Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Suchy pokarm

Post autor: effcien »

Assia_B pisze:Kupiliśmy ostatnio CN i Pieszczoch oszalał ze szczęścia. Wcześniej miał Crispy Muesli i była ok, ale zostawiał granulat, teraz zjada wszystko i jest zachwycony. Kupiłam 700 gram na próbę i zastanawiam się nad zakupem następnym razem opakowania 10 kg, bo o wiele bardziej się opłaca, tylko zastanawiam się, czy zanim świnka zje 10 kg, to czy nie zdąży mu się znudzić. Co o tym sądzicie?
Zależy, ile masz świnek. Jeśli całą hodowlę albo masz tymczasy, to się opłaca 10 kilo. Jeśli jedną lub dwie świnki, to prędzej te 10 kilo zwietrzeje i zalęgną się w niej mole albo inne robale, niż świnka ją zje.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Finansowo opłaca się kupić jak największy worek, ale wtedy musisz podzielić się karmą z innymi opiekunami, bo rzeczywiście jedna świnka nie zje tyle granulatu wystarczająco szybko.
Assia_B

Post autor: Assia_B »

Czyli jednak się nie opłaca, bo mam jedną świnkę. Będę więc kupować mniejsze :) Póki co Pieszczoch je aż mu się uszy trzęsą :) Dziękuję za radę!
Andzia

Post autor: Andzia »

Ja nie mam hodowli, żarłokow licze sobie 6
a 10 kg CN starcza na 5 tygodni

mam 4 skinny -one jedza najwiecej :D
elka_w

Post autor: elka_w »

:shock:
No to pięknie ci idzie karmy !
Czyli wiemy, że jak Andzia kupuje 10 kg karmy nie odsprzedaje hehehe
Andzia

ano,schodzi troszku tej karmy :lol: na 6 swinek
elka_w

Post autor: elka_w »

Andzia pisze:ano,schodzi troszku tej karmy :lol: na 6 swinek
no faktycznie, koszt utrzymania świnek w liczbie 6 sztuk nie lada wyczyn :love:
Andzia

owszem-utrzymanie takiej gromady jest kosztowne
doliczyc jeszcze warzywa,owoce,sieczka,siano codziennie plus suszki i gryzaki
do 300zł sie mieszcze :mrgreen: ( o seni nie wspomne :szczerbaty: -kolejny wydatek)

czego to sie nie robi dla pupili :love: :102:
Assia_B

Post autor: Assia_B »

Ja mam jedną świnkę więc faktycznie zanim ona zje 10 kg to już wywietrzeje. Właśnie znalazłam takie po 2,5 kg, więc to pewnie będzie dla mnie lepsze rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

Assia_B pisze:Kupiliśmy ostatnio CN i Pieszczoch oszalał ze szczęścia. Wcześniej miał Crispy Muesli i była ok, ale zostawiał granulat, teraz zjada wszystko i jest zachwycony. Kupiłam 700 gram na próbę i zastanawiam się nad zakupem następnym razem opakowania 10 kg, bo o wiele bardziej się opłaca, tylko zastanawiam się, czy zanim świnka zje 10 kg, to czy nie zdąży mu się znudzić. Co o tym sądzicie?
A ile TY mas tych świnek? Bo jak jedną czy dwie to lepiej kupić 2,5 kg, po co 10 kg? Zawsze taka paczka im krócej otwarta jest tym lepiej. Ja dla dwóch swego czasu kupowałam 2,5 kg, nie wpadłabym na to żeby aż 10 kg kupić. Teraz kupuję 750 g. 700 g to chyba jest CN Re-Balance?

Też wróciłam do CN po tych wstrętnych Crispy i od razu lepiej. Ja chyba mam świnki, które wiedzą co jest lepsze. W ogole nie jedzą super chętnie karmy, ale jedzą coś tam.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”