Dyskusje o karmach

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

twojawiernafanka

Re: VL Cavia Complete

Post autor: twojawiernafanka »

Pamiętam ze starego forum, że właśnie z tym ścieraniem ząbków przy CC był problem, bo granulat jest kruchy. Ale wiadomo, że można podawać jakieś gałązki itp.
nike

Re: Supreme Science Selective

Post autor: nike »

ja prawie rok karmiłam tą karmą. Bardzo im smakowała. U mnie jedna z jedzonych karm, a niestety nie ma ich wiele :)
Piorunowa

Re: VL Cavia Complete

Post autor: Piorunowa »

Moja swinka CC sie zajada :D kiedys kupilam (na szczescie jednorazowo i niewiele...) karme w ktorej byly dropsy... Od tamtej pory zawsze przy wyborze karmy najpierw zwracam uwage na sklad xd
kalina82

Re: karma Herbi Care Plus

Post autor: kalina82 »

Ja podawałam mojemu prosiakowi Herbi Care Plus w strzykawce przez prawie 1,5 roku (z powodu problemów z zębami trzonowymi nie wszystko mógł/chciał jeść). Ta karma uratowała mu życie, gdy zaczął chudnąć w bardzo szybkim tempie po zdiagnozowaniu problemów z zębami. UWIELBIAŁ ją!!! Gdy tylko słyszał znajome odgłosy wydawane podczas jej przygotowywania, dosłownie szalał! Bardzo polecam tę karmę. Jej skład został opracowany specjalnie z myślą o zwierzętach roślinożernych.
kalina82

Re: karma Herbi Care Plus

Post autor: kalina82 »

Co do płatków owsianych -też były bardzo chętnie jedzone przez mojego świniaka.
liwus

Pokarm Vilmie - wasze opinie

Post autor: liwus »

Hej!
Znalazlam atrakcyjną cenę karmy Vilmie i zastanawiam się nad kupnem. Macie może jakieś opinie na jej temat? Dobra? Zła?Lubiana ? Czy kompletnie do kitu?

Jej skład:
granulaty (wytłoki ze słonecznika, otręby owsiane, lucerna, jęczmień, pestki palmowe, mączka sojowa, melasa, olej roślinny, kwas askorbinowy), kolba (wytłoki ze słonecznika, otręby owsiane, lucerna, pestki palmowe, pszenica, soja, melasa, olej roślinny),lucerna, produkty uboczne pochodzące z pszenicy i kukurydzy, zboża (pszenica, jęczmień, owies, kukurydza), pestki słonecznika.
Lena87

Re: Pokarm Vilmie - wasze opinie

Post autor: Lena87 »

Moim zdaniem za dużo w niej ziarna
liwus

Re: Pokarm Vilmie - wasze opinie

Post autor: liwus »

Lena87 pisze:Moim zdaniem za dużo w niej ziarna
hmm...dzięki..
MojProsiaczekTolek

Re: Dyskusje o karmach

Post autor: MojProsiaczekTolek »

Moja świnka je tylko CN bądź CN ReBalance - innych nie ruszy. Natomiast gdy był jeszcze Tolek karmiłam go CC i muszę przyznać, że była świetna, a po otwarciu opakowania mi samej leciała ślinka :102:
Madzior

Re: Dyskusje o karmach

Post autor: Madzior »

Ja także przetestowałam kilka karm, jednak najekonomiczniej wychodzi mi CC. Na moje 3 świniaki karma 0,5kg starczała na tydzień (oczywiście przy dodatkowym karmieniu świeżymi warzywami 3-4 x dziennie i sianem), więc kupiłam przez internet 8 kg wór i jestem przeszczęśliwa, bo się dużo jednak na tym oszczędza. Panny wyjadają wszystko do suchej miski. Z okruchów ponoć można zrobić ciasteczka, albo kolby, ale to wstrzymam się i zobaczę ile mi prochu zostanie na koniec opakowania (przypuszczam, że sporo :szczerbaty: ). Problemów z zębami nie zauważyłam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”