Transporter

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Transporter

Post autor: martuś »

Też mi się wydaje, że 61 będzie bardzo duży ale z drugiej strony patrząc to pomiędzy 48 a 55 to zbytnio dużej różnicy nie ma :think: chyba zamówię 55 i jak nie będzie pasował to odsprzedam...
Obrazek
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Martuś ja niedawno kupiłam na moje 3 świnie. Ma rozmiar jakieś 30/50 tą wewnętrzną powierzchnię dna. Moje 3 panny dają w nim radę chociaż nie lubią się dotykać, ale w podróży się robią przytulaśne :lol: . Też kombinowałam, ale myślę,że to był dobry zakup, bo większy byłby już ogromny. Patrzyliśmy też żeby miał wygodne i mocne zapięcia.
Świnkowicz

Post autor: Świnkowicz »

Dla jednej świnki jakiej mniej więcej ma być wielkości
lubię

Post autor: lubię »

Na dwie świnki 8-) taka torba w rozmiarze M wystarczy http://www.keko.pl/product-pol-3910-Zol ... etrol.html Ja kupiłam L i jest trochę za duża na dwa prosiaki. S jest absurdalnie malutka.
Nie kupuj jednej świnki - będzie się bez sensu stresowała brakiem towarzystwa do pogadania, potem Ty się będziesz stresować łączeniem... Nonsens. Nie ma (niestety) w naszym kraju nakazu sprzedaży min. 2 sztuk zwierząt stadnych i adekwatnego zakazu sprzedaży więcej niż 1 sztuki samotników, więc ludzie kupują pojedyncze świnki (bo duże) i po kilka chomików (bo małe) i tak całe mnóstwo zwierząt żyje odwrotnie niż natura wymyśliła, w silnym stresie jaki taka sytuacja powoduje. To nie teoria fanatyków, stres jest wymierny i przejawia się poziomem kortyzolu we krwi - pojedyncze świnki mają wyższy i nie jest to obojętne dla ich zdrowia.
Świnkowicz

Oki dziękuje
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Ja mam taki http://allegro.pl/transporter-dla-psa-k ... 06015.html jest rewelacyjny!! Otwierany od góry, wygodnie wyciąga się świnie, lekki.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Świnkowicz

Naprawde ładny zastanowie sie nad kupnem dla mojej świnki :świnka1:
Lalu

Post autor: Lalu »

Witam, zobaczyłam ten wątek i postanowiłam poradzić się Doświadczonych ! Mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc :)
Otóż, niebawem będę posiadaczką prosiaka ( z czasem dołączy drugi ). Problem mam z kupnem transportera. Jest ich mnóstwo do wyboru do koloru.. Nie ukrywam, że nie jestem bajecznie bogata więc chciałabym aby transporter wraz z przesyłką nie przekroczył tych 100zł.
Zastanawiam się nad dwoma:
1. http://allegro.pl/petinn-cosmos-small-o ... 58346.html
Ten, podoba mi się nawet wizualnie ale przede wszystkim ma zaletę, że jest otwierany od góry , a więc będę mogła swobodniej wkładać tam świnkę, czy też w trakcie podróży ją głaskać.
Jednak wadą wydaje mi się jest "wentylacja dolna". Mam wrażenie, że dużo tych otworków i mogłaby się prosinka przeziębić, a nie chciałabym tego za nic na świecie. Chociaż jak się tak głębiej zastanawiam to na mrozy mogę kupić ocieplacz do transporterka, czy też zrobić go z koca i obtulić wycinając wcześniej miejsce na rączkę i przednie kratki.
2. http://allegro.pl/transporter-gulliver- ... 84339.html
Zaleta pierwsza - tańszy ; zaleta druga - mniej tych wentylacyjnych otworków [ choć czy przez to w lecie śwince nie będzie za gorąco?]

3. Ma ktoś godny polecenia transporter tak do 100zł z przesyłką? Będę ogromnie wdzięczna! Bo od tygodnia jak nie dwóch przeglądam te transportery i dostaję głupawki.

Dodam dość istotną informację, a więc dlaczego zdecydowałam się na plastikowy, a nie materiałowy czy też plastikowy mniejszy.
Zwykle jeżdżę do rodziny jakieś 3h samochodem, na weekend lub na działkę ( około godzina drogi) i nie chciałabym zabierać całej 100cm klatki. Liczę, że ten transporter na te dwa/trzy dni jej posłuży trochę jako klatka.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi!!! Kłaniam się (:
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Co do wyboru transportera ci nie pomogę, sama posiadam koci Ferplastowy, ale nie może on w żadnym wypadku pełnić funkcję klatki! 40cm długości jest za mały nawet dla chomika. Może pomyśl nad przenośnym wybiegiem? Można takie dostać nawet za 40zł, a wystarczy na spód położyć ceratę i jest klatka ;) I super na działkę, do wypasu na trawie (wtedy warto przykryć część kocem, by ochronić przed słońcem i drapieżnikami)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Zamiast klatki wyjazdowej radzę poszukać kratek do zrobienia zagrody. Transporter byłby wtedy tylko domkiem i sypialnią.
Pierwszy jest luksusowy, solidny, ale drogi. Drugi to tanie plastikowe pudełko. Do wożenia świnek morskich nie potrzebujesz jednak mocnego transportera z metalowymi kratkami (chociaż są lepsze, bo nie łamią się łatwo). Do samochodu powinien mieć zaczepy do przewleczenia pasa na fotelu.
Przyglądałaś się transporterom Atlas lub Yarro? Yarro za ok. 60 zł masz albo otwierany od góry, albo z metalową kratką, z zaczepami. Wygodny, moje świnki wypróbowały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”