Wszystko o klatkach

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
gds

Re: Wszystko o klatkach

Post autor: gds »

Ja jeszcze chciałam wkleić link do polskiego producenta klatek (Łódź)
sama kupiłam u niego 120cm (99zł), tu setka
http://allegro.pl/klatka-dla-krolika-10 ... 10346.html
ma najtańsze gotowe klatki , więc dla tych co nie mają czasu na budowanie, choć to wielka frajda,
to mogę polecić. W Łodzi możliwy jest bezpłatny odbiór osobisty
:peace:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

sempreverde pisze:Jak jest ze szczelnością polipropylenu kanalikowego? Mam 120, ale ma za wysoką kuwetę do tego, żeby świnki mogły z niej komfortowo wychodzić i do niej wracać. Chciałam im sklecić polipropylenową kuwetkę, taką max 10cm wysokości. Problem jest taki, że mam parkiet i on bardzo źle reaguje na kontakt ze świńskimi siuśkami. Trzeba jeszcze pod poli coś podkładać? I jakiej grubości arkusz najlepiej kupić?
Szczelność 100%, o ile narożniki są dobrze zabezpieczone. Tylko to chyba się nie bardzo sprawdzi- kuweta z PP + góra od klatki. Raczej nie da się tego dobrze spasować. Ja na Twoim miejscu wycięłabym otwór w kuwecie (zdaje się Porcella ma takie rozwiązanie- super sprawa). Trochę skomplikowana operacja, ale da się zrobić, zwłaszcza w 120-tce, która ma wysoką kuwetę. Do tego jakaś klapka jako zamknięcie, przyklejona na małym zawiasie i już mają chłopaki super wygodne wyjście.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +19 w DT
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

W Łodzi można kupić klatki u producenta, na Lodowej 101 (te z linka), albo na giełdzie na Równej w czwartki, różnych producentów, ale też tanio.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

silje pisze:
sempreverde pisze:Jak jest ze szczelnością polipropylenu kanalikowego? Mam 120, ale ma za wysoką kuwetę do tego, żeby świnki mogły z niej komfortowo wychodzić i do niej wracać. Chciałam im sklecić polipropylenową kuwetkę, taką max 10cm wysokości. Problem jest taki, że mam parkiet i on bardzo źle reaguje na kontakt ze świńskimi siuśkami. Trzeba jeszcze pod poli coś podkładać? I jakiej grubości arkusz najlepiej kupić?
Szczelność 100%, o ile narożniki są dobrze zabezpieczone. Tylko to chyba się nie bardzo sprawdzi- kuweta z PP + góra od klatki. Raczej nie da się tego dobrze spasować. Ja na Twoim miejscu wycięłabym otwór w kuwecie (zdaje się Porcella ma takie rozwiązanie- super sprawa). Trochę skomplikowana operacja, ale da się zrobić, zwłaszcza w 120-tce, która ma wysoką kuwetę. Do tego jakaś klapka jako zamknięcie, przyklejona na małym zawiasie i już mają chłopaki super wygodne wyjście.
Tyle że ja nie mam góry od klatki założonej :) Moje prosiaki mogą w każdej chwili wybrać "wolność" i niestety wybiera tylko jeden, i to rzadko - stąd pomysł, żeby zrobić niższą kuwetę.

Nie bardzo chcę wycinać czegokolwiek z kuwety, bo tak naprawdę to już jest zniszczenie klatki...
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Fakt, że wycięcie dziury to zniszczenie klatki, ale z taką wyciętą dziurą sluży mi już piaty rok, więc się chyba zamortyzowała? ;)
Jak nie masz góry założonej, to w sumie obojętnie, jaka to kuweta, czy skrzynka.
Jedna z moich świnek mieszkała w drewnianej skrzyni, z której wychodziła, kiedy chciała, właściwie to była to płaska szuflada ze starego dużego biurka. Całkiem dobrze służyła.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
karpatka

Post autor: karpatka »

Kochani, noszę się z chęcią wymiany półki w mojej klatce. Ta drewniana chłonie siuśki i przez to brzydko pachnie. Będę w przyszłym miesiącu (najpóźniej w lipcu) zamawiać półkę na wymiar z pleksi. Higieniczna i pięknie trzyma na sobie matę łazienkową i pozwala na dotarcie światłą pod nią, a jako, że w kupie siła (dewiza prośków, przez moich podopiecznych w ogóle nie zrozumiana ;) ), to jeśli ktoś jeszcze chciałby się na takie coś zdecydować, to proszę o wiadomość na priv. Ja oddam moją półkę jako pozytyw gotowego elementu - pasuje do 100 Essegi i 100 Ferraplastu. Oczywiście można też przeliczyć na wymiar 120. Mogę zamówić z góry kilka i odsprzedać. Na pewno wtedy będzie taniej, a i możliwe, że kilka sztuk będzie warunkiem zamówienia. Jeszcze nie znalazłam producenta, projekt jest na razie w fazie koncepcyjnej. Co wy na to? :D
sempreverde

Post autor: sempreverde »

A nie myślałaś o impregnacji pokostem lnianym?
karpatka

Post autor: karpatka »

może to i jest pomysł, ale chwilowo półka już jest zaimpregnowana siuśkami. ;-)
Tosia0424

Post autor: Tosia0424 »

Mam pytanko. Czy klatka może mieć mniejszą długość niż 80cm (np 60-70cm) jeśli świnka biega wolno po pokoju a do klatki chodzi tylko na siku?
Awatar użytkownika
Skiti
Miejscowość: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Skiti »

Tosia0424 pisze:Mam pytanko. Czy klatka może mieć mniejszą długość niż 80cm (np 60-70cm) jeśli świnka biega wolno po pokoju a do klatki chodzi tylko na siku?
Moim zdaniem klatka 100. i dwie świnki ;) Radość właścicieli z obserwacji ich relacji - bezcenna :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”