Baranek i Leonek znowu razem [*]

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Val

Re: Przygody Baranka i Leonka (foty całej czwórki!)

Post autor: Val »

Ale mam zaległości :) Dawno nie pisałam, temat spadł na 5. stronę.

Goście, goście...
Laski pojechały do domu, teraz znów są u mnie, do soboty albo niedzieli.
W pierwszej połowie sierpnia będę mieć pod opieką dwa szczury znajomych. Jejuuu, ogony po pół roku abstynencji! :D

Trzy dni temu Baranek i Kawa skończyli 3 miesiące. Waga na zeszłą sobotę była u obojga imponująca: Baranek 726g, Kawa 620g.
Karmelka waży 736g, ale normalne, że mniejsza będzie przez tę ciążę w młodym wieku i niezbyt dobry start w życiu. Jej malce odchowane na bogato będą wielkie i tłuste :D
Leonek ostatnio ważył 696g, czyli Baranek już go przegonił. Przybiera na wadze mniej od Baranka, ale u obu tendencje są takie same, tj. w jednym tygodniu Leonowi przybędzie 30g, a Barankowi 60g, a ostatnio Baranek przytył tylko 18g, a Leonek 4g. Czyli albo obaj więcej, albo obaj mniej.

Mam nadzieję, że dla 3,5-miesięcznego świnka niecałe 700g to dobra waga. Ja się jakoś bardziej trzęsę nad Leonkiem... chyba dlatego, że jest niesamowity, wygląd to jedno, ale charakter... ja się czasem zastanawiam, czy to prawdziwa świnka, czy maskotka, bo zachowuje się jak to drugie ;) Godziny na kolanach mógłby spędzać.
Baranek też trochę pokornieje i chętniej się wypłaszcza. Ale potrafi uszczypnąć! Leonek szczypie tylko Baranka, jeśli są razem na kolanach, bo jak to tak... nie godzi się, żeby miziać obu naraz. Trzeba przepędzić Baranka, zagroziwszy mu przeżuciem ucha...

Chłopaki piją teraz mnóstwo, bo Baranek już polubił poidełko. Długo nie pił wcale, potem podczas upałów zaczął, ale był niezadowolony, pił, jakby chciał to poidełko rozwalić. Teraz już pije spokojnie i delikatnie. No i chyba dwa poidła będę niedługo wieszać, bo zawsze się obawiam, że im w nocy wody zabraknie.

Muszę znowu porobić fotek :)
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Fotki koniecznie :photo: :photo:
Chyba waga ok. Ja nigdy moich miśków nie ważyłam, jak byli mali...Zaczęłam dopiero pod koniec zeszłego roku... I nie wiem ile miał Żuruś i i le Alfredzik, jak ze mną zamieszkali :(
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Val

Ok, chyba nie mam się co martwić - zważyłam Leonka "w trybie nadzwyczajnym" żeby rozwiać obawy - od soboty przybyło mu 20g, więc raczej jest dobrze ;)
Ja zaczęłam ważyć chłopaków od początku, bo Baranka trochę za wcześnie oddzieliliśmy i obawiałam się, czy będzie zdrowo rósł - startował u nas z wagą 220g. Już ponad pół kilo przybyło :shock:
Pani Strzyga

Post autor: Pani Strzyga »

Jak dobrze karmiony to przybiera :D Będzie z niego duży świń :D
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

:photo: wszystkich bez wyjątku!
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Val

Na razie ostatnie zdjęcia lasek, bo właśnie pojechały do domu :) Już w te wakacje raczej do mnie nie wrócą, za to chłopcy pojadą do nich. Ale to już jakoś na jesieni, jak wszystkie sprawy życiowe się rozwiążą i będziemy mogli gdzieś pojechać.

Karmelka ważyła wczoraj 778g, Kawa - 652g. Widać chyba, która jest starsza i szczupła, a która młodsza, ale grubiutka :P Obie są kochane, choć Kawa znacznie bardziej otwarta na nowych ludzi. Karmelka woli "swojego" człowieka, czyli moją mamę. Ale to wynika z pochodzenia i wychowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A chłopcy? Mam nadzieję, że jutro znajdę czas, by zrobić im foty, bo znów ostrzygłam Leonka i chyba nieźle poszło. Leon waży 730g, Baranek 770g. Obaj już są miziakami na 100%, można wziąć na kolana i po paru minutach mamy płaszczki, które nie uciekną za nic z kochających ramion. Gdyby nie ciągła potrzeba jedzenia i picia, pewnie można by z nimi nawet spać ;) I jakie przyzwoite - jeszcze na nas nie narobiły! Szczury nie miały takich skrupułów ;)
Pani Strzyga

Re: Przygody Baranka i Leonka

Post autor: Pani Strzyga »

Pięknoty :love:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Śliczne dziewczynki :love: Baranek i Leoś pewnie by je chcieli przygarnąć do klatki na zawsze 8-)
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Val

Dzima pisze: Baranek i Leoś pewnie by je chcieli przygarnąć do klatki na zawsze 8-)
Na pewno Leon chciałby przygarnąć Kawę :P Ale że ma jaja, to nie wolno :nono:

Spóźnione fotki chłopaków. Widać, jaki Baran już wielki i bez szyi ;) Ale nie chciał za bardzo grubasek pozować. Co innego Leonek - on wie, że jest piękny i nie zawaha się zaprezentować wdzięków :love:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

ooo moi chłopcy :love: Baranek urósł, teraz to z niego świń jak się patrzy ^^ Leonek tez jest dorodny prosiek :)
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”