Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
-
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Żwirek drewniany KICIA.
Nie wiem ile tam wysyłka, ale najtańszy jest pellet drewniany w obi. 15kg za 15zł a czasem 12zł. I jest na prawdę dobry i z kurierami umawiać się nie trzeba.
Rzadko bywam na forum, więc jak coś pilnego to PW albo smsy 

Ja używam tego żwirku już od chyba roku i jestem bardzo zadowolona.
Ładne pachnie, dobrze chłonie i nie pleśnieje !
30kg przy czterech świnkach wystarcza mi na około dwa miesiące. Tylko raz kupiłam żwirek w podobnej cenie na allegro i żałuje - pleśniał po jednym dniu i śmierdział okropnie ! Firmy KICIA polecam jak najbardziej.

30kg przy czterech świnkach wystarcza mi na około dwa miesiące. Tylko raz kupiłam żwirek w podobnej cenie na allegro i żałuje - pleśniał po jednym dniu i śmierdział okropnie ! Firmy KICIA polecam jak najbardziej.

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Ja stosuje tylko żwirek drewniany, ale nie wiem czy to dobrze... 

Nie do końca, bo jest twardy i może poranić delikatne łapki prosiaczka. Przykryj żwirek matą łazienkową, albo jakimś kawałkiem polaru czy koca.zabkaoliwia pisze:Ja stosuje tylko żwirek drewniany, ale nie wiem czy to dobrze...
Ja również polecam ten żwirek! Jest bardzo dobry i za rozsądną cenę 

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Wiecie co, ostatnio wypłynęła na Guinea Lynx kwestia stosowania żwirku bentonitowego do kuwet, takiego jak dla kotów. Po przeczytaniu odnośników, stwierdziłam, że tego rodzaju żwirek wcale nie jest szkodliwy po spożyciu. Co więcej, sproszkowany bentonit jest cały czas stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym!
Bentonit, czyli montmorylonit jest minerałem z grupy smektytów - znacie Smektę? Po spożyciu działa jak gąbka, wchłaniając toksyny, dlatego roztwory smektytów zalecane są przy biegunkach.
http://www.markopol.com/bentonit/bentonit.html
Wynikałoby z tego, że ewentualne spożycie czystego żwirku bentonitowego (choć nie wyobrażam sobie świnki, która chciałaby to zjeść) nie zaszkodzi. Mówimy tu o żwirku niezbrylającym, nieperfumowanym. Szkodliwe mogłoby być tylko wdychanie pyłu/kurzu, dlatego musiałby być nakryty.
Silikonowy żwirek do kuwet to zupełnie inna substancja, i tego na pewno żadne zwierzę nie powinno zjadać.
Nota bene, ze sproszkowanego na pył żwirku bentonitowego, takiej glinki zmieszanej z wodą lub naparem ziołowym, można zrobić maseczkę kosmetyczną na twarz!
Bentonit, czyli montmorylonit jest minerałem z grupy smektytów - znacie Smektę? Po spożyciu działa jak gąbka, wchłaniając toksyny, dlatego roztwory smektytów zalecane są przy biegunkach.
http://www.markopol.com/bentonit/bentonit.html
Wynikałoby z tego, że ewentualne spożycie czystego żwirku bentonitowego (choć nie wyobrażam sobie świnki, która chciałaby to zjeść) nie zaszkodzi. Mówimy tu o żwirku niezbrylającym, nieperfumowanym. Szkodliwe mogłoby być tylko wdychanie pyłu/kurzu, dlatego musiałby być nakryty.
Silikonowy żwirek do kuwet to zupełnie inna substancja, i tego na pewno żadne zwierzę nie powinno zjadać.
Nota bene, ze sproszkowanego na pył żwirku bentonitowego, takiej glinki zmieszanej z wodą lub naparem ziołowym, można zrobić maseczkę kosmetyczną na twarz!
- pauli
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
ja polecam pellet barlinecki, koszt podobny a jakość pewna, "firmowa"ania.d pisze:Nie wiem ile tam wysyłka, ale najtańszy jest pellet drewniany w obi. 15kg za 15zł a czasem 12zł. I jest na prawdę dobry i z kurierami umawiać się nie trzeba.

Testowałam bentonit na koszach - klapa. Strasznie się pyli, wszystko wokół wysyfione a najbardziej drogi oddechowe zwierzaków. Próbowałam przykrywać ale średnio to wychodzi bo zwierzaki lubią kopać (chyba, że sztywnym pleksi z nawierconymi dziurami
), a sprzątanie i tak w maseczce.