Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

mamajasia30

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: mamajasia30 »

A podkład rozkładacie cały na klatkę czy własnie tylko jakieś części w miejscu gdzie sikają najwięcej?
Ja dopiero raczkuję w tych kwestiach i próbuję różnych rzeczy więc się dopytuję. U mnie żwirek drewniany, mata i gdzieniegdzie pocięte wkłady właśnie, takie leżanki ;) bo np. na półce dama sobie znalazła super miejsce do siedzenia ale sika na nią a potem w tym leży więc zaczęłam kłaść w tym kątku taki "materacyk" z podkładu i to wymieniam tylko.
Szarlotta jest mała i na razie jedna (przybywaj koleżanko!) więc mega sikanie jeszcze przede mna :o
Andzia

Post autor: Andzia »

Ja osobiscie wykladam na calosc zagrody, na seni kłade drybed- sprawdza sie znakomicie ten patent :mrgreen:
najlepsze co mialam do tej pory :D

byle te seni byly bardziej chlonne,bo moje pannice to siurawice a mam ich narazie 6 :102:
LidkaK

Post autor: LidkaK »

Andzia pisze:Ja osobiscie wykladam na calosc zagrody, na seni kłade drybed- sprawdza sie znakomicie ten patent :mrgreen:
najlepsze co mialam do tej pory :D
Andzia, całą klatkę Seni i drybedem wykładasz?
Monique

Post autor: Monique »

Gdzie nie poszłam to w aptece podkłady Seni ok. 2zł. Najlepiej kupić całą paczkę 30sztuk na allegro i wychodzi taniej. Ja jednak wolę żwirek i matę/dry bed. Wydaje mi się, że finansowo żwirek lepszy. Jednak mam klatkę piętrową i u góry lepiej sprawdzają się podkłady niż żwirek.
LidkaK

mamajasia30 pisze:A podkład rozkładacie cały na klatkę czy własnie tylko jakieś części w miejscu gdzie sikają najwięcej?
Ja dopiero raczkuję w tych kwestiach i próbuję różnych rzeczy więc się dopytuję. U mnie żwirek drewniany, mata i gdzieniegdzie pocięte wkłady właśnie, takie leżanki ;)
Ja Seni kładę na środek klatki (tam gdzie nie ma żwirku i świnkom w domkach, bo tam też lubią siusiać :? W domku dodatkowo pod podkład kładę trociny, żeby dziewczynom było mięciutko :)
Świnki najwięcej siusiają i bobkują na żwirek ale na Seni też, choć znacznie mniej.
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Nigdy nie używałam podkładów :think: Wchłaniają siuśki?
Ja mam to szczęście, że świnka robi do kuwety, w której ma żwirek drewniany +matę (bobki z maty sprzątam codziennie a kuwetę co 3 dni) w klatce ma żwirek wymieszany z trocinami pod matą, ale praktycznie po sprzątnięciu całej klatki, a sprzątam tylko raz w miesiącu, to mogłabym trociny z powrotem schować do paczki :laugh:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
LidkaK

Dzima ale kulturalne masz te świnki, że w kuwecie potrzeby załatwiają :)

Podkłady wchłaniają siuśki lecz dość szybko zaczynają śmierdzieć, więc często trzeba je zmieniać. Ja to robię 1 dziennie.
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

1 świnkę. Przynajmniej jeśli chodzi o higienę to jest kulturalna :szczerbaty:
To podkłady kładziesz normalnie na spód klatki czy masz pod nimi np. trociny?
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
LidkaK

Pod podkład kładę stary ręcznik lub matę łazienkową. Z samymi podkładamy miałyby za twardo o ja dbam, żeby im w tyłeczki za twardo nie było :lol:
mamajasia30

Post autor: mamajasia30 »

uświadomcie nowicjusza:
klatka to rozumiem
a kuweta? znaczy świnki mają inna kuwetę (niż ta od klatki albo narożna) i robią tam..siku? jak kot?
wychodzi z klatki i sika w inne miejsce? bo się nie mogę połapać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”