co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke

Jeśli chciałbyś adoptować świnkę, ale nie wiesz jak to zrobić lub masz jakieś wątpliwości - napisz tutaj.

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke

Post autor: joanna ch »

po prostu zaadoptuj duet który już się zna i lubi :D Są takie do adopcji :)
świnie podobnie jak chomiki wapna nie potrzebują, ścierają zęby głównie na sianie i ewentualnie gałązkach - takich jak dla chomików czyli np jabłoń, grusza, brzoza. U mnie nie ma domku tylko niska półka - w ten sposób nie ma aż takiej walki o to czyje to jest. A jak się kłócą to zabieram i półkę - powodów do kłótni nie ma. Niektóre świnie strasznie rywalizują o mebelki, trzeba im dać wszystkiego po 2, a czasem i tak się kłócą o ten konkretny jeden :D

czyszczenie zależy od wielkości klatki najbardziej no i jakiego rodzaju podłoże dasz. Najrzadziej chyba się czyści pellet z czymś czyli z drybedem lub matą łazienkową. Najczęściej same trociny. Ja gdy miałam klatkę setkę na 2 świnie i same trociny to musiałam czyścić gdzieś co 3 dni. Teraz na podwójnym obszarze, nawet do tygodnia. Jak miałam w zimniejszą pogodę jedno piętro pellet i na to drybed to w ogóle tego nie było czuć.
asia22

Post autor: asia22 »

Znalazłam w ogłoszeniu na fcb, że Pani ma do oddania dwóch panów dostała świnkę w ciąży z zoologa zgodziła się przetrzymać świnki do czasu aż ja uzbieram wyposażenie. Ja planuje kupić klatke100 albo 120 plus wybieg oczywiście. Jak się dowiedziałam świnki nie sąótliwe czasem się ganiają, ale do walk nie dochodzi.
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

A skąd pewność, jaka jest płeć świnek?
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

Asia, ostrożnie z takimi ogłoszeniami, u maluchów nie tak łatwo stwierdzić płeć, a niektórzy właściciele nawet gigantycznych jąder nie zauważają i myślą że samiczka (były już takie przypadki :102: )
asia22

Maluchy nie są takie małe bo mają już trzy msc i raczej widać które to które wiem, że ostrożnie, ale sama wiem jak odróżnic samca od samiczki, więc zanim wezmę świnki a pare tyg jeszcze na pewno minie to będzie dokładnie widać jaka plec. Narazie jestem skupiona na zbieraniu kasy na rzeczy ktore musze kupić a jeśli już kupie co trzeba to bedę myśleć o sprowadzeniu świnek wszystko po malutku. Mam prośbe mógłby mi tak ktoś pomogł sporządzić liste co jest potrzebne np w hipciu czy animali co kupować, jakieś przykłady klatek oczywiście w rozsądnej cenie bo na olx znaleść nie mogę, klatki w cenie jakiejś normalnej bo albo ja jestem ślepa albo używana setka kosztuje na olx tyle samo co nowa w hipciu, nie chce popełnić podobnego błędu co popełniłam z klatką dla chomika chcę by zwierzaki miały ze mną dobrze, dlatego proszę was o pomoc, bym wiedziała na oko na jaką sume się nastawić,
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Proszę, myślę, że mogłaś zrobić to sama ale siedzisz i męczysz na forum żeby ktoś Ci podał na tacy taką listę zamiast wziąć kartkę i długopis i spisać sobie rzeczy o których dziewczyny pisały we wcześniejszych komentarzach lub przejrzeć forum i zrobić sobie taką listę a później wyszukać produkty w hipciu. Trochę to nie ładnie, nowy domownik wymaga zaangażowania a Tobie go brak, wolisz zaangażować innych niż zrobić coś sama a to ma być Twoje zwierzątko, my swoje już mamy..
asia22

Nikogo nie wykorzystuje a proszę o pomoc i wiem, że to głownie moja sprawa, ale też chce by mi ktoś pomógł kto zna się na tych zwierzątkach, wagę mam gdyż ważę chomika, co do klatki to uważam bo się przejechałam.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Dobrze, wyraziłam tylko swoje zdanie, bo śledzę ten wątek od początku. Podałam Ci listę. Nie wiem co masz, piszę co jest potrzebne dla świnki, jak masz już wagę to super :)

Klatki te z pierwszego linku co Ci podałam mam i używam, są bardzo ładnie wykonane z grubych niewyginających się prętów i te same klatki można kupić w zooplusie jako skyline za 219zł ale po co przepłacać jak na allegro wystawia je producent za 99zł. Wszystkie które kupiłam są do dziś w stanie idealnym, dwie które mam mają pół roku, trzecia ta którą pisałam, że odsprzedałam będzie miała już trochę ponad rok i również jest jak nowa. Polecam serdecznie, na pewno się nie zawiedziesz na jej zakupie i długo Ci posłuży. Pisałam to już nie raz na forum wystarczyło przejrzeć wątki o klatkach.
asia22

Dziękuje chyba się skusze na te klatki ja mam pytanie słyszałam, że świnki kłócą się w nocy czy to prawda i czy to jest faktycznie takie głośne
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

Niekoniecznie, moje śpią w nocy ale jak były młodsze to rzeczywiście czasem jakiś kwik i gonitwy w nocy odchodziły, ale to czasem.

Lilith ale się naprodukowałaś z tą listą :102:

Asia zdradzisz ile masz lat? Bo w sumie tyle się czasu znamy z e-chomika a ja wciąż nie wiem :102:

Jak będziesz jechać po świnie to zlituj się zrób to późnym wieczorem lub wcześnie rano lub w deszczowy dzień. Wczoraj jeden świniak przypłacił życiem podróż w tych temperaturach...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę adoptować świnkę!”