Problemy z zębami i zgryzem

Problemy z zębami, problemy z jedzeniem, problemy okulistyczne, problemy z uszami, problemy z nosem;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Monique

Re: Problemy z zębami i zgryzem

Post autor: Monique »

Cześć ! Ja chciałam się was zapytać czy u waszych świnek stosowano opaski/temblak podtrzymujące szczękę w odpowiednim miejscu? Na pierwszej stronie jest to opisane, ale z tego co czytałam to jednak wszyscy piszą, że zgryz jest niewyleczalny. Czy ktoś podjął się jakiegoś leczenia krzywego zgryzu? :?
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: effcien »

Podczas leczenia Bony (możesz przeczytać o niej w tym wątku) pytałam o ten temblak dra Kliszcza i stwierdził, że bardziej nadaje się do wspomagania przodozgryzu niż żuchwy uciekającej na bok.
Monique

Post autor: Monique »

Mojej śwince żuchwa przesunęła się w prawą stronę. Teraz krzywo ściera siekacze i trzonowce. Nie chcę doprowadzić do tego, że jeszcze bardziej przesunie się na bok i przestanie jeść. Dlatego zastanawiam się nad tym temblakiem. Chciałabym jej jakoś pomóc. :|
Pelcia
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Post autor: Pelcia »

Samym temblakiem raczej nie pomożesz.
Zajrzyj na pw.
magdalena s.

Post autor: magdalena s. »

Moranghinia pisze:effcien współczuję :sadness:
Nasza Łatka też przegrała walkę :sadness: :cry:
Zęby to jednak wyrok dla świnki rzadko udaje się skutecznie wyleczyć
no właśnie zęby...właśnie dzisiaj idziemy z Mydełkiem przyciąć górne siekacze...i boje się, że jak problem się zaczął to już będzie równią pochyłą :(

zęby wycięte 2 dni temu. nie dość, ze rosną powykręcane to jeszcze mają strukturę kozich rogów-jakieś takie poprzecznie prążkowane. z tyłu dziąsło zamieniło się chyba w polip. świnia waży 610 g. nie je! pogrzebie w misce, ledwie skubnie sałatę i cykorię. tarte warzywka tylko sporadycznie. ręce mi opadają, przecież muszę iść do pracy,nie mam jak jej cały dzień podkarmiać. więc ją zostawiam na tych torturach,głodną, nad pełną miską jedzenia i czuję się jak potwór. ale skąd ja mogę wiedzieć - a może akurat coś zje?... ale nie je. jedziemy więc na rodicare ale tez się wykręca. gdybym wiedziała że beznadzieja, to bym uśpiła żeby nie skazywać ją na ból i cierpienie.ale nie wiem co będzie. może się uda. a jak się uda to na jak długo? do następnego kołowrotka - wycinanie zębów-głodówka-karmienie-tortury? czemu człowiek taki głupi? czemu mu żal? niech mi ktoś odbierze nadzieję, błagam....
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Chciałam się zapytać ile może kosztować piłowanie trzonowców (rtg+narkoza i sam zabieg).
Nie wiem na jaki wydatek się przygotować, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Awatar użytkownika
effcien
Kontakt:

koło 200 zł.
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Boże, muszę pożegnać się z jedzeniem do końca miesiąca w takim razie. :lol:
Miałam nadzieje, ze chociaż 100zł-120zł
Awatar użytkownika
Moranghinia
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Moranghinia »

Magdalena s. rozumiem Cię doskonale
Ale mnie powiedziała Pani doktor z Krakowa że radośc życia daje śwince morskiej jedzenie i kiedy musi być karmiona na siłę to dla niej nie jest miłe to bardziej egzystencja dla człowieka który za wszelką cenę chce zwierzaczka ratować :cry: jest to na pewno straszna ale prawdziwe i uwierz mi że te słowa usłyszane po zabiegu uśpienia Łatki przekonały mnie że robiłam wszystko co mogłam i jeżeli to się nie udało to trzeba podjąć taką właśnie decyzje dla dobra świnki
Niemniej jednak trzymam mocno kciuki za świniaczka bo każdy przypadek jest inny
Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
Awatar użytkownika
effcien
Kontakt:

Nikodemcio pisze:Boże, muszę pożegnać się z jedzeniem do końca miesiąca w takim razie. :lol:
Miałam nadzieje, ze chociaż 100zł-120zł

Znam Twój ból. :lol:
Ale może uda się taniej, ja podałam wariant pesymistyczny. :P W każdym razie ja tyle mniej więcej płaciłam. Droższy był zabieg usunięcia zęba, bo kosztował 3 stówy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Twarzoczaszka”