Mercedes i Morena

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bajlandia
Miejscowość: Bydgoszcz/Włocławek
Kontakt:

Re: Mili i Nili, Lumi i Hukka, czyli Siostry Alternatywne

Post autor: Bajlandia »

Hahahaha :lol:
O jakaż pojemna to norka! :lol:
:świnka1: Gburia-Furia i Fanaberia u mnie od 04.10.2015, Dixi od 31.03.2019, Teng od 05.07.2020 :świnka2:
:candle: Fanaberka 05.03.2019
:candle: Gburka 17.05.2020
Awatar użytkownika
Natalinka
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Natalinka »

Siedzą we trzy, ale nie z własnej woli - najpierw weszła Venda, za nią Via, trochę się pokręciły, co przyciągnęło Mili i uwaliła się u wejścia. Udało mi się uchwycić moment jak drugi szereg szykował się do szturmu :lol: Akcja zresztą udała się z powodzeniem i po chwili Venda złożyła zwycięsko zmęczoną głowę w osobistej (chwilowo) norce.
Obrazek
Czarna Kluska i Morena
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Wczorajsze sprzątanie wprowadziło lekki zamęt w świńskie konfiguracje - takiej pary to jeszcze nigdy nie uchwyciłam

Mili i Lumi :shock:
Obrazek
Czarna Kluska i Morena
katiusha

Post autor: katiusha »

U Ciebie pewnie konfiguracje zmieniają się co chwila :102: Sympatie, antypatie, sojusze, chwilowe sprzeczki i pojednania...Jak w brazylijskiej telenoweli :lol:
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

A najlepiej pojednania i solidaryzmy wychodzą podczas sprzątania :laugh:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Bajlandia
Kontakt:

Zmienia się otoczenie, zmieniają się przyjaźnie :lol:
Mam wrażenie, że u mnie zmienia się umowa pt.: 'Która teraz bardziej ucieka od ręki' :lol:
Raz jedna zwiewa, a druga daje się głaskać. A po sprzątaniu zamiana :lol:
:świnka1: Gburia-Furia i Fanaberia u mnie od 04.10.2015, Dixi od 31.03.2019, Teng od 05.07.2020 :świnka2:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Natalinka pisze:Na pewno! Tu mam fajny filmik (po niemiecku, co prawda), w którym dziewczyna razem z ojcem robią różne instrumenty do nabijania i podwieszania świeżyzny dla 13 jej świntuchów. Można coś podpatrzyć, ale przede wszystkim zazdroszczę jej ogrodowego domku dla prośków i wybiegu na świeżym powietrzu.
https://www.youtube.com/watch?v=43YZr8vTw-I
Fajnie tam mają, taki kurnik z wybiegiem :).
Obok na YouTube znalazłam dłuższy film dokumentalny o obserwacji świnek morskich w laboratorium. Bardzo ciekawe, choć rozumiałam piąte przez dziesiąte z niemieckiego tekstu.
https://www.youtube.com/watch?v=JpYrvmefbvg
Na przykład mówią o tym, jak ważny jest spokój i przyjazna atmosfera dla ciężarnych świnek, oraz przebywanie w stadzie od małego. Córki zestresowanych samic są agresywne i zachowują się po męsku. Świnki żyjące w izolacji są zestresowane, a jeśli nigdy wcześniej nie miały kontaktu z innymi świnkami, nie umieją się znaleźć w stadzie i są agresywne.
Pokazany jest jeszcze eksperyment, w którym odizolowanemu chwilowo samcowi przynoszono samice. Jeśli była to obca samica, poziom stresu nie spadał. Nawet obecność znajomej świnki, jego córki, wiele nie zmieniło. Samiec uspokoił się dopiero w towarzystwie swojej partnerki.
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

@Kimero, wszystko zrozumiałaś super - te badania na uniwersytecie w Münster prowadzone są od ponad 30 lat, na wielu pokoleniach świnek już, pod kątem właśnie zachowań społecznych. Mają dwa stada - jedno stabilne, w którym od kilku pokoleń mieszkają te same rodziny, każdy ma swój kawałek podłogi i stabilną sytuację. W tym stadzie samiczki zachowują się łagodnie i ulegle, jest jeden samiec dominujący i nikt nikomu nie wchodzi w drogę. Stado żyje parami, pary odwiedzają sąsiadów, ale raczej nie dochodzi do konfliktów ani bitew o jedzenie lub samiczki. Za to obok jest drugie stado, w którym wciąż badacze zmieniają konfigurację - przynoszą nowych mieszkańców, zabierają starych, rozdzielają rodziny itd. W tym stadzie wszyscy są dla siebie dość obcy, samce walczą, a samice bywają równie bojowe, jak samce. Poziom stresu w tym stadzie jest u wszystkich wysoki.

Wchodzę sobie czasem na stronę wydziału etologii uniwersytetu: http://www.ethologie.de/home.html i szukam nowych doniesień :)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 13:03 przez Natalinka, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarna Kluska i Morena
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

@Bajlandia A jak długo Twoje u Ciebie? Bo moim strzelił już rok z okładem i widzę, że już tylko Lumi czasem zwiewa, jak wkładam rękę - ale ona jest ciut inna. Pozostałe przychodzą i sprawdzają, czy i co przynoszę lub podstawiają łebki do głaskania. Via wręcz wpada na półkę, żeby być jak najbliżej i jak się okazuje, że tylko pogłaskać sobie chciałam, gryzie mnie lekko, wyraźnie mówiąc: Spadówa! Nie ma żarcia, nie ma głaskania!
@Asita Dziś znów sprzątanie - zobaczymy, co nowego się urodzi :lol:
@Katiusha Fakt, cały czas planuję kupno kamerki, żeby podglądać potwory podczas mojej nieobecności w domu.
Czarna Kluska i Morena
Awatar użytkownika
Bajlandia
Kontakt:

Od października 2015 u mnie są :102:
Jak podchodzę do klatki to przychodzą zaciekawione i sprawdzają czy nie mam czegoś pysznego. Kiedy się okazuje, że ja tylko pogłaskać przyszłam to jedna (ta która ma dyżur w kalendarzu :lol: ) zwiewa pod hamak, a druga ewentualnie się daje trochę pomiętosić :love: No chyba, że będę sprytna i za nim zwieją zacznę głaskać pod bródką. O to stoją jak zahipnotyzowane :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”