Klatki C&C

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

MojProsiaczekTolek

Re: Klatki C&C

Post autor: MojProsiaczekTolek »

Nie wiem czy już coś takiego było (czy padło takie pytanie), ale jak wyczyścić taką klatkę http://sklep.canifel.pl/midwest-guinea- ... 71-gh.html? I co nasypać do środka? No i czy jak ma się golaska to koniecznie trzeba mieć dry bed czy mata też będzie ok?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Te klatki mają dno z grubego brezentu. Trzeba go odpiąć i uprać, albo przynajmniej spłukać. Na dno kuwety sypie się to samo, co do innej, czyli pelet i wióry. Skinom warto przykryć pelet, choćby matą albo miękkim sianem. Do tego wszelkie kocyki, legowiska, etc. Drybed jest świetny, ale niekonieczny.
Awatar użytkownika
natalia.k
Miejscowość: G.Śląsk
Kontakt:

Post autor: natalia.k »

Mam pytanie do osób posiadających klatkę gdzie kuweta jest z polipropylenu czy poliwęglanu. Czy wy ją czymś zabezpieczacie żeby w tym środku w tych kanalikach nie zbierała się woda ? podklejacie czymś czy coś ? W najbliższym czasie będę tworzyć klatkę z C&C i tak mnie zastanawiało to. W markecie jest też dostępny taki profil do zamontowania na brzegi. Niestety nigdzie w marketach nie znalazłam polipropylenu.
Drugie pytanie co do tego co dać na spód. Czy nadaję się do tego normalnie żwirek i trociny ? Dużo osób ma maty a mnie trochę dobija pranie takiego wielgaśnego czegoś, a sama cena uszycia też no nie zachęca mnie obecnie ponieważ potrzebne były by tak z trzy aby mieć na zmianę.
"(...)nie ma na Ziemi sytuacji bez wyjścia
kiedy Bóg drzwi zamyka...to otwiera okno"
ks.Twardowski
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Kanaliki w polipropylenie to sposób budowy płyty. Płyta z obu stron jest płaska i nie ma możliwości żeby zbierała się gdziekolwiek woda. Tu masz jak zrobić kuwetę https://www.guineapigcages.com/howto.htm nacinasz nożem jedną warstwę i zaginasz w drugą stronę trzeba to obić ostrożnie, żeby nie przeciąć na wylot.
Ja mam pellet + mata łazienkowa.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Nie zgodzę się. Przy myciu szlauchem w zewnętrznych kanalikach zbiera się woda. Po prostu potem ją odwróć i poczekaj aż woda wypłynie. Inną sprawą jest, że świnki kochają gryźć te krawędzie... :/ O czym na krawędzie mówiłaś, możesz podać jakiś link?
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

To jak chcesz myć ją szlauchem to trzeba kupić grubszą min 5mm. Ja mam 3mm i wycieram ją na mokro, w ogóle jej nie ruszam z miejsca.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
natalia.k
Kontakt:

Tą która ja będę kupować ma 4 mm. 6 mm już jest droższa. Wymiary klatki mają mieć 147cm x74cm więc średnio z noszeniem jej pod prysznic.
Kwestie maty muszę przemyśleć. Obecnie mając trociny i żwirek wszystko daje do spalenia :) więc jest łatwiej mi to sprzątać :)

A właśnie. Jak natne te płytę to zaginam do środka nacięcia czy na zewnątrz?
ks.Twardowski
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Lepiej na zewnątrz ;) O jakim profilu pisałaś?
Awatar użytkownika
natalia.k
Kontakt:

ks.Twardowski
Awatar użytkownika
Dzima
Kontakt:

Ale ten profil jest do poliwęglanu komorowego a nie do polipropylenu kanalikowego. A to dwa różne materiały.
Lepiej odpuścić sobie noszenie tej kuwety, bo jest trochę giętka na dodatek przy noszeniu jest ryzyko, że zagięte i sklejone boki/narożniki się rozkleją.
Aha no i PP jest tańszy.
Pyrka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”