Klatki C&C
Moderator: Pulpecja
Re: Klatki C&C
Nie wiem czy już coś takiego było (czy padło takie pytanie), ale jak wyczyścić taką klatkę http://sklep.canifel.pl/midwest-guinea- ... 71-gh.html? I co nasypać do środka? No i czy jak ma się golaska to koniecznie trzeba mieć dry bed czy mata też będzie ok?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Te klatki mają dno z grubego brezentu. Trzeba go odpiąć i uprać, albo przynajmniej spłukać. Na dno kuwety sypie się to samo, co do innej, czyli pelet i wióry. Skinom warto przykryć pelet, choćby matą albo miękkim sianem. Do tego wszelkie kocyki, legowiska, etc. Drybed jest świetny, ale niekonieczny.
- natalia.k
- Miejscowość: G.Śląsk
- Kontakt:
Mam pytanie do osób posiadających klatkę gdzie kuweta jest z polipropylenu czy poliwęglanu. Czy wy ją czymś zabezpieczacie żeby w tym środku w tych kanalikach nie zbierała się woda ? podklejacie czymś czy coś ? W najbliższym czasie będę tworzyć klatkę z C&C i tak mnie zastanawiało to. W markecie jest też dostępny taki profil do zamontowania na brzegi. Niestety nigdzie w marketach nie znalazłam polipropylenu.
Drugie pytanie co do tego co dać na spód. Czy nadaję się do tego normalnie żwirek i trociny ? Dużo osób ma maty a mnie trochę dobija pranie takiego wielgaśnego czegoś, a sama cena uszycia też no nie zachęca mnie obecnie ponieważ potrzebne były by tak z trzy aby mieć na zmianę.
Drugie pytanie co do tego co dać na spód. Czy nadaję się do tego normalnie żwirek i trociny ? Dużo osób ma maty a mnie trochę dobija pranie takiego wielgaśnego czegoś, a sama cena uszycia też no nie zachęca mnie obecnie ponieważ potrzebne były by tak z trzy aby mieć na zmianę.
"(...)nie ma na Ziemi sytuacji bez wyjścia
kiedy Bóg drzwi zamyka...to otwiera okno"
ks.Twardowski
ks.Twardowski
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Kanaliki w polipropylenie to sposób budowy płyty. Płyta z obu stron jest płaska i nie ma możliwości żeby zbierała się gdziekolwiek woda. Tu masz jak zrobić kuwetę https://www.guineapigcages.com/howto.htm nacinasz nożem jedną warstwę i zaginasz w drugą stronę trzeba to obić ostrożnie, żeby nie przeciąć na wylot.
Ja mam pellet + mata łazienkowa.
Ja mam pellet + mata łazienkowa.
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Nie zgodzę się. Przy myciu szlauchem w zewnętrznych kanalikach zbiera się woda. Po prostu potem ją odwróć i poczekaj aż woda wypłynie. Inną sprawą jest, że świnki kochają gryźć te krawędzie... :/ O czym na krawędzie mówiłaś, możesz podać jakiś link?
- Dzima
- Kontakt:
To jak chcesz myć ją szlauchem to trzeba kupić grubszą min 5mm. Ja mam 3mm i wycieram ją na mokro, w ogóle jej nie ruszam z miejsca.
Pyrka
- natalia.k
- Kontakt:
Tą która ja będę kupować ma 4 mm. 6 mm już jest droższa. Wymiary klatki mają mieć 147cm x74cm więc średnio z noszeniem jej pod prysznic.
Kwestie maty muszę przemyśleć. Obecnie mając trociny i żwirek wszystko daje do spalenia więc jest łatwiej mi to sprzątać
A właśnie. Jak natne te płytę to zaginam do środka nacięcia czy na zewnątrz?
Kwestie maty muszę przemyśleć. Obecnie mając trociny i żwirek wszystko daje do spalenia więc jest łatwiej mi to sprzątać
A właśnie. Jak natne te płytę to zaginam do środka nacięcia czy na zewnątrz?
ks.Twardowski
ks.Twardowski
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
- natalia.k
- Kontakt:
ks.Twardowski
ks.Twardowski
- Dzima
- Kontakt:
Ale ten profil jest do poliwęglanu komorowego a nie do polipropylenu kanalikowego. A to dwa różne materiały.
Lepiej odpuścić sobie noszenie tej kuwety, bo jest trochę giętka na dodatek przy noszeniu jest ryzyko, że zagięte i sklejone boki/narożniki się rozkleją.
Aha no i PP jest tańszy.
Lepiej odpuścić sobie noszenie tej kuwety, bo jest trochę giętka na dodatek przy noszeniu jest ryzyko, że zagięte i sklejone boki/narożniki się rozkleją.
Aha no i PP jest tańszy.
Pyrka