Toffi & Duduś [*]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
AniBanani

Re: Trójpak: Duduś, Alfik, Albert

Post autor: AniBanani »

Masz skiniola jak ja :love: super :love:
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Czas na zdjecia :102:

Obrazek

Taki mały zawijaczek z Dudusia, a w środku niespodzianka!

Obrazek

i Albercik z nóżką wystawioną
Obrazek

Oraz mały prezent od mojej mamy - "nowy domownik, nowe mieszkanie".
Obrazek
Wymarzona 120stka ferplasta :yahoo: :yahoo:

I nagle, jak były prosie tak nie ma prosiów, wszystkie trzy w domku :love:

Obrazek

Nowości zdrowotne:

Duduś podplumkuje, jutro ostatni zastrzyk. Znosi je bardzo dobrze, już się tak nie gniewa. Z wczoraj na dzisiaj wyrosło coś Dudusiowi na boku brzucha, wygląda jakby w połowie był w ciąży, albo w połowie najedzony. Gdy chodzi widać to bardzo wyraźnie. Czeka nas kolejna wizyta u weterynarza.

Obrazek
Obrazek

Alf oczywiście nie do zdarcia i cały zdrowiutki. Wczoraj pierwszy raz posiusiał sobie włoski przy pupie :roll: Za dużo go chwaliłam :102:

Albercik nie miał obcinanych paznokci przez trzy miesiące i jeden z paznokci jest wykrzywiony, dotyka poduszki drugiego paznokcia. Wczoraj obcięłam mu pazurki, ale nie ruszyłam tego wykrzywionego bo się bałam, a dzisiaj ten właśnie wykrzywiony paluszek spuchł więc musiałam lekko przyciąć, żeby nie dotykał poduszek. Czym mogę to smarować?

Obrazek
Obrazek
CocoChanell

Post autor: CocoChanell »

wow:D faktycznie u Ciebie duuuze zmiany:D :102: klatka ogromna:) wow:D:D az dziw bierze ze nie kloca sie o ten domek tylko zgodnie sobie razem przesiaduja w nim:)) gratuluje bezproblemowego łaczenia:)) Teraz to masz trojkacik :D fiu fiu, i kto by pomyslał:D ale mimo wszytsko niezmiennie Alfik jest moim ulubiencem :love: :love: No no Alf, nie ładnie tak na siebie siusiac :nono: A mam nadzieje ze z Dudusiem nic zlego sie nie dzieje:( a pokaz moze zdjecia tego pol brzucha:) moze ktos ci tutaj pomoze:)
Awatar użytkownika
Chryzantem
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: Chryzantem »

chłopaki śliczne ale ten paluszek i brzuch wyglądają naprawdę niefajnie :/
Awatar użytkownika
DanBea
Kontakt:

Post autor: DanBea »

Skinny ma pododermatitis. Niestety czeka Cię wizyta u lekarza.
Obrazek
odeta89

Post autor: odeta89 »

Zarówno z dudsiową naroślą, jak i łysolowym paznokciem poszłam do weterynarza. Z paznokciem czym prędzej.
W ramach złagodzenia tej opuchlizny u Alberta robiłabym okłady pokrzywy/rumianku.
Awatar użytkownika
DanBea
Kontakt:

Post autor: DanBea »

Uważam, że nie ma co samemu eksperymentować, bo to może źle się skończyć. Tutaj potrzebne są leki, same ziołowe okłady niestety nie pomogą. Świnkę z pewnością boli. Mam obecnie skinka, który od dawna ma kłopoty z łapkami. Jakiś czas był spokój, a teraz niestety choroba powróciła. Konieczne jest zapewnienie suchego podłoża i dbanie o czystość w klatce.
Obrazek
Awatar użytkownika
awa39
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: awa39 »

Gratuluję nowego pięknego domownika i klatki oczywiście :D Zdrówka życzę Dudusiowi i Albertowi :fingerscrossed: a dla zdrowego Alfika przesyłam :buzki:
AniBanani

Post autor: AniBanani »

Fakt jeśli chodzi o skinny to jest to faktycznie pododermatitis. Musisz iść koniecznie do weterynarza. Po wizycie musisz trzymać ogromną higienę w ich klatce, bo przez te warunki środowiskowe panujące w klatce jego powrót do zdrowia może być dużo wolniejszy.
Możesz smarować mu to aktywnym miodem kupionym w aptece to pomaga, ale także roztworem z cukru. Żadnych rumianków - to nic nie da.
Generalnie powinno to trochę ukoić. Jeśli pojawi się biegunka i brak apetytu to nie musi być wcale pododermatitis, ale z tego co pisałaś to nie występuje.
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Ale jakie "te" warunki higieniczne? Albert jest u mnie od przedwczoraj wieczora. Klatka jest sprzątana co dwa dni, a co godzinę zamiatane bobki. Pigwa nie zdąży zrobić się dobrze mokra w całości, a już jest zmieniana - zapach amoniaku.

Czy ta choroba pojawia się tak o, czy u Skiniaków występuje już w młodości?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, 21:52 przez kleymore, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”