje Cavia Nature Versele-Laga do tego mam dodatkową karmę Vitapolu Economic ma dużo różnych płatków, pałeczek, buraczki, marchew i niestety ziarno dodaje ją dlatego żeby zjadały karmę CN. Ciesze się że nie ma niełuskanego słonecznika bo świnka morska to nie chomik i sama sobie nie obierze słonecznika, nie ma pestek z dyni i ziaren kukurydzy. Cieszy mnie to bardzo :P
lubię

Post autor: lubię »

Ale te wszystkie płatki i pałeczki mają taki sam, ubogi skład. Są jak kolorowe granulki w proszku - mają zwiększać objętość i robić dobre wrażenie, nic poza tym. Świnie nie są przystosowane do jedzenia ziaren, nie chodzi o słonecznik, tylko o wszystkie. Chudzielce i inne potrzebujące kalorii mogą jeść płatki, czyli prasowane ziarno, które nie kaleczy pyszczków. Kukurydza jest chyba jedynym ziarnem występującym w naturalnym pokarmie, więc ją akurat ewentualnie mogą (co nie znaczy, że jedzą), ale w karmach świńskich (i końskich) też występuje w formie prasowanej.
elivevaa

Wiem ale Cavia Nature ma same chrupki ja to tak nazywam świnki to jedzą i jest oki. Niestety ale tak naprawdę to my nie wiemy co lubią świnki, bo przecież te zwierzaki nie pochodzą z Polski. Moje jedzą to co u poprzedniego właściciela ale też dostają prasowaną marchew, buraczki i widzę że im smakuje. Świnka to takie zwierze że jak czegoś nie lubi to prędzej z głodu padnie niż to czego nie chce zje :P Miałam wcześniej 2 świnki i dobrze się chowały na karmie ziarnistej :D
lubię

Post autor: lubię »

Bo te chrupki mają inny skład. I nie mówimy o tym, co świnki lubią, tylko co jest zdrowe. Dzieci też karmisz (będziesz karmić) samymi lizakami? Lubią i jedzą, i nic im się nie dzieje...
elivevaa

Świnki nie rozumią co jest dla nich zdrowe i tego im do głowy nie wtłoczysz a dziecku tak :P Karmę jedzą tą zalecaną bo skoro już ją jadły to i ja też ją daję, poza tym suszki i już wiem, że nie lubią suszonych pomidorów, nagietka. W trakcie wyjdzie czego jeszcze nie lubią i co będą jadły :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”