Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
mpolko

Re: Suchy pokarm

Post autor: mpolko »

Mam te poduszeczki z Rossmana. Moim chłopakom smakują, ale wartościowy pokarm to raczej nie jest, bo nawet na opakowaniu jes napisane że max 5 szt dziennie. Ja traktuję to jak przysmak do nawiązywania bliższych kontaktów z dzikusami :-) Mój Elmo w czasie problemów zębowych zaczął swoje ponowne jedzenie właśnie od nich, więc dla mnie mają wartość sentymentalną :-) Jeszcze można je wykorzystać do podawania leków w kropelkach - są puste w środku, można odłamać róg i tam wlać kropelki np. Wit. C i do pysia.
Lena87

Post autor: Lena87 »

Ja to kupiłam właśnie jako przekąskę :) Skoro Twoim chłopcom smakowało, to moim też powinno :)
PS. Jak się czują chłopcy?
mpolko

Post autor: mpolko »

Elmo i Eljot czują się bardzo dobrze. (Dzisiaj jadę na mam nadzieję ostatnią kontrolę uzębienia.) Gruchają, ganiają się i wcinają. Kompletnie oduczyły się jedzenia gotowych suchych pokarmów. W zamian jedzą suszone zioła i warzywa oraz masę siana. Jak im daję po kilka kulek karmy z ręki to jakoś im "niechcący" wypada z pyska. Wcześniej wariowały jak poczuły tylko zapach. Czuję się w obowiązku przestrzec wszyskich przed dawaniem zbyt dużej ilości suchego sklepowego pokarmu. Suchy pokarm nie ściera zębów.
Lena87

Post autor: Lena87 »

Bardzo się cieszę, że chłopcy mają się dobrze :) U mnie siana i ziółek pod dostatkiem, a suchą karmę zostawiają na koniec, jak już ziółek braknie :)
MrKozub

Post autor: MrKozub »

Siema, jestem nowy na forum :) ale przechodząc do meritum, jaką karmę dla świnki polecacie, dodam że ze Versele odpada, bo mam inne zwierzaki, a to jednak jest wydatek spory.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2014, 15:31 przez MrKozub, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tematy zostały połączone ze względu na podobną treść
DUSIA

Re: Karma

Post autor: DUSIA »

Tu masz link do suchych karm dla prośków. http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=26&t=647.
No cóż, co by nie pisać, nie porównywać plusów i minusów, na prowadzenie wychodzą CN i CC :lol: . Podkreślasz aspekt ekonomiczny, wiesz te karmy nie tylko są odpowiednie dla świnek morskich, ale moim zdaniem i ekonomiczne. Co ci po śmieciowej karmie z której prosiaki wyjedzą tylko część, a niejadalną resztę po prostu wysypią? Tu masz pewność, że wyjedzą do czysta (przynajmniej tak robią moje) i im to nie zaszkodzi. Pomyśl.
MrKozub

Przepraszam za brak wiedzy, ale to póki co nie moja bajka:) wiec spytam co oznaczają skróty CN i CC.
DUSIA

To ja przepraszam :ups: , założyłam, że jak piszesz
MrKozub pisze: dodam że ze Versele odpada
to znasz karmy ich produkcji. CC czyli Cavia Complete - najwyższa półka wychodzi ok. 17-18 zł za kilogram i zdecydowanie tańsza (jak również chętniej jedzona przez świnki) CN czyli Cavia Nature ok. 10 zł za kilogram. Ja osobiście mieszam te dwie karmy 1/3 CC + 2/3 CN idzie jak woda - " do dna". Sama zanim dowiedziałam się "wielu mądrych rzeczy" :szczerbaty: na temat żywienia świnek, kupowała w zoologiku mocno zachwalaną przez sprzedawców karmę (8zł za kilogram), z tego co im podawałam, tak mniej więcej połowę wysypywały.
MrKozub

Jestem zielony w kwestii karm itp, znaczy mam warunki dla mojej pięknej, no ale to tylko moja odskocznia od ptaszników i gadów, dlatego niewiele wiem :)
DUSIA

To forum to kopalnia wiedzy. Czytaj, czytaj, czytaj ... , a będziesz mądrym opiekunem :102:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”