Myślałam że skoro w środku będzie kuweta z PP to nic nie będzie przesiąkać Wydawało mi się że ta laminowana lepsza bo nie będą mogły jej gryźć ( musi być wysoka bo mam świnię dla której 30 cm do przeskoczenia to żaden problem.. ). A osb albo sklejka ? Tylko to już będzie dużo droższe...
Ewentualnie jakiś inny pomysł ? Miałam już siatkę przyczepioną do listewek i to długo nie przetrwało...
Jak wykonać własnoręcznie klatkę ?
Moderator: Pulpecja
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Re: Jak wykonać własnoręcznie klatkę ?
To zależy jak wysoka będzie ta kuweta. U mnie paskudy specjalnie sikały mi na ścianę wybiegu sklejkowego, tak samo na płytę hdf.
Ale ta płyta może w ogóle jest niepotrzebna? Nie lepiej zrobić wszystko z kratek żeby świniaki widziały świat?
Ale ta płyta może w ogóle jest niepotrzebna? Nie lepiej zrobić wszystko z kratek żeby świniaki widziały świat?
Myślałam nad 15-20 cm kuwety. Wiem że świnki przy sikaniu robią cuda, mam pięknie ustrojoną ścianę przy klatce Oprócz tego na same ścianki tej klatki mogłabym dać ceratę, zawsze będzie to łatwiej czyścić jak nasikają poza kuwetę. Największym problemem jest właśnie to z czego zrobić samą klatkę.
Myślałam nad C&C ale za dużo by to wyszło... Zastanawiam się też nad pleksi z przodu.
Myślałam nad C&C ale za dużo by to wyszło... Zastanawiam się też nad pleksi z przodu.
Właśnie planuję budowę nowej klatki dla świnek i naszły mnie wątpliwości. Czy kratka o oczku 4,5x4,5 nie jest za rzadka dla świnki?
-
- Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
- Kontakt:
Dla dorosłych świnek jest ok. Maluszki mogłyby sobie zrobić krzywdę próbując się przecisnąć , ale z dużymi świnkami nie będzie problemu. Z tym, że sam materiał(drut), z którego jest kratka, musi być gładki i bezpieczny ( nie powinien to też być "plastyk" bo mogą przegryźć).JoShiMa pisze:Właśnie planuję budowę nowej klatki dla świnek i naszły mnie wątpliwości. Czy kratka o oczku 4,5x4,5 nie jest za rzadka dla świnki?
Kratka jest metalowa i sztywna z ocynkowanych prętów. Jednym słowem mogę działać i konstruować z tego lokum dla Basi i Tosi? Moje wątpliwości wzięły się z tego, że nasza poprzednia świnka była dość drobna. Powiedziałabym nawet, że jak na świnkę to mała. Nadrabiała futrem.
-
- Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
- Kontakt:
Basia i Tosia też nie wyglądają jak świnki cuy , ale tak kratka jest ok . Z pewnością będą zadowolone z nowej rezydencji
O jejku, ja wysiliłam się tylko na zakup klatki 120 cm x 60 cm Ale świnka się cieszy
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Ale super klatka brawo za wykonanie, bo wygląda baaardzo estetycznie.
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia